Vorig jaar opende wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel  in supermarkt Jumbo (winkelcentrum Oosterhof) een versschap met streekproducten. Een goed voorbeeld om de keten tussen producent en consument te verkorten, stelt Transition Town Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Vorig jaar opende wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel in supermarkt Jumbo (winkelcentrum Oosterhof) een versschap met streekproducten. Een goed voorbeeld om de keten tussen producent en consument te verkorten, stelt Transition Town Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TRANSITION TOWN BOXTEL HOUDT DRIE THEMABIJEENKOMSTEN

Brainstormen over regio zonder fossiele brandstof

Transition Town Boxtel werkt aan de overgang naar een veerkrachtige en duurzame lokale samenleving in Het Groene Woud. Naar een samenleving die minder of zelfs helemaal niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen voor wonen, werken en leven. De stichting gelooft dat de grenzen van de groei bereikt zijn en dat actie nodig is. De ecologische voetafdruk moet kleiner. Op de huidige weg doorgaan heeft te grote negatieve consequenties, nu en in de nabije toekomst.

Transition Town Boxtel gaat aan de slag met de ontwikkeling van een regionale en circulaire economie, vertelt secretaris David Andreae. ,,Een regionale economie met korte ketens heeft veel voordelen voor duurzaamheid. Burgers streven al op allerlei terreinen naar een duurzamere samenleving. Om een verschil te kunnen maken zijn ook economische activiteiten bijzonder belangrijk."

LOKALE KRACHT

Transition Town Boxtel gelooft in de lokale en regionale kracht en in het bij elkaar brengen van burgers, overheden en ondernemers en het gezamenlijk realiseren van initiatieven die sociale en economische meerwaarden realiseren.

De stichting gaat aan de slag met drie

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft voor haar leden de onderstaande activiteiten op het programma staan.

DINSDAG 1 SEPTEMBER

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Rots.

WOENSDAG 2 SEPTEMBER

10.00 fietscursus in De Walnoot.

DONDERDAG 3 SEPTEMBER

13.30 bridge in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 4 SEPTEMBER

13.30 rikken en jokeren in Orion.

ZONDAG 6 SEPTEMBER

12.30 gezamenlijk eten in Elisabethsdael; aanmelden vóór 2 september via telefoonnummer (0411) 66 25 79.

thema's: voedsel, mobiliteit en textiel/kleding. Andreae: ,,Deze thema's zijn gekozen omdat ze voor mensen persoonlijk belangrijk en dicht bij huis zijn, maar ook omdat ze een forse belasting op de aarde leggen en een belangrijke economische waarde hebben."

KETEN VERKORTEN

Bij voedsel kan worden gedacht aan het verkorten van de keten tussen productie en consumptie. Maar ook aan een duurzamere manier van produceren en meer invloed van de consumenten op de productie. Bij mobiliteit, die zelfs een/derde van de energieconsumptie vergt, denkt Transition Town Boxtel aan het meer delen van vervoer en bijvoorbeeld aan duurzame alternatieven zoals fietsgebruik, elektrisch rijden en autodelen. Het thema textiel en kleding kan tenslotte gaan over hergebruik, maar ook over regionaal produceren en vermaken.

Het uiteindelijke doel is om per thema een groep te vormen die gezamenlijk gaat werken (en daarin begeleid gaat worden) aan het ontwikkelen en realiseren van een project of product dat bijdraagt aan een duurzame en regionale economische ontwikkeling. ,,Het resultaat moet een beschreven aanpak zijn om het project of het product ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. We zoeken dus partners die echt mee willen denken en werken en vooral ondernemende mensen die ook zelf een initiatief willen realiseren", stelt Transition Town-secretaris Andreae.

AANMELDEN

Dankzij een stimuleringsbijdrage van Streekrekening Het Groene Woud kan Transition Town Boxtel op drie dinsdagavonden een themabijeenkomst organiseren. Twee van de drie bijeenkomsten vinden plaats in het gebouw van de BMF aan de Spoorlaan in Tilburg: op 8 september wordt daar gesproken over voedsel en op 6 oktober over mobiliteit. In café Le Temps Perdu wordt op dinsdag 15 september gesproken over kleding en textiel. ,,Kringloop Het Goed heeft al interesse getoond, maar ook het Summa College uit Eindhoven en hogeschool Avans uit 's-Hertogenbosch. Wie een of meer themabijeenkomsten wil bezoeken, kan zich aanmelden via e-mail (ttboxtel@gmail.com) of telefoonnummer 06-46 01 25 80.