Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

VOORMALIGE STOOMWASSERIJ BLIKVANGER IN AMBITIEUS BOUWPLAN AAN DE DOMMEL

Hobbendonk: groen wonen bij industrieel monument

MARC CLEUTJENS

Projectontwikkelaar IMvest uit Schijndel heeft een ambitieus bouwplan gelanceerd voor de invulling van het terrein bij Joris Meubelen aan de Eindhovenseweg in Boxtel: Hobbendonk. Niet alleen wordt de vroegere stoomwasserij aan de Dommel gerestaureerd en ontdaan van alle later aangebrachte vleugels, rondom het 19e eeuwse industriecomplex is plaats voor woningbouw die gelegen is op een donk ofwel een natuurlijke verhoging in het beekdal van de Dommel.

IMvest is volgens projectontwikkelaar Roland van Heeswijk al enkele jaren eigenaar van het terrein waarop een stoomwasserij staat die dateert uit de periode 1875-1900. Het hoofdgebouw is aangewezen als gemeentelijk monument omdat het kan gezien worden als 'een monument van bedrijf en techniek'. Naast de wasserij staat een woning uit de jaren 1850-1875 die evenals het stukje industrieel erfgoed in aanmerking voor restauratie. Het pand deed vroeger onder meer dienst als café. De monumentencommissie van de gemeente Boxtel oordeelde jaren geleden dat het eenlaags dwarshuis heel fraai traditioneel is vormgegeven en daarom beeldbepalend is. Later opgetrokken bebouwing in het plangebied, onder meer gelegen aan de Eindhovenseweg, zal verdwijnen en maakt plaats voor nieuwbouw.

Het heeft volgens Van Heeswijk enige tijd geduurd voordat de plannen van IMvest gepresenteerd konden worden. Dat had alles te maken met de ontwikkeling van het stadslandgoed Stapelen. ,,Stap voor stap is gewerkt aan een visie waarin iedereen zich kon vinden", legt de projectontwikkelaar uit. Hij verwacht dat de gemeente Boxtel de visie later dit jaar zal vaststellen. Zodra de bestemmingsplanwijziging er is, kan de bouw starten. De verwachting is dat dat in het eerste kwartaal van 2016 gaat gebeuren.

AUTENTHIEK

In plan Hobbendonk wordt het voorste deel van het vroegere Joris Meubelen gesloopt, zodat de kenmerkende voorgevel van het industrieel monument weer in volle glorie zichtbaar wordt. ,,In het hoofdgebouw, dat vroeger onder meer dienst deed als fabriek, woning en ketelhuis, is ruimte voor twee luxe appartementen, waarin tal van authentieke details van het vroegere complex zichtbaar aanwezig zullen blijven", stelt Van Heeswijk.

De vroegere stoomwasserij aan de Dommel komt in een parkachtige omgeving te liggen; parkeerplaatsen aan de straatzijde worden verdiept aangelegd. In andere gebouwen op het terrein is plaats voor een authentiek woon-werkatelier. Aan de Eindhovenseweg worden voorts twee woningen gebouwd.

BALKON

De blikvanger van Hobbendonk wordt het binnenterrein dat grenst aan natuurgebied Dommelbimd en plaats gaat bieden aan achttien woningen, zowel vrijstaande woningen als tweekappers. De huizen komen te liggen aan een pleintje, de achterzijde kijkt uit over de beemdgronden van het Dommeldal. ,,De naam Hobbendonk verwijst naar de natuurlijke verhoging die hier in het landschap te zien is en waarvan de bewoners gaan profiteren. Ze wonen straks op een soort balkon dat uitziet over de Dommel en de Dommelbimd. De natuur is hier echt heel dichtbij."

Volgens projectontwikkelaar Van Heeswijk hebben alle betrokkenen aangegeven dat ze zich kunnen vinden in de uitgangspunten van het stadslandgoed Stapelen en zijn er goede contacten tussen de projectontwikkelaar en de stichting Dommelbimd, wier natuurgebied volgend weekend officieel wordt overgedragen door staatssecretaris Sharon Dijksma.

DRONE

Krachtig vindt de projectontwikkelaar de mogelijkheid om de wandelroutes in Boxtel-Oost te koppelen aan plan Hobbendonk. ,,Wie - voorzichtig - de weg oversteekt, wandelt straks via plan Hobbendonk zo de Dommelbimd is. Hier wordt een ecologische verbindingszone gerealiseerd." Van Heeswijk verwacht dat de bouw niet eerder dan het eerste kwartaal van 2016 zal starten. Intussen kunnen belangstellenden zich al laten informeren via de website van IMvest. Daarop verschijnen regelmatig nieuwe beelden van het plan. Op YouTube is een filmpje te zien dat met behulp van een drone van het plangebied is gemaakt.

Meer informatie over plan Hobbendonk staat op www.imvest.nl. De website wordt de komende maanden regelmatig geactualiseerd.

FOTO LINKSBOVEN: Zicht op het bedrijfscomplex van Joris Meubelen aan de Eindhovenseweg. De bouwwerken op de voorgrond verdwijnen.

FOTO RECHTSBOVEN: Deze 19e-eeuwse woning blijft ook behouden in bouwplan Hobbendonk. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding