BOXTEL PRAAT MET KLANKBORDGROEP

55 leuke plannen voor boomgaard en vijver

MARC CLEUTJENS

Wethouder Eric van den Broek gaat begin oktober opnieuw in gesprek met de klankbordgroep die meedenkt over de verfraaiing van de oude boomgaard en de gemeentevijver aan de Dr. Van Helvoortstraat en Mgr. Bekkersstraat. Als het aan de wethouder ligt, worden snel spijkers met koppen geslagen en kan het gereserveerde bedrag van 30.000 euro snel ingezet worden om 'de groene oase' aan de rand van hartje Boxtel een oppepper te geven.

De gemeenteraadsfractie van het CDA trok begin dit jaar bij Van den Broek aan de bel om de oude boomgaard en de gemeentevijver aan te pakken. Ook verschillende omwonenden kaartten de vervuiling en verloedering van deze plek aan. ,,In het centrum werken we heel hard aan een aantal plannen die nu in de uitvoeringsfase komen", stelt de wethouder.

Hij doelt onder meer op het project Sta-P dat momenteel in uitvoering is. ,,Ook is het ontwerp van het parkeerplan rond het gemeentehuis bijna klaar. Zodra er geparkeerd kan worden op het binnenterrein, kunnen we aan de slag met het autoluw maken van de Markt." Op de tekentafel liggen al enkele creatieve ideeën die een nieuwe blik geven op het groen. ,,Daarnaast wordt bekeken hoe we de historische gevels goed zichtbaar kunnen maken."

INTERACTIEF

De aanpak van de oude boomgaard en de gemeentevijver zal minder tijdrovend en zeker niet zo ingewikkeld zijn, zo verwacht Van den Broek. Helemaal aansluitend bij de nieuwe werkwijze van de gemeente - 'Meewerkend Boxtel' - is een interactief proces opgestart waarin een klankbordgroep is gevormd. De leden van die groep denken mee en hebben voor de zomervakantie liefst 55 ideeën op papier gezet die de leefbaarheid van deze plek kunnen versterken.

De ideeën variëren van het organiseren van kleinschalige evenementen in de boomgaard tot het houden van viswedstrijden op de vijver. Er zijn suggesties gedaan om de kademuur te verfraaien en bankjes te plaatsen, maar ook is het idee geopperd om picknickdagen te houden. ,,Vaak genoemd is het realiseren van een of meerdere doorsteekjes naar de Markt", vertelt de wethouder. Hij is enthousiast over die suggesties. ,,Via deze groene oase wordt het publiek naar ons steeds mooier wordende centrum gelokt."

SNOEIEN

In de maand september worden alle 55 ideeën ambtelijk bestudeerd. ,,We gaan in kaart brengen welke plannen haalbaar én betaalbaar zijn", legt Van den Broek uit. Begin oktober houdt hij een terugkoppeling met de klankbordgroep en worden knopen doorgehakt. ,,We kunnen het bedrag maar eenmaal uitgeven, dus we moeten kijken welke plannen snel uitvoerbaar zijn en op draagvlak kunnen rekenen."

Onderhoud wordt nu al gepleegd. Zo wordt zwerfvuil opgeruimd en krijgen bomen en struiken vaker een snoeibeurt.