De Heemkundekring Boxtel hield in 2008 drukbezochte informatiebijeenkomsten tijdens opgravingen in de wijk In Goede Aarde. Hier werden ook middeleeuwse vondsten aangetroffen. (Foto: Albert Stolwijk).
De Heemkundekring Boxtel hield in 2008 drukbezochte informatiebijeenkomsten tijdens opgravingen in de wijk In Goede Aarde. Hier werden ook middeleeuwse vondsten aangetroffen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

EXPOSITIE 'BOXTEL IN DE MIDDELEEUWEN' IN GROENE POORT

Bier beter dan water in middeleeuwen

Altijd al benieuwd geweest hoe het Boxtel verging in de donkere middeleeuwen? Een bijzondere tentoonstelling in oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg geeft vanaf zaterdag 5 september het antwoord. Dan opent wethouder Marusjka Lestrade de tentoonstelling 'Boxtel in de Middeleeuwen' waar een week later zelfs bodemvondsten gedetermineerd kunnen worden.

De Archeologie Werkgroep Boxtel heeft de expositie samengesteld met de mooiste middeleeuwse vondsten die recent werden gedaan in de Boxtelse bodem. Naast een hoeveelheid bijzondere vondsten wordt ook aandacht besteed aan de invloed die deze tijd had op het dagelijks leven.

Vóór 900 was Boxtel zeer dun bevolkt en stonden er alleen her en der losse huizen. Pas tussen het jaar 1000 en 1100 ontstaat er een dorpje. De kerkheuvel en de Markt waren het begin. In Boxtel heeft de pest in 1557 ruim achthonderd slachtoffers geëist op een totaal van 2.400 inwoners. Welgestelden zoals winkeliers, schout en schepenen zijn toen meer dan een half jaar gevlucht naar veiliger oorden.

WRIJFSCHAAL

Al jaren werken enkele leden van de werkgroep aan een collectie voor het Boxtelse bodemarchief dat opgeslagen ligt in het oertijdmuseum. Door het exposeren van de beschikbare lokale bodemvondsten wil de werkgroep inzicht geven in het leven tijdens de Middeleeuwen in het algemeen en in Boxtel in het bijzonder.

Enkele speciale Boxtelse vondsten die nu voor het eerst aan het publiek kunnen worden getoond zijn een zilveren thebal-ring (12e eeuw), een zandstenen wrijfschaal (11e eeuw), een stuk eikenhout van een platbodemschuit (1298) en een zilveren Merovingische denarius (circa 700).

FILMPREMIÈRE

Bijzondere aandacht wordt besteed aan het feit dat Boxtel ooit onderdeel van het keizerrijk van Karel de Vierde is geweest. Hierover is een korte film gemaakt die - samen met een kopie van de leenbrief - zijn première zal beleven in de filmzaal van het museum. Ook een prachtige collectie aardewerk uit achtereenvolgende eeuwen is aanwezig, variërend van veertig centimeter grote, grijs gedraaide kogelpotten. Deze vondst werd gedaan in de wijk In Goede Aarde. In de Rechterstraat werd een fraai goudbruin Andenne-kruikje aangetroffen.

Bijbehorende teksten, tekeningen, foto's en video's verlevendigen deze tijdelijke tentoonstelling. Veel Boxtelse straatnamen verwijzen naar bekende adel uit die tijd. Een compleet overzicht van deze straatnamen en de opeenvolgende adellijke heren van Boxtel is ook aanwezig. Voor jongeren is er een apart ridderkinderboekenhoekje ingericht met allerlei leuke weetjes en onder meer de uitgebreide leskist die alle basisscholen uit Boxtel kunnen lenen en gebruiken.

Het belangrijkste eetgerei was het mes. Echte vorken waren er niet vóór de zestiende eeuw. Het was de gewoonte om met de vingers te eten. Een ongeschreven regel was dat je met je vinger niet verder dan één kootje diep de schalen in ging. Ook gold dat bier in de middeleeuwen doorgaans schoner was dan water. Vandaar dat het toen zelfs door kinderen werd gedronken...

TAXATIE

De plaatselijke archeologiewerkgroep heeft aan de expositie in oertijdmuseum De Groene Poort een determinatiedag gekoppeld waar belangstellenden bodemvondsten kunnen laten onderzoeken en taxeren. Deze dag wordt gehouden op zondag 13 september van 13.00 tot 16.00 uur.


Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel wordt maandag 28 september een smartlappenavond gehouden.

Het Dükerskoor vertolkt vanaf 20.30 uur een repertoire dat naast smartlappen ook bestaat uit zeemansliedjes. Publiek mag meezingen en kan daarvoor tekstbundels gebruiken. De zaal gaat om 19.30 uur open, de toegang is gratis.