Guus van Meulebrouck bouwt de stevigste cowboyhut die bij de Wilgenbroek is te vinden.
Guus van Meulebrouck bouwt de stevigste cowboyhut die bij de Wilgenbroek is te vinden. Foto: Henk van Weert

NIEUWE STICHTING KINDERVAKANTIEWERK BOXTEL BRUIST VAN ENERGIE

Cowboys en indianen nemen bezit van Wilgenbroek

HENK VAN WEERT

Het is een kleine hut die Guus van Meulebrouck bouwt in een hoek van het schoolplein bij de brede school Wilgenbroek. ,,Maar wel een hele stevige. Veel steviger dan die andere", glundert de 12-jarige deelnemer aan het kindervakantiewerk in Boxtel. Hij heeft vandaag Damian Walravens ontmoet en samen timmeren ze er flink op los. Zó flink dat geregeld de hamerkop los schiet van de steel...

Guus heeft voor de zomervakantie de deur van basisschool De Vorsenpoel voor het laatst achter zich dichtgeslagen. Komende week begint hij als brugklasser op het Jacob-Roelandslyceum. ,,Vrijdag moeten we daar onze laptop ophalen en krijgen we uitleg. Gelukkig is dat in de ochtend en begint het kindervakantiewerk die dag pas 's middags. Ik hoef dus niets te missen van het programma."

Vorig jaar vermaakte Guus zich opperbest toen het kindervakantiewerk na enkele jaren afwezigheid in Boxtel nieuw leven werd ingeblazen. En dus wilde hij de tweede editie niet missen. Hij kan het prima vinden met een nieuw bouwmaatje. Damian is een jaar jonger en leerling van de Molenwijkschool. ,,Ik ben hier voor het eerst, maar vind het hartstikke leuk. Wel heb ik al een keer of zes op mijn duim geslagen, maar echt pijn doet dat gelukkig niet."

WESPENSTEEK

Een eindje verderop plaatsen Peppe van Gent (8) en haar vriendin Marit Schults een knalgroene vlag op het bouwwerk dat zij van pallethout in elkaar hebben gezet. De ogen van Peppe zijn wat rood. ,,Ik moest even huilen", knikt ze. ,,Nee, ik heb niet op mijn duim geslagen met een hamer, maar ben zojuist gestoken door een wesp. Dat deed wel even pijn. Maar iemand van de leiding heeft een smeerseltje gehaald bij de apotheek en nu is het alweer over." Samen timmeren de twee meisjes ook een bankje. ,,Met piepschuim stukjes erop, dan zit het straks lekker zacht", grinnikt Marit.

Het kindervakantiewerk in Boxtel heeft over belangstelling niet te klagen, vertelt Claudia, de moeder van Marit op de eerste van drie dagen vol jeugdvermaak. Met enkele anderen heeft ze de Stichting Kindervakantiewerk Boxtel opgericht. ,,Steffie van de Vorstenbosch nam daartoe het initiatief nadat het vorig jaar zo succes was verlopen."

Zeven ouders hebben volgens Schults het thema bedacht en de programmaonderdelen voorbereid: ,,Waarbij we natuurlijk heel dankbaar gebruikmaken van de ervaring van Nicole van Spaendonk van Buurtsport Boxtel die ook meedoet." Onder begeleiding van enkele moeders met een naaimachine werken in de aula van de Wilgenbroek kinderen aan een mooi cowboy- of indianenkostuum. Ook worden daar dromenvangers in elkaar geknutseld. In de gymzaal kan de jeugd zich uitleven met sport en spel en in weer een ander lokaal wordt een dansje ingestudeerd. Dat kan natuurlijk maar op één liedje: het populaire 'Kom, pak je lasso maar' van de gebroeders Ko.

RODEOSTIER

Vandaag, donderdag 27 augustus, deden 250 kinderen mee aan het kindervakantiewerk in Boxtel. Gisteren lag dat aantal iets boven de tweehonderd en zo'n zelfde groep heeft zich voor de activiteiten morgen ingeschreven. Het programma duurt vrijdag 28 augustus van 13.00 tot 19.00 uur. ,,Vanaf 17.00 uur verzamelen we alle creaties bij de bouwwerken op het schoolplein en zijn ouders en grootouders welkom om te kijken wat de jeugd zoal heeft gemaakt tijdens deze dagen", vertelt Schults. Op het plein voor de Wilgenbroek wordt ook een rodeostier opgesteld. ,,En voordat de bezoekers komen houden we met de kinderen een barbecue."

VEEL STEUN

Schults is blij met de steun die de kersverse Stichting Kindervakantiewerk Boxtel ondervond van diverse plaatselijke bedrijven. Zo stelde activiteitenboerderij 't Dommeltje diverse materialen beschikbaar en ook de gezonde hapjes van groente en fruit waarop de kinderen tussendoor worden getrakteerd zijn geschonken. ,,En dankzij een donatie van Lionsclub Boxtel Belles Amies kunnen kinderen van mensen die zijn ingeschreven bij de Voedselbank gratis deelnemen", aldus Schults.

Marit Schults (links) en Peppe van Gent plaatsen een knalgroene vlag op hun bouwwerk. (Foto's: Henk van Weert).
Enkele moeders zijn druk in de weer met naaimachines om de kinderen te helpen die zelf een kostuum maken.
Indianen hebben natuurlijk dromenvangers. En die knutsel je zelf in elkaar.