Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

sanders machinebouw uit liempde: wereldwijd actief

'Het totaalplaatje is onze grote kracht'

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' neemt Brabants Centrum wekelijks een kijkje achter de deuren van een bedrijf in de gemeente. Deze week het eerste deel: Sanders Machinebouw, het Liempdse bedrijf dat machines en apparaat ontwikkelt en produceert.

,,De lampen hingen nog niet eens. Toch waren we hier al aan het werk. Je kunt je dus voorstellen dat uitbreiding hard nodig was. Bovendien had de machine waaraan we nu werken, niet eens in de oude loods gepast", grinnikt directeur Stefan van den Nieuwenhof van Sanders Machinebouw als hij de nieuwe hal toont. Het Liempdse bedrijf aan de Heidonk is onlangs met 450 vierkante meter uitgebreid. In februari is de bouw gestart, tien weken later stond de loods er. Ook de kantoorruimtes kregen een opknapbeurt, net als de kantine.

Liempdenaar Jan Sanders, inmiddels 85 jaar oud, richtte het bedrijf 49 jaar geleden op in een boerenschuur aan de Keefheuvel. Zes jaar later werkten er al negen mensen, nu bestaat Sanders Machinebouw uit dertig man personeel, veelal uit de regio. Sanders is nog steeds eigenaar, zoon Bas neemt het bedrijf in de toekomst over. Van den Nieuwenhof, elf jaar werkzaam bij Sanders Machinebouw, is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. ,,Waarborgen van continuïteit is ons belangrijkste doel. We hebben niet de intentie om alsmaar groter te worden, maar vinden het vooral belangrijk een prettig werkklimaat te bieden aan de dertig mensen die hier dagelijks aan de slag gaan. Daarom is het belangrijk om het geld dat je verdient, te investeren in het bedrijf. Dat is altijd de filosofie geweest van Sanders Machinebouw. Bovendien kunnen we door de grootte van het bedrijf snel schakelen voor klanten en eventuele spoedklussen tussendoor doen." Ook de 'platte structuur' noemt Van den Nieuwenhof als belangrijk kenmerk van het Liempdse bedrijf. ,,Onze overtuiging is dat mensen zich beter ontwikkelen in hun werk als je ze vrijheid geeft. Iedereen mag meedenken en wordt in zijn waarde gelaten."

ROBOTGESTUURD

Van den Nieuwenhof geeft aan dat het bedrijf is meegegroeid met de klanten, die inmiddels uit binnen- én buitenland naar Liempde komen voor orders. ,,Waar we zes jaar geleden voor negentig procent op de Nederlandse markt opereerden, is dat inmiddels volledig anders. Zeventig procent van onze orders zijn voor buitenlandse bedrijven", legt de directeur uit. Zo werkt Sanders Machinebouw al tientallen jaren voor Mars, een belangrijke klant. ,,In alle processen die in de snoepfabriek aan de orde zijn, kom je wel een machine van ons tegen", vertelt Van den Nieuwenhof. In de werkplaats wordt momenteel weer gewerkt aan een machine voor Mars. ,,Ook hebben we een machine ontwikkeld die wereldwijd de minisnoepjes van deze producent verpakt", legt Van den Nieuwenhof uit.

In de werkplaats wordt ook gesleuteld aan een apparaat dat kazen verpakt met folie. Dit in opdracht voor een wereldwijd opererend zuivelbedrijf. Én de grote trots van Sanders Machinebouw wordt momenteel uitgetest: een robotgestuurde vacuümkop die 450 koekjes (18 rijen van 25 stuks) tegelijk optilt voor verdere verwerking, zoals het onderdompelen in chocolade. ,,Waar je eerst meerdere mensen voor nodig had, is dat nu volledig geautomatiseerd", legt Van den Nieuwenhof uit. Hij staat nog wel eens versteld van de veranderingen op het gebied van techniek door de jaren heen. ,,Waar vroeger machines met de hand werden bediend, kun je tegenwoordig bijna met een stropdas achter een apparaat staan", lacht de directeur. ,,Je programmeert een proces op de computer, de machine doet het werk..."

Sanders Machinebouw gaat langdurige relaties met opdrachtgevers aan. Van den Nieuwenhof: ,,Tussen het eerste gesprek en de levering van een machine zit gemiddeld twee jaar. Door de crisis zie je steeds vaker dat bedrijven bepaalde werkzaamheden die ze eerst zelf deden, gaan uitbesteden. Het totaalplaatje, dus het proces van begin tot eind, dat is juist onze grote kracht. Van de 3D-tekeningen die worden gemaakt door engineers tot realisatie van kwalitatief hoogwaardige machines: alles gebeurt hier in Liempde."

FOTO BOVEN: Mari Timmermans (links) en Hans van Abeelen stellen de robotgestuurde vacuümkop af. Deze machine tilt 450 koekjes (18 rijen van 25 stuks) tegelijk op voor verdere verwerking. (Foto: Albert Stolwijk).


speciale training voor echtparen

Psychologen Praktijk Boxtel start met 'Houd-Me-Vast'

Psychologen Praktijk Boxtel start donderdag 8 oktober van 20.00 tot 22.00 uur een programma met de titel Houd-Me-Vast. Het gaat hierbij om een training voor echtparen die willen investeren in hun relatie, waarbij ze leren om gesprekken te voeren met elkaar die leiden tot meer verbinding en verdieping van hun relatie. Plaats van handeling is het pand aan de Bosscheweg 139f.

Het programma is samengesteld door Sue Johnson, een relatietherapeut die bekend is geworden met het boek 'Houd me Vast' en de bijbehorende succesvolle therapie Emotionally Focused Therapy (EFT) ontwikkelde.

Het Houd-Me-Vast-programma kent een vaste structuur en bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee uur. Onderwerpen zijn onder meer emotionele verbondenheid en hechting; herkennen en bijstellen van (destructieve) patronen binnen relaties; herkennen en bespreekbaar maken van pijnpunten en bouwen aan een veilige basis.

Plenair, tijdens de groepsbespreking, ligt de focus op theoriebespreking en -verheldering door de trainers. Daarna wordt vervolgens per echtpaar, apart van de groep, gewerkt met oefeningen en huiswerkopdrachten. Het is dus niet nodig om in groepsverband uitgebreid eigen relatieproblemen te bespreken.

De leiding van de Houd me Vast-bijeenkomsten in Boxtel is in handen van twee trainers, Angelique Smulders en Annemarie van Keulen. Voor meer informatie of aanmelding kunnen belangstellenden een e-mail sturen naar a.smulders@ppns.nl of bellen naar het telefoonnummer (0411) 61 19 10.

Boxtel

Open Coffee

Bij Zorghoeve 't Binnenveld aan de Boxtelseweg 5 in Schijndel wordt woensdag 9 september tussen 09.00 en 11.00 uur weer een Open Coffee gehouden. Het gaat hierbij om een netwerkbijeenkomst waar mensen uit Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode kennis kunnen delen, ideeën bespreken of samenwerken.

De Open Coffee, elke tweede woensdag van de maand, is bedoeld voor iedereen. Aanmelden is niet nodig.