Antoon van den Langenberg (links) richtte dertig jaar geleden hoveniersbedrijf Oxalis op. Maarten van de Ven is beoogd bedrijfsleider, dochter Simone van den Langenberg tekende voor een nieuw logo en bedrijfsprofiel. (Foto: Peter de Koning).
Antoon van den Langenberg (links) richtte dertig jaar geleden hoveniersbedrijf Oxalis op. Maarten van de Ven is beoogd bedrijfsleider, dochter Simone van den Langenberg tekende voor een nieuw logo en bedrijfsprofiel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HOVENIERSBEDRIJF BESTAAT DERTIG JAAR

Oxalis presenteert tuin voor groene toekomst

MARC CLEUTJENS

De schuur waarin Antoon van den Langenberg dertig jaar geleden aan de slag ging is nog steeds in gebruik. Maar het terrein aan de Mijlstraat waar toen nog volop maïs werd geteeld, is uitgegroeid tot een groene inspiratieplek, compleet met werkschuur, plantenkas, zwem- en vijverpark en knusse loungeplekken. Hier is Oxalis gevestigd, een opvallend hoveniersbedrijf met een eigenwijze kijk op groen.

Oxalis staat voor klavertje vier en dat plantje dat geluk brengt is te zien in zowel het oude als het nieuwe beeldmerk van het jubilerende hoveniersbedrijf. Het oude logo werkt nog gemaakt door José Poort, die destijds bij Antoon werkte. Het nieuwe logo is een creatie van Simone, dochter van de oprichter van het bedrijf aan de Mijlstraat, en verbeeldt ook het klavertje vier. Simone heeft als medewerkster van een communicatiebureau bijgedragen aan de 'herpositionering' van het merk Oxalis, waarbij 'Opvallend Groen' de pakkende slogan is.

Vader Antoon viert het zesde lustrum volgend weekend met vaste klanten, relaties én publiek, dat zondag 6 september welkom is in de inspirerende tuin rondom de bedrijfsgebouwen. ,,We vieren dertig jaar Oxalis met de mensen die dat mogelijk hebben gemaakt", vertelt Antoon. ,,Daarnaast wil ik bezoekers graag laten zien hoe wij denken dat een tuin eruit zou kunnen zien." Dat groen centraal staat is geen verrassing. ,,Maar groen krijgt hier ook de kans om zijn eigen gang te gaan. Verwacht geen strakke borders of gazons, maar veeleer de minder strak aangeharkte tuinen."

GEUR EN SMAAK

Met Oxalis wil Antoon laten zien hoe de 'tuin van de groene toekomst' eruit ziet. Daarin is veel minder dan vroeger plaats voor bestrating, maar spelen eetbare planten een hoofdrol. ,,Geur en smaak zijn belangrijk", zegt de oprichter van Oxalis. ,,Ik werk nu in Boxtel-Oost aan een moestuin die mensen in de voortuin willen. Geen steentjes of grint dus, maar bessenstruiken en allerlei fruitsoorten."

Een rondgang door de tuin van Oxalis leert dat de invulling van een tuin - groot én klein - op talloze manieren vorm kan krijgen. Natuurlijke materialen en hergebruik van oude spullen zijn blikvangers. En ingenieuze vondsten, zoals een bijzondere boomhut of een verrijdbaar terras dat Antoon met zijn team gaat aanleggen. ,,Onder een platanenlaan wil ik een spoorrails aanleggen waarop een mobiel terras komt, zodat je met de zon kunt meerijden."

Liefhebbers van waterpartijen komen ook aan hun trekken bij natuurlijk aangelegde vijvers. In een van de vijvers zwemmen koikarpers. ,,Een van onze paradepaardjes is het zwembad dat op natuurlijke wijze wordt gefilterd. Dankzij een helofytenfilter wordt water gezuiverd en heb je geen chemicaliën meer nodig." Verderop in de tuin is ruimte om ontspannen te loungen, met zicht op de groene velden van Lennisheuvel. Overal keert de aandacht voor groen en natuurlijke materialen terug; tuinmeubelen en attributen mogen door de elementen verweerd raken. ,,Laat de natuur zijn gang gaan..."

ONDERHOUDSVRIENDELIJK

Nu Oxalis werkt aan een herpositionering, zal ook de bedrijfsorganisatie veranderen. Maarten van de Ven, die al 25 jaar in dienst is, is beoogd bedrijfsleider en zal als rechterhand van Antoon optreden. ,,We hebben een mooie marktpositie in deze regio", stelt Maarten. ,,Onze klanten zaten vroeger vooral in Boxtel en Best, de groeigemeenten. Nu komen we overal in een straal van zo'n 30 tot 50 kilometer." Hij heeft zijn werkveld door de jaren heen flink zien veranderen. ,,Vroeger leerde ik op school hoe je vaste plantenborders moest inrichten. Dat komt bijna niet meer voor. Tuinen zijn nu sneller en praktischer van opzet en vooral onderhoudsvriendelijk."

Oxalis houdt zondag 6 september van 10.00 tot 16.00 uur open huis op het adres Mijlstraat 102. Bezoekers kunnen in de grote tuin onder meer een route volgen, die de chronologie van het jarige bedrijf laat zien. In het kantoor demonstreert Maarten hoe digitale tuinontwerpen tot stand komen. Antoons zoon Jules, een bekend beeldend kunstenaar en ontwerper en nauw betrokken bij de opzet van het feestweekend, heeft een aantal designers gevraagd om opvallend werk te exposeren. ,,Voor kinderen is er volop vertier. En als het lekker weer is, mag er ook gerust gezwommen worden", grinnikt Antoon.

Politie

Mishandeling

De politie heeft maandagmiddag een 31-jarige man uit Boxtel aangehouden voor een zware mishandeling in een woning aan de Van Hugenpothstraat. De verdachte drong de woning binnen en verwondde de bewoner. Volgens de politie werd de bewoner enkele keren in het gezicht geslagen waarna de verdachte wegging. Hij werd even later in zijn eigen woning aangehouden. Het slachtoffer is behandeld aan de verwondingen.