Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DE BIJZONDERE VERZAMELING VAN COR EN LINDA SCHEUTJENS

Stierenschuur vol historie én nostalgie

TONNIE WESSELING

,,Een uit de hand gelopen hobby." Zo omschrijft Cor Scheutjens uit Lennisheuvel zijn verzameling oude landbouwwerktuigen, huishoudelijke artikelen uit grootmoeders tijd, tractoren en oude radio's die hij met echtgenote Linda heeft ondergebracht in twee grote stallen bij zijn huis. Het pronkstuk? Een zogeheten hoogkar uit 1880.

De hobby begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw met de tractoren. ,,Ik vind oude tractoren mooi, het moet geen rommel zijn en om alles wat op te vrolijken, hebben we de boel eromheen verzameld", vertelt Cor. ,,Het is gekocht op vlooienmarkten, het zijn erfstukken uit de familie of hebbedingetjes van vrienden en kennissen." De eerste tractor was een Deutz uit 1956.

De boerderij van het echtpaar Scheutjens in Lennisheuvel heeft al drie generaties gehuisvest. Toen in maart 2014 moeder Scheutjens overleed, werd een paar maanden later de stierenschuur omgebouwd tot museumruimte. De muren werden gewit, een nieuwe vloer werd gestort. ,,Niet té mooi anders ging het oude effect verloren...".

De voormalige stierenschuur biedt nu plaats aan een schat van oude landbouwwerktuigen met als pronkstuk de 19e eeuwse hoogkar. Verder staan er kunstmeststrooiers alsmede een bietensnijder en een strosnijder die allebei gebruikt zijn door Cors grootouders. Bijzonder is ook de paardenploeg, die veel werd gebruikt door zijn moeder.

TWEE JAAR RESTAUREREN

De andere helft van de schuur is aangekleed met keukenspullen uit grootmoeders tijd en veel curiosa. ,,Veel van deze spullen hebben in onze eigen keuken gestaan, maar het werd te vol", grinnikt Linda. ,,Ik hou niet zo van het moderne, maar meer van het authentieke, het knusse."

In de stierenschuur pronkt ook de oude trapnaaimachine van oma Betje de Bresser met stille getuigen van vroeger zoals klosjes en frivole onderdelen van jarretels. ,,Dit vind ik het leukste", lacht Linda. Ze toont een sigarettenpotje 'Capstan Mild Cigarette' uit de oorlogsjaren 1940-1945.

In de tweede schuur van Cor en Linda - de oude varkensstal - pronkt de tweede verzameling: een flink aantal oude tractoren, klassieke radio's, Solex-brommertjes en kachels. Cor heeft in 1994 op een originele manier, met de vuurrode Duitse Farmall, Linda in Best ten huwelijk gevraagd.

Een aantal jaren later heeft Linda stad en land afgezocht voor een betaalbare Lanz Bulldog, als huwelijkscadeau voor Cor. ,,Op de avond van onze trouwdag kreeg ik hem van Linda", vertelt Cor. ,,Ik zei tegen haar: nu zit ik voortaan 's avonds in de schuur, dan heb je geen last van me!" Aan iedere tractor heeft hij pakweg twee jaar restauratiewerk. Maar het resultaat mag gezien worden.

PATHEFOON

In de varkensschuur staan ook enkele zogeheten pathefoons. Scheutjens zwengelt er eens aan en luid en krakerig zingt George Hofmann over het vliegmachientje van Carolientje, een plaat uit 1918. ,,We lopen nu geen vlooienmarkten meer af, het is mooi geweest", geeft Cor aan. ,,Als mensen ons iets aanbieden is dat prima. Vaak komen buren langs die iets gevonden hebben bij het opruimen van hun schuur."

Hij vervolgt: ,,We hebben dus geen echt museum, onze collectie is privébezit. Maar als mensen geïnteresseerd zijn, mogen ze ons bellen om eens een kijkje te komen nemen voor een rondleiding."

Meer weten? Bel telefoonnummer 06-12 66 30 20.

FOTO BOVEN: Cor en Linda Scheutjens poseren te midden van hun bijzondere verzameling. (Foto: Peter de Koning).