Hendrik Klomp is aan het werk op begraafplaats Den Hogert in Gemonde. Elke dinsdagmorgen is de vaste onderhoudsgroep hier of op het kerkhof nabij de Sint-Lambertuskerk druk bezig met schoffelen, snoeien en aanharken van het terrein. (Foto: Peter de Koning).
Hendrik Klomp is aan het werk op begraafplaats Den Hogert in Gemonde. Elke dinsdagmorgen is de vaste onderhoudsgroep hier of op het kerkhof nabij de Sint-Lambertuskerk druk bezig met schoffelen, snoeien en aanharken van het terrein. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VERSTERKING GEZOCHT VOOR VRIJWILLIGERSSGROEP GEMONDE

Handjes nodig voor onderhoud kerkhof

STEFAN LATIJNHOUWERS

De onderhoudsgroep van het kerkhof bij de Sint-Lambertuskerk én begraafplaats Den Hogert in Gemonde is op zoek naar versterking . ,,We hebben vier extra personen nodig. Man of vrouw, dat maakt niet uit", aldus voorman Hendrik Klomp.

Klomp (80) stopt volgende week als leidinggevende van de vrijwilligers die elke week op dinsdagmorgen aan het werk zijn van een uur of negen tot twaalf uur. ,,Bart Schellekens neemt het stokje op 1 september van mij over, maar ik blijf gewoon deel uitmaken van de groep. Ik doe dit werk al achttien jaar en nog steeds met heel veel plezier. Ik ga daarom gewoon door", vertelde Klomp deze week. ,,De ene keer zijn we aan het schoffelen, harken of snoeien op het kerkhof nabij de kerk in het dorp en de andere keer gaan we aan de slag op begraafplaats Den Hogert in het buitengebied. Ook zorgen we voor nieuwe beplanting als daar aanleiding voor is."

LEUKE CLUB

De onderhoudsgroep telt onder meer door ziekte momenteel slechts acht krachten, voornamelijk zeventigers en tachtigers. ,,Eigenlijk hebben we een man of tien nodig plus een paar reservekrachten voor het geval dat een van de vrijwilligers van de vaste club verhinderd is."

Belangstellenden hoeven niet per se uit Gemonde te komen. ,,Iedereen is welkom, zeker ook jongere mensen. Voor de meesten van ons gaan de jaren toch een beetje tellen", benadrukt Klomp. ,,Het is niet alleen maar werken, maar ook een sociaal gebeuren. Het is een hele leuke en gezellige club. Elke dinsdagmorgen houden we na een ongeveer een uur werken een pauze en drinken we koffie met wat lekkers erbij, bijvoorbeeld krentenbrood of peperkoek en wordt er over van alles gepraat. Als de verhalen goed zijn, kan het daarom wel eens uitlopen. Maar we zorgen er altijd voor dat alles er netjes bij ligt."