José Poort, Han Peeters en Hans Volmer
José Poort, Han Peeters en Hans Volmer Foto: Peter de Koning

beheergroep zaagt en sjouwt wekelijks in boxtels bos

'In Sparrenrijk is nog werk genoeg'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Sparrenrijk omvormen tot een bos met begroeiing uit de eigen streek. Dat is de intentie van de gemeente Boxtel én de jubilerende Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel. Sinds 1996 werkt de beheergroep Sparrenrijk van september tot eind maart wekelijks in het 48,5 hectare grote gebied.

De werkgroep bestaat momenteel uit twintig vrijwilligers. ,,Binnenkort gaan we weer van start. Net als bij de knotploeg houden José Poort en ik jaarlijks een schouw in Sparrenrijk, waarbij we kijken wat er dat seizoen in het bos moet gebeuren. Natuurlijk hebben we ook overleg met de gemeente, eigenaar van Sparrenrijk", legt coördinator Han Peeters uit. ,,Het bos is verdeeld in vakken en we kijken wat er nodig is in het gebied, bijvoorbeeld meer licht of meer ruimte voor bepaalde bomen. Zo hebben we vorig seizoen in de vakken vijf en zes gewerkt. Maar dat zegt vooral José en mij iets", grinnikt de coördinator.

exotisch bankje

Eén van de doelen van de werkzaamheden is een bos met streekbomen en -planten creëren, licht Peeters toe. ,,De exoten, zoals de Amerikaanse eik, halen we eruit. Wekelijks gaan we met een goedgevulde aanhangwagen met gereedschap op pad. Sjouwwerk, uitdunnen, zagen: er is werk genoeg in Sparrenrijk. Hierbij krijgen we ook hulp van aannemers." De meeste exoten worden afgevoerd, maar van een aantal bomen hebben Peeters en Hans Volmer, coördinator van één van de WNLB-knotploegen, een zitbankje gemaakt. Dit 'exotische bankje' wordt zondag 6 september nabij de Vekemans van Lieshoutlaan onthuld tijdens de festiviteiten rondom het 25-jarig bestaan van de Boxtelse natuurwerkgroep.

Tijdens de feestdag is er ook aandacht voor de dikste eikenboom van Boxtel, die aan de ingang van landgoed Sparrenrijk is geworteld. Deze 'mammoeteik van Sparrenrijk' wordt opgenomen in het rijtje wereldbomen, een initiatief van stichting Wereldboom die in 2009 opgericht en bestaat uit boomverzorgers. Het doel van de organisatie is om in ieder gemeente in Nederland een wereldboom te benoemen en te beschermen.

biodiversiteit

Ook verbetering van de biodiversiteit in Sparrenrijk staat hoog in het vaandel. ,,Dat is ook de reden waarom we een gedeelte van de omgezaagde bomen in het bos laten liggen", vertelt Peeters. ,,Dat zijn weer plaatsen waar allerlei beestjes zich in nestelen." De werkgroep heeft ook al vele reeën gespot in het gebied. Peeters: ,,En zelfs sporen van een das..."

Om ook anderen van het gebied te laten genieten, zorgt de beheergroep voor onderhoud van de wandelroute in Sparrenrijk. ,,Er is hier behoorlijk veel te doen. Daar horen ook neventaken bij, zoals herstel van zaken die ten prooi vallen aan vandalisme. Doel blijft om allerlei plekken om te bouwen tot een leuk bos waar mensen plezier aan kunnen beleven. Dat gun ik heel Boxtel. ", zegt Peeters. ,,We hopen natuurlijk dat iedereen dat op een fatsoenlijke manier doet. Zelf wist ik jaren geleden alleen van het bestaan van Sparrenrijk af. Nu ben ik er wekelijks te vinden."

JUBILEUMPROGRAMMA

Het 25-jarig bestaan van de WNLB wordt zaterdag 5 en zondag 6 september uitgebreid gevierd met activiteiten in het bos van Sparrenrijk. Zo wordt zaterdag een avondprogramma georganiseerd en kunnen bezoekers deelnemen aan een vleermuizenwandeling (vanaf 19.30 uur), waterdieren kijken met zaklantaarns (vanaf 20.30 uur) en nachtvlinders spotten (vanaf 21.30 uur).

Een dag later wordt om 07.00 uur gestart met een vroege vogelwandeling. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er doorlopend activiteiten, zoals een speurtocht en Kabouterpad. Vertrekpunt van alle activiteiten is de ingang van Sparrenrijk aan de Vekemans van Lieshoutlaan. Meer info: www.wnlb.nl.

FOTO BOVEN: José Poort, Han Peeters (midden) en Hans Volmer van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer zijn regelmatig in landgoed Sparrenrijk te vinden. De beheergroep is van september tot eind maart actief in het bos. (Foto: Peter de Koning).