'Dear Trophy' is de titel van het kunstwerk van Truc Vo van studio TTTVO in Eindhoven in park Stapelen. Het is een houten kroonluchter met led-lampjes die 's avonds oplichten als symbool voor de jacht. (Foto: Huub Thorissen).
'Dear Trophy' is de titel van het kunstwerk van Truc Vo van studio TTTVO in Eindhoven in park Stapelen. Het is een houten kroonluchter met led-lampjes die 's avonds oplichten als symbool voor de jacht. (Foto: Huub Thorissen). Foto: Huub Thorissen

KUNST OP STAPEL: DEAR TROPHY

Kroonluchter als knipoog naar de jacht

Op verzoek van en in samenwerking met de Assumptie-Stichting, die kasteel Stapelen beheert en exploiteert, heeft de Kunststichting Boxtel vijftien professionele kunstenaars geselecteerd om werk te laten zien in kasteelpark Stapelen. Kunst op Stapel moet een tweejaarlijks terugkerende manifestatie worden.

In een artikelenserie stelt beeldend kunstenaar Huub Thorissen, ook bestuurslid van de Kunststichting, de objecten voor aan de lezers van Brabants Centrum. Vandaag: 'Dear Trophy' van Studio TTTVO. Het kunstwerk werd in 2013 voor het eerst geƫxposeerd in het Leenderbos, waar de studio samenwerkte met Staatsbosbeheer, BKKC en De Fabriek.

In het laantje aan de achterkant van kasteel Stapelen zie je tussen de bomen een houten kroonluchter. Hij hangt hoog aan een stalen kabel waardoor hij langzaam rond kan draaien, bewogen door de wind.

De constructie is van hout opgebouwd. De verlichtingselementen op de zes uiteinden zijn voorzien van zonnepaneeltjes met lichtsensor schakelaars en led-lampjes. Bij daglicht laden de zonnepaneeltjes energie op om vervolgens bij donkerte automatisch de led-lampjes te activeren.

GUIRLANDE-ACHTIG

Het zijn volgens Thorissen guirlandeachtige led-lampjes die de vorm hebben van aangeschoten wild. Symbool van de trofee, de jacht als prooi, glamour is schijngeluk. ,,Bij een goed beeldend kunstwerk zijn woorden vaak te veel een hinderlijk stekelvarken, maar vergeleken met het universum van de kunst is het maar een speldenprik", stelt de Boxtelse kunstenaar. Kunstenares Truc Vo van studio TTTVO zegt hierover: ,,Een kroonluchter refereert enerzijds naar een tijd van dit gebied waar de jachtcultuur rijkelijk heerste, anderzijds etaleert het de wens voor het pronken, een ritueel dat met de verbastering van de jacht in deze tijd met zich meebrengt."

Kunst op Stapel is tot en met 27 september gratis te bezichtigen in park Stapelen. Een beschrijving van alle kunstwerken is te zien op www.kunstopstapel.nl.