Van timmeren word je hongerig. Een boterhammetje ging er gistermiddag dus zeker in bij de jeugd uit Lennisheuvel...  (Foto's: Albert Stolwijk, Stefan Latijnhouwers en Annelieke van der Linden).
Van timmeren word je hongerig. Een boterhammetje ging er gistermiddag dus zeker in bij de jeugd uit Lennisheuvel... (Foto's: Albert Stolwijk, Stefan Latijnhouwers en Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

bouwen en knutselen tijdens kindervakantieweek in dorpen

'Thuis zitten luieren is ook niet alles'

'Bootcamp' is dit jaar het thema van de Jeugdvakantieweek in Liempde. Behalve het traditionele bouwdorp en tal van workshops en spelletjes kan de basisschooljeugd in en rond sporthal Pius X tot en met morgen deelnemen aan onder meer een bos- en een avondspel en een zeskamp. Vrijdag komt ook een frietkar langs en mogen de ouders een kijkje komen nemen naar alle fraaie bouwwerken in het bouwdorp én de knutselwerkjes die tijdens de workshops vervaardigd zijn.

,,De link met het thema bootcamp is terug te vinden in de zeskamp. Dit geldt ook voor het bosspel, dat bestaat uit een spelcircuit dat wel iets weg heeft van een stormbaan. De opdracht hierbij is om letters te zoeken die samen een zin vormen", liet voorzitter Mieke Beerens van de Stichting Jeugdvakantieweek Liempde dinsdagmiddag weten. ,,Kinderen kunnen verder meedoen aan balspelletjes, het bewerken van T-shirts met textielverf en meubeltjes maken. Donderdag komt er een kraam met lappen waarmee de kinderen hun huizen en hutten in het dorp kunnen inrichten en versieren."

Thijn van den Biggelaar (11) genoot zichtbaar van alle activiteiten. ,,Je kunt je hier lekker uitleven met allerlei spelletjes. Het leukste vind ik toch wel het timmeren in het bouwdorp. Thuis repareer of maak ik zelf ook wel eens bankjes en stoeltjes. Hier maak ik samen met een paar vrienden en vriendinnen een hut of een huis. Wat het precies wordt, kan ik nog niet zeggen, maar we hebben de hele week nog om het af te maken en in te richten. En vrijdag lekker friet eten. Daar kijk ik nu al naar uit en het is pas dinsdag. Nu ga ik weer snel aan het werk."

LUIEREN

De jeugd in Lennisheuvel die deze week deelneemt aan het kindervakantiewerk vermaakte zich gisteren opperbest in het traditionele bouwdorp bij gemeenschapshuis Orion. Het thema dit jaar was beroepen, waar de ruim negentig kids en de tientallen begeleiders op een creatieve manier invulling aan wisten te geven door onder meer een voetbalstadion, een reusachtige computer en een vliegtuig te bouwen. ,,Het leukste aan het vakantiewerk vind ik dat je samen met zoveel andere kinderen lekker bezig bent en mooie dingen kunt maken", vertelde Tygo van Kasteren (11) tussen de bedrijven door. ,,Timmeren is bovendien supergaaf om te doen, zeker met je vrienden. Onze opdracht was om een camping te bouwen. Volgens mij is het aardig gelukt, al zijn we nog niet klaar."

Tygo gaf toe dat hij zich af en toe een beetje verveelde tijdens de vakantie. ,,Vooral de laatste weken. Daarom is het gezellig om iedereen weer te zien, al had ik vandaag ook graag meegeholpen om een voetbalstadion te maken. Ik zou later best prof willen worden of autocoureur."

Dat de zomervakantie weer bijna voorbij is zorgde bij Thijs Nooren (11) voor gemengde gevoelens. ,,Aan de ene kant vind ik het niet leuk om naar school te gaan, maar aan de andere kant is het toch ook goed om weer te beginnen. Alleen maar thuis zitten luieren is ook niet alles. "

HANGMAT

Dat het bouwdorp in Esch dit jaar in het thema stond van 'Disco' was duidelijk. Kinderen knutselden slingers van glimmende cd's en de vijftienjarige deejay Rob van den Bogaart zorgde ervoor dat er drie dagen lang popmuziek over het terrein aan de Venakkers schalde. Al werd hét bouwdorpnummer , op de klanken van 'Klaar voor de start' van Kinderen voor Kinderen, natuurlijk ook regelmatig gedraaid. ,,Ja, bij het bouwdorp in Esch, daar krijg je timmerles", zongen de deelnemers de voorbije dagen luidkeels mee. Vijf meiden konden zelfs een dansje op het lijflied en toonden dit gistermiddag, toen het bouwdorp weer ten einde was.

Liefst 180 kinderen waren van maandag tot en met woensdag op de Venakkers te vinden. Ze timmerden houten hutten in elkaar, knutselden naambordjes en brievenbussen in elkaar en (ver)kochten spulletjes. Zo tikte Tygo Martens (9) een vuilniszak vol spullen op de kop. ,,De komende tijd heb ik weer genoeg speelgoed", zei de jongen lachend. ,,Het bouwen van de hut laten we meestal aan de begeleiders over. Wél neem ik jaarlijks een hangmat mee om in de hut te hangen." Daar werd driftig gebruik van gemaakt. Tygo: ,,Iemand van ons groepje was al in de mat in slaap gevallen..."

Kinderen werkten de voorbije dagen hard aan de houten hutten op het terrein achter jeugdhuis Pius X in Liempde. Daar hoorde ook sjouwwerk bij. Met hulp van enkele ouders...
Knutselen in Liempde met als resultaat een kleurige stapsteen.
Lekker dansen op het liedje van het bouwdorp Esch over timmerles.
Doel van de meeste kinderen in het bouwdorp Esch? Een zo hoog mogelijke hut!
In Lennisheuvel ging de jeugd aan de slag met het thema beroepen. Zo bouwde een groepje een volledige camping.