plaats voor maximaal veertig teams

Liempde in het teken van Durpskwis op 6 november

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zo'n honderd vragen, verdeeld over negen categorieën, én een geheime opdracht op een Liempdse locatie. Dat heeft de organisatie van de Durpskwis Liemt op vrijdag 6 november in petto voor de deelnemende teams. Vanaf 1 september kunnen mensen zich opgeven. Er is plek voor veertig groepen...

Twee jaar geleden organiseerde buurtvereniging Klein Hoekje/Nieuwe Wijk voor het eerst een quiz voor de buurtbewoners. ,,Onze enige eis was dat de teamcaptain uit deze buurt kwam, waardoor ook andere Liempdenaren konden deelnemen aan de quiz", vertelt Theo Verhagen, penningmeester van Klein Hoekje/Nieuwe Wijk. In 2013 namen dertien groepen deel aan de activiteit, een jaar later zelfs 23 teams. ,,Je hebt minstens tien tot vijftien mensen nodig om de quiz te kunnen maken, dus we hadden vorig jaar al behoorlijk wat deelnemers. Dat heeft ons doen besluiten de quiz voor heel Liempde toegankelijk te maken", aldus Irma Peijnenburg, secretaris van de buurtvereniging.

Inmiddels is de hulp ingeroepen van andere Liempdenaren en bestaat het organisatieteam uit negen mensen. ,,We nemen allemaal een eigen categorie voor onze rekening", zegt Verhagen. Zo bedenkt hij vragen die te maken hebben met wat er in 2015 allemaal gebeurde en ook de categorie 'Wat je op school leert' komt tijdens de quiz voorbij. Peijnenburg: ,,De rest blijft natuurlijk een verrassing..."

nakijken

Wel raadt de organisatie ieder team aan een 'autochtone Liempdenaar' op te nemen in de ploeg. ,,We garanderen dat er allerlei Liempdse vragen in de quiz zullen voorkomen waarbij je de hulp van mensen nodig hebt die al lang in het dorp wonen", stelt Verhagen. Een mix van jong en oud in het team is het beste, voegt Peijnenburg toe. Binnenkort vindt een 'proefavond' plaats waarbij een aantal mensen, onder strenge geheimhoudingsplicht, de quiz alvast eens maakt. ,,Op basis daarvan kijken we wat nog anders zou kunnen", legt Verhagen uit.

Bij café Het Wapen van Liempde worden vrijdag 6 november vanaf 19.00 uur de quizboeken uitgedeeld. Om klokslag 23.00 uur moeten de antwoorden ingeleverd worden bij hetzelfde café. De organisatie kijkt alle antwoordenboeken nog diezelfde avond na. Verhagen: ,,We hebben een heel systeem bedacht en onszelf anderhalf uur de tijd gegeven. In de tussentijd kunnen deelnemers uitpuffen met een drankje bij Het Wapen van Liempde."

De organisatie verwacht het maximum aantal van veertig teams te halen. ,,De Liempdenaren zijn enthousiast. Mensen wilden zich al bij mij aanmelden, maar dat is echt pas mogelijk vanaf 1 september", aldus Janne van Bergen, 'kartrekker' van de Durpskwis Liemt. ,,Het wordt een Liempdse avond met Liempdse vragen én prijzen." De winnende teams ontvangen speciale Op Liemt Gemunt-tegoedbonnen die te besteden zijn bij lokale winkels en horecagelegenheden. ,,Op de avond zelf is natuurlijk ook mogelijk", grinnikt Verhagen.

Aanmelden is vanaf 1 september mogelijk via e-mailadres durpskwisliemt@gmail.com onder vermelding van de teamnaam, naam van de captain (inclusief telefoonnummer en e-mail) en een inschatting van het aantal ploeggenoten. Het inschrijfgeld bedraagt twintig euro per team en dient te worden voldaan op vrijdag 6 november om 19.00 uur bij Het Wapen van Liempde. Opgeven is mogelijk tot uiterlijk 1 oktober. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com.durpskwis.liemt.