inauguratie tijdens jubileum wnlb

Dikste eik van Boxtel
is de vijfde Wereldboom

Naast de Gevlekte Zuiderling in Eindhoven, de beuk van het Vlakwater in Venraij, de Plantage Plantaan in Schiedam en D'n Ollandse Beuk prijkt er vanaf zondag 6 september ook een Boxtelse boom op het lijstje van stichting Wereldboom. De 'Mammoeteik van Sparrenrijk', geworteld aan de ingang van het bos aan de Vekemans van Lieshoutlaan, wordt die dag tijdens het 25-jarig jubileum van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB), officieel benoemd tot boom 'die oeroud mag worden'.

Het doel van de stichting Wereldboom is om in iedere gemeente in Nederland een wereldboom te benoemen en te beschermen. Voorzitter Ton Stokwielder gaf een paar jaar geleden een lezing in Boxtel over de stichting en dat spoorde leden van de WNLB aan een 'eigen boom in Boxtel' te zoeken. Gekozen werd voor de eikenboom aan de rand van landgoed Sparrenrijk, die naar schatting 200 tot 250 jaar oud is. ,,Het doel is om de levensduur van deze boom met nog eens 250 jaar te verlengen. Het mooie is dat er naast de WNLB en stichting Wereldboom inmiddels allerlei partijen bij het project zijn betrokken, namelijk oertijdmuseum De Groene Poort, buurtvereniging Sparrenrijk en de gemeente Boxtel", vertelt José Poort van de WNLB.

Om de boom 'oeroud' te laten worden, moeten allerlei maatregelen worden getroffen. Zo worden dinsdag 1 september snoeiwerkzaamheden verricht. Daarnaast worden twee eiken rondom de boom gekapt en met behulp van speciale buizen worden de wortels van de mammoeteik in de goede richting geleid, zodat hij de juiste voeding krijgt. ,,Om deze plannen uit te voeren, hebben we financiële ondersteuning nodig. Daar zijn we nu druk mee bezig. Er is namelijk nog meer nodig, zoals een informatiepaneel en afrastering rondom de boom", aldus Poort.

beschermheren

De verheffing tot Wereldboom vind zondag 6 september plaats tijdens het feestweekend van de jubilerende WNLB. Dan wordt de mammoeteik om 13.00 uur officieel benoemd. De wethouders Peter van de Wiel en Herman van Wanrooij zijn aanwezig. Het vernieuwde prikbord nabij de boom en een handgemaakte zitbank worden onthuld én er worden twee beschermheren van de eik benoemd. Wie dat zijn, is nog een verrassing. Voor de jeugd zijn er op 6 september allerlei activiteiten in Sparrenrijk die met het thema 'boom' te maken hebben.

FOTO RECHTS: De mammoeteik van Sparrenrijk, de vijfde Wereldboom. (Foto: Peter de Koning).