Dinsdag vond de laatste gezamenlijke activiteit plaats voordat de jongeren weer naar Roemenië vertrokken: een bootcamp, geleid door Eric Huijbers. (Foto: Peter de Koning).
Dinsdag vond de laatste gezamenlijke activiteit plaats voordat de jongeren weer naar Roemenië vertrokken: een bootcamp, geleid door Eric Huijbers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

arpi (14) en benjamin (13) verblijven drie weken in esch

Roemeense kinderen genieten van vakantie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zwemmen en voetbal. Deze activiteiten sprongen er uit voor de Roemeense tieners Arpi (14) en Benjamin (13) tijdens hun drie weken durende vakantie in Nederland. Harriët van der Struijk uit Esch zet zich al jarenlang in voor een kindertehuis in de Roemeense plaats Saniob en organiseerde vorig jaar, onder de vlag van Pax Kinderhulp, een vakantie voor een aantal jongeren uit het tehuis. Dit jaar verbleven opnieuw Roemeense kinderen voor drie weken in Nederland. Gisteren vertrokken zij weer naar Roemenië. Met allerlei mooie herinneringen...

Ontspannen zitten Arpi en Benjamin dinsdag achter de laptop in de woning van de familie Van der Struijk in Esch. Ze bekijken wat filmpjes en surfen samen op het internet. ,,Je merkt dat ze snel Nederlandse woordjes oppikken. En voor de langere gesprekken gebruiken we Google Translate, een programma via de laptop. Dat gaat heel makkelijk", vertelt Van der Struijk. Zo geven Arpi en Benjamin aan via het vertaalprogramma dat ze Nederland 'een schoon land' vinden, dat ze frietjes erg lekker vinden en Chinees érg vies en dat ze later in Roemenië willen blijven wonen.

Van der Struijk zet zich al een jaar of zes in voor het Roemeense kindertehuis, dat tien jaar geleden in Saniob werd opgezet. 43 kinderen verblijven in dit tehuis. ,,Sommigen zijn wees, anderen zijn uit huis geplaatst. Zo zijn de ouders van Arpi onbekend. Hij verblijft al zo'n vijf jaar in het tehuis. Benjamins moeder leeft nog, maar ze kan niet voor hem en zijn broer en zus zorgen", legt Van der Struijk uit. Saniob ligt een half uur rijden van de Hongaarse grens ,,Mijn ouders sloegen hulpgoederen op voor Roemenië en uiteindelijk ben ik een keer mee geweest."

activiteiten

De Essche had al eens gastkinderen uit andere landen in huis en nam vorig jaar het initiatief voor een vakantie voor de kinderen van het Roemeense kindertehuis. ,,Als de kinderen ouder worden, is het belangrijk om ze te leren zelfstandig te zijn. In het kindertehuis worden alle momenten aangegrepen om ze dit te leren. En zo'n vakantie in Nederland draagt daar natuurlijk aan bij", legt Van der Struijk uit. Via allerlei sponsoren en onder de koepel van Pax Kinderhulp genoten zeven kinderen vorig jaar van een vakantie. Dit jaar kwamen tien Roemeense jongeren naar Nederland. Van der Struijk nam zelf twee kinderen onder haar hoede en vond vier andere gastgezinnen. ,,We kunnen niet de hele wereld veranderen, maar we zijn blij dat we iets voor deze jongeren kunnen doen."

Er werden allerlei gezamenlijke activiteiten met alle gastgezinnen ondernomen, zoals een boottocht over de Binnendieze en een circusworkshop. ,,We hebben geprobeerd allerlei sponsors te vinden voor de activiteiten", legt Van der Struijk. Ook de Sint-Willibrordusschool droeg hieraan bij. Tijdens de musical van groep 8 werden poppetjes verkocht, dit leverde 260 euro op voor Pax Kinderhulp. Ook waren sponsors bereid bij te dragen aan een activiteit. Zo verzorgde Eric Huijbers van Diamond Training dinsdagavond een bootcamp voor alle kinderen, kapster Mooi bij Bianca zorgde voor een ijsje. ,,Daarnaast kon ieder gastgezinnen zelf dingen ondernemen met de kinderen. Wij zijn met ze op de camping in Eersel geweest. Daar hebben ze constant gespeeld."

Daarnaast neemt Van der Struijk de jongens vaak mee naar allerlei dagelijkse activiteiten. ,,Zo vinden ze een uitje naar de supermarkt fantastisch, terwijl dat voor ons vanzelfsprekend is. In Roemenië heerst veel armoede, dus het verblijf in Nederland is voor de jongeren een wereld van verschil. Ze krijgen hier de mogelijkheid om eens tot rust te komen en leren ook veel bij. Ik hoop dat ze nuttige dingen oppikken, bijvoorbeeld dat een studie belangrijk is voor de toekomst."

Van der Struijk geeft aan dat de drie weken goed zijn verlopen. ,,Mijn eigen kinderen keken in eerste instantie de kat uit de boom. Nu slapen de kinderen met z'n allen op één kamer. Morgen (woensdag, red.) vertrekken Apri en Bennie weer. Dat zal een lastig afscheid worden..."

Ook volgend jaar staat een vakantie voor de kinderen in het tehuis op het programma. Mensen die als gastgezin willen fungeren, kunnen contact opnemen met Harriët van der Struijk, e-mail: t.struijk@kpnplanet.nl