Zangeres Tessa Berkelmans uit Liempde zorgde gisteravond tijdens de informatieavond van de nieuwe Boxtelse muziekaanbieder Podium4All in de aula van brede school Wilgenbroek voor een indrukwekkend optreden. (Foto: Peter de Koning)
Zangeres Tessa Berkelmans uit Liempde zorgde gisteravond tijdens de informatieavond van de nieuwe Boxtelse muziekaanbieder Podium4All in de aula van brede school Wilgenbroek voor een indrukwekkend optreden. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

INFORMATIEAVOND VAN kersverse BOXTELSE MUZIEKAANBIEDER

Podium4All begint aan overgangsjaar

STEFAN LATIJNHOUWERS

Als de nieuwe Boxtelse muziekaanbieder Podium4All dezelfde kwaliteit gaat bieden als de artiesten die gisteravond optraden tijdens een informatieavond in brede school Wilgenbroek, komt het helemaal goed met de nieuwe organisatie. Zo trad de Boxtelse zangeres Tessa Berkelmans op. Initiatiefnemers Kees Berkelmans en Michel Bergman gaven in de aula van de school uitgebreid uitleg over de stichting, die na het wegvallen van MIK zang,- dans- en theaterlessen gaat verzorgen in Boxtel. Vanaf volgende week gaan de lessen van start.

Berkelmans zei aan het begin van de avond verrast te zijn door het nieuws dat achttien oud-docenten van het failliet verklaarde MIK ook muzieklessen willen gaan verzorgen aan cursisten in Boxtel. Hoewel het collectief niet net als Podium4All hoeft te rekenen op subsidie van de gemeente, lijkt het erop dat de stichting geduchte concurrentie gaat krijgen. Berkelmans: ,,Ik denk dat de oud-docenten van MIK zich heel goed bij ons zouden kunnen aansluiten. Ik zou het jammer vinden als we tegenover elkaar komen te staan, maar we leven in een vrij land."

Wethouder Marusjka Lestrade benadrukte dat de keuze van de gemeente voor Podium4All als muziekaanbieder heel bewust gemaakt is. ,,Het innovatieve plan van de stichting sluit naadloos aan bij onze visie op kunst- en cultuureducatie. Wellicht dat niet alles in het begin goed zal gaan, maar we verwachten veel van deze samenwerking. Voor ons is het belangrijk dat muziekonderwijs en andere vormen van kunst en cultuur voor veel kinderen mogelijk gemaakt wordt."

Het enthousiasme van Berkelmans en Bergman - de derde initiatiefnemer Jeroen Pennings moest gisteravond wegens ziekte verstek laten gaan - tijdens de presentatie voor enkele tientallen bezoekers was groot en werkte aanstekelijk. Berkelmans: ,,We hebben ontzettend veel zin om te beginnen, al zien we het eerste jaar vooral als een overgangsjaar. Een organisatie op poten zetten is een proces dat tijd vergt. Voor ons is het zaak eerst een fundament te bouwen, waarbij we trots zijn dat de website inmiddels in de lucht is gegaan. Daar is al veel informatie op te vinden, al ontbreken de tarieven nog. Die volgen later. Over een jaar moet de organisatie staan als een huis."

SAMENWERKING

Berkelmans en Bergman gaven aan dat samenwerking met partijen als de gemeente, Brede Scholen Boxtel, Modern Classic Music School, zzp'ers, bedrijven en verenigingen de sleutel moet vormen voor een succesvolle toekomst. Bergman: ,,We willen diverse partijen verbinden en een platform creƫren dat functioneert als een ondernemend netwerk voor organisaties en individuen. Zo komt Podium4All tot een passend aanbod voor de culturele behoefte. Wij bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van elkaars expertise en ervaring en willen vernieuwend zijn en het individueel muziekonderwijs naar een hoger niveau tillen."

De lessen die Podium4All aan Boxtelse leerlingen gaat geven, worden verzorgd door zowel gediplomeerde als niet-gediplomeerde docenten. Dat feit leidde in de aula van Wilgenbroek tot enige discussie tijdens de bijeenkomst. Enkele bezoekers vroegen zich af hoe zij een goed beeld konden krijgen van het niveau van de docenten als die geen diploma kunnen overleggen. ,,Onze docenten staan voor kwaliteit en hebben veel ervaring. Een goede leraar hoeft niet altijd iemand van het conservatorium te zijn", aldus Bergman. ,,Voordat we een leerling aan iemand koppelen, voeren we eerst een gesprek met de nieuwe leerling en de ouders om precies te weten wat de wensen zijn en wat zij van de lessen en de docent verwachten. Vervolgens zorgen we voor een goede match."

Directeur van de Stichting Brede Scholen Boxtel Ghislaine de Brouwer stelde ook dat een docent met een diploma geen garantie biedt. ,,Ik ken leraren met een geweldige staat van dienst die de stof niet goed kunnen overbrengen. Het gaat toch zeker ook om de passie en het plezier waarmee iemand les geeft en cursisten zo kan inspireren." Podium4All wil overigens verschillende projecten gaan opstarten in samenwerking met Brede Scholen Boxtel, waaronder een schoolorkest en een zangklas. Bergman: ,,Een ander doel is het ontdekken en spotten van talenten en die doorverwijzen naar de juiste aanbieders." Meer informatie: www.podium4all.nl.