Zen beoefenen betekent een aandachtstraining volgen, zo stelt Walter Jacobs van Zen.nl in Vught. De foto is gemaakt op het viaduct over de A2 in Vught.  (Foto: ZEN).
Zen beoefenen betekent een aandachtstraining volgen, zo stelt Walter Jacobs van Zen.nl in Vught. De foto is gemaakt op het viaduct over de A2 in Vught. (Foto: ZEN). Foto: Marc Cleutjens

VEEL INWONERS BOXTEL VINDEN WEG NAAR ZEN IN VUGHT

'Zen? Daar ben ik veel te nuchter voor'

,,Mensen denken vaak dat zen vaag is, iets mysterieus." Dat zegt de Vughtse zen-leraar Walter Jacobs, die eind 2012 in buurgemeente Vught Zen.nl opzette. ,,Maar zen-beoefening onder goede begeleiding zet je juist steeds met beide benen stevig op de grond."

Zen beoefenen betekent een aandachtstraining volgen. Volgens Jacons kan het ook een soort mentale conditietraining genoemd kunnen worden. Zen-meditatie – simpelweg 'zitten in stilte' – is een oefening om het aandachtsvermogen te versterken. ,,En dat is belangrijk want hoe aandachtiger we de dingen doen, hoe béter we die dingen doen", zegt Jacobs. ,,En dat voelt goed. Je kunt zelfs zeggen dat we ons daardoor gelukkiger voelen."

Zen-training heeft volgens de Vughtenaar effect op het dagelijks leven. Mensen ervaren een betere concentratie, betere nachtrust en meer ontspanning. Behalve deze eerste effecten betekent zen voor veel mensen op een gegeven moment vooral ook persoonlijke ontwikkeling. ,,Mensen zeggen wel eens dat ze te nuchter zijn. Maar zen-beoefenaars leren zichzelf steeds beter kennen en laten zich steeds minder hinderen door hun emoties, impulsen en automatische reacties. Ze worden opener, creatiever en vaak ook makkelijker in de omgang."

Een aantal mensen uit Boxtel heeft de weg naar Zen.nl in Vught al gevonden. Vanaf september starten nieuwe introductiecursussen. Op 29, 30, 31 augustus en 2 en 4 september zijn er gratis proeflessen. Meer informatie en aanmelding: www.zen.nl/vught.