Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Wonen aan Dommel in 'Hobbendonk'

MARC CLEUTJENS

Wonen aan de entree van Boxtel met de Dommel én de Dommelbimd in de achtertuin. Dat kan na 2016 als projectontwikkelaar IMvest Vastgoed uit Schijndel rond het complex van Joris Meubelen aan de Eindhovenseweg ongeveer twintig koopwoningen gaat bouwen.

Hobbendonk. Dat is de naam die het project heeft meegekregen. Die verwijst naar de natuurlijke verhoging die op deze plek in het landschap aanwezig is. De woningen worden volgens IMvest op deze donk gebouwd, zodat bewoners straks vanaf een 'natuurlijk balkon' uitzicht hebben op het Dommeldal en de Dommelbimd.

De plannen maken deel uit van het stadslandgoed Stapelen waarover de Boxtelse politiek zich later dit jaar buigt. Aansluitend zal het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden om Hobbendonk te kunnen realiseren.

STOOMWASSERIJ

Het industrieel complex van Joris Meubelen staat al geruime tijd leeg en wordt momenteel tijdelijk bewoond. IMvest is al enkele jaren eigenaar van de gebouwen, die in de 19e eeuw werden gebouwd en oorspronkelijk dienst deden als stoomwasserij.

Een deel van de panden wordt gesloopt om woningbouw mogelijk te maken, maar het oorspronkelijke hoofdgebouw van de wasserij blijft behouden. Dat staat op de gemeentelijke monumentenlijst en wordt door IMvest omgevormd tot een kleinschalig appartementencomplex waarin plaats is voor twee luxe woonunits.

Ook het naast Joris Meubelen gelegen 'dwarshuis' blijft behouden omdat het een monumentale status heeft. Ook dit wordt verbouwd. Rondom dit stukje industrieel erfgoed wordt in een parkachtige omgeving zo'n achttien vrijstaande huizen en tweekappers gebouwd. Aan de Eindhovenseweg komt een verdiept gelegen parkeerterrein.

IMvest verwacht dat eind 2015 meer duidelijkheid zal komen over de bestemmingsplanprocedure. De hoop is dat in het eerste kwartaal van 2016 gestart kan worden met de bouw. Het plan moet een hoogwaardige uitstraling krijgen en bewoners zijn verzekerd van een plekje nabij de Dommel en de aanwezigheid van een fraaie ecologische verbindingszone die aansluit bij de Dommelbimd.

Op pagina 25: 'Hobbendonk: groen wonen bij industrieel monument'.