Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STREET ART CENTRE: PODIUM VOOR BOXTELSE SPUITBUSKUNST

Graffiti-atelier bij viaduct Duits Lijntje

MARC CLEUTJENS

Vandalisme? Kunst! Viaduct Duits Lijntje onder de rijksweg A2 tussen Boxtel en Liempde is de voorbije jaren veranderd in een verzamelplaats voor graffitikunstenaars. Steeds vaker werken ze aan kleine en vooral heel veel grote beeltenissen die vallen onder de noemer street art. De vereniging Dommel door Boxtel die het gebied regelmatig ontdoet van zwerfvuil heeft zelfs een Street Art Centre opgericht om de graffitikunstenaars een podium te geven. ,,Wat eerst een vuilnisbelt was, wordt een ontmoetingsplaats voor creatieve mensen."

Theodoor van Leeuwen, John Rikken en Ad van Gennip kennen de omgeving van viaduct Duits Lijntje op hun duimpje. Als bestuursleden komen ze er al vele jaren om zwerfvuil op te ruimen. ,,Dat doen we op veel plekken langs de Dommel in Boxtel-Oost", vertelt Van Leeuwen. ,,Sinds we bezig zijn, zie je dat de overlast vermindert en we steeds minder zakken met troep hoeven te vullen."

Een van de 'toplocaties' waar veel troep moest worden opgeruimd was het in 1994 gebouwde spoorwegviaduct onder de A2. ,,Toen we hier voor het eerst kwamen, hadden we negen vuilniszakken met lege spuitbussen", weet Van Gennip. ,,Daarbij vonden we oude verfrollers, emmers, stoelen en kapotte ladders", vult Rikken aan. ,,Het was hier een beestenbende."

VUILNISBAKKEN

De leden van de vereniging Dommel door Boxtel zochten contact met enkele graffiti-kunstenaars, die aangaven dat ze graag hun troep willen opruimen. ,,In goed overleg hebben we een plan gemaakt om vuilnisbakken te plaatsen en ze beter te faciliteren bij het uitoefenen van hun hobby", vertelt Van Leeuwen. De vereniging vond een gewillig oor bij de gemeente Boxtel, die de plek binnenkort opneemt in de afvalronde.

Maar er gebeurde meer. De vereniging richtte onlangs het Street Art Centre op, dat zich ten doel heeft gesteld om de verloedering van het Duits Lijntje te stoppen. ,,We willen voorkomen dat het een ongewenste hotspot van zwerfvuil wordt en er grof vuil wordt gedumpt", zegt Van Leeuwen. ,,Deze schandvlek kan plaatsmaken voor een fiets- en wandelroute, die voert langs prachtige graffitikunst. Die plek is een geweldig podium voor talenten uit de hele regio."

OVERLEG

De leden van het Street Art Centre - naast Van Leeuwen ook Van Gennip en Rikken - voeren intensief overleg over de verdere inrichting van de omgeving van het viaduct. Oude schakelkasten zouden moeten verdwijnen en wellicht is er plaats voor straatmeubilair en tafeltennistafels. ,,Hufterproof natuurlijk!", stelt het drietal, dat aangeeft dat de eigendomsverhoudingen rondom de spoorbaan nogal complex zijn.

De gemeente is grondeigenaar, maar de spoorbaan valt onder het beheer van ProRail. En de wanden die zo intensief beschilderd worden, zijn weer eigendom van Rijkswaterstaat, de beheerder van de A2. ,,Maar alle partijen werken graag mee aan onze ideeën en voelen wel voor zo'n podium voor Boxtelse spuitbuskunstenaars", aldus Van Leeuwen.

Het Street Art Centre roept inwoners op om ideeën aan te dragen om de graffitikunst bij het viaduct verder te stimuleren. ,,Plannen voor een fiets- en wandelroute juichen we toe", zegt Van Gennip. ,,En misschien is het een idee om de graffitikunst mee te laten lopen in een evenement als de Rode Draad", oppert Van Leeuwen. ,,Nog leuker: een oude locomotief en wagen plaatsen die vrij beschilderd mag worden."

De leden van het Street Art Centre en daarmee ook de vertegenwoordigers van de vereniging Dommel door Boxtel zijn opgetogen dat er al meer draagvlak is voor plannen, bijvoorbeeld voor de aanleg van een fiets- en wandelroute langs het Duits Lijntje. Vanuit de wijk Oost kunnen recreanten via een knuppelbruggetje richting spoorbaan wandelen.

FOTO BOVEN: Impressie van de vele graffiti-werkstukken die te zien zijn onder het viaduct Duits Lijntje onder de A2. (Foto: Peter de Koning).