Kunstenares Veronika Strážnická geeft teken- en schilderles aan Kasper (links), Finn en Jasmijn. Er is veel belangstelling voor de creatieve zomeractiviteiten van museum MuBo. (Foto: Peter de Koning).
Kunstenares Veronika Strážnická geeft teken- en schilderles aan Kasper (links), Finn en Jasmijn. Er is veel belangstelling voor de creatieve zomeractiviteiten van museum MuBo. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZOMERPROGRAMMA MUBO VALT IN DE SMAAK BIJ BOXTELSE JEUGD

Stempelen met halve aardappelen en plakkaatverf

MARC CLEUTJENS

Kasper (6), Jasmijn (4) en Finn (4) boffen zaterdagmiddag in museum MuBo. In tegenstelling tot een week eerder, toen het stormliep bij de teken- en schilderworkshops van Veronika Strážnická uit Tsjechië, is het nu lekker rustig. Buiten schijnt de zon uitbundig, binnen is het lekker koel en worden portretten getekend en bloemen en auto's geschilderd. ,,Kinderen zijn pure kunstenaars en durven nog foutjes te maken", zegt Veronika.

Tekenen en schilderen met Veronika vormen een van de zomeractiviteiten die MuBo in juli en augustus organiseert. En de belangstelling is elk weekeinde goed, zegt secretaris Willem van Vossen. ,,De teller staat al op bijna zeventig kinderen. Vorig weekend kwamen er twintig liefhebbers om te tekenen en te schilderen, nu is het wat rustiger omdat het zo'n mooi weer is en veel kinderen gaan zwemmen."

,,Het is lekker rustig en daarom heb ik meer tijd om met de kinderen te werken", vertelt Veronika, die in Praag een creatieve opleiding runt. De Tsjechische verblijft regelmatig in Boxtel omdat hier haar vriend Niek Wels woont. ,,In de vroegere kunstenaarswijk van Praag staat Artschool Montmartre waar twaalf docenten onder mijn leiding lesgeven aan volwassenen. Omdat die wijk ook wel het Montmartre van Praag wordt genoemd, heb ik voor die naam gekozen."

TRACTOR

Via Nieks moeder Jacomine, die vrijwilliger is bij MuBo, kwam Veronika in aanraking met het museum. ,,Het is leuk om hier een paar weekenden met kinderen te werken. Het zijn pure kunstenaars, die ongeremd en vol fantasie aan het werk gaan en foutjes durven te maken. Volwassenen zijn veel gereserveerder als ze gaan tekenen of schilderen." De Tsjechische begeleidt Finn bij het schilderen van een tractor, waarbij hij voor uitbundige kleuren kiest.

Kasper en Jasmijn uit Den Bosch zijn ook in de week met plakkaatverf. ,,Ik maak een schilderij met bloemen", lacht Jasmijn terwijl ze met Veronika mooie kleuren op papier stempelt. De stempels zijn gemaakt van doorgesneden aardappelen, waarin figuren zijn uitgesneden. Kasper heeft een portret geschilderd. ,,Ik wil het straks mee naar huis nemen", zegt hij. Dat zijn kunstwerk deel mag uitmaken van een collage deert hem niet. ,,Ik neem het toch liever mee!".

Veronika vertelt dat ze is opgeleid als advocaat, maar haar carrière een andere wending heeft gegeven. ,,Al op jonge leeftijd tekende ik graag. Toen ik een tijdje in Engeland was, heb ik vooral veel portretten gemaakt en die vielen zo in de smaak dat ik heb besloten hiermee verder te gaan." Met vriend Niels bestiert ze naast 'Montmartre' ook portretstudio VSART-Holland. ,,Tijdens de vorige les in MuBo heb ik enkele meisjes specifieke tips gegeven hoe ze een portret kunnen tekenen. Vandaag zijn er alleen hele jonge kinderen, die werken vanuit hun eigen inspiratie."

VOORLEZEN

Het MuBo-zomerprogramma eindigt komend weekeinde. Zaterdag 29 en zondag 30 augustus zijn kinderen welkom om te komen luisteren naar een verhaal over Jas de Keistamper. MuBo is op beide dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur, het voorlezen begint om 15.00 uur. Aanmelden is gewenst en kan telefonisch via nummer 06-16 04 18 98. Tijdens openingsuren kunnen kinderen ook keien stampen zoals alleen Jas de Keistamper dat kan...