Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MATIGE BEKERDERBY LOKT VEEL PUBLIEK NAAR MUNSEL

ODC klopt Boxtel in zomeravondpotje

MARC CLEUTJENS

Zo groots en meeslepend de derby's tussen ODC en Boxtel de voorbije seizoenen waren, zo mat was de ontmoeting tussen de twee kemphanen die zaterdagavond in een zomers sportpark Munsel werd afgewerkt. Tweedeklasser ODC kwam veel sterker binnen de lijnen dan verwacht en had weinig problemen met derdeklasser Boxtel, die in de aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen zeven basiskrachten miste.

De penningmeester van Boxtel is ongetwijfeld de grote winnaar van de bekerderby. Het besluit van de KNVB om lokale ploegen wat vaker bij elkaar in te delen is een gouden greep, ook in Boxtel. Honderden toeschouwers zagen in sportpark Munsel een wedstrijd tussen twee ploegen die met de amateurs van PSV en Oirschot Vooruit zijn ingedeeld in de bekerpoule. Hoewel geen entreegelden werden geheven, stroomde de clubkas toch aardig vol. Zomerhitte maakt immers dorstig en de bar draaide overuren.

Beide trainers maakten vooraf duidelijk dat de derby weliswaar iets meer was dan een oefenpotje, maar dat nog geen enkele conclusie mag worden verbonden aan de vorm waarin de plegen verkeren. Vast staat dat spelers van zowel ODC als Boxtel niet van elkaar willen verliezen als ze het tegen elkaar opnemen. En dat werd wel duidelijk in Munsel, waar vooral ODC sterker dan verwacht voor de dag kwam. Slechts enkele basisspelers ontbraken op het wedstrijdformulier.

JEUGDSPELERS

Boxtel trad aan met een aantal jeugdspelers door het gemis van een reeks vaste waarden, onder wie Rick van Lier, Maarten van Breugel, Robbie van de Burgt, Djuric Doran, Sjef Maas en doelman Raymon Strik. En dat bleek in de openingsfase van de eerste helft waarin ODC binnen het kwartier op 0-2 kwam en het duel al beslist leek. Tommy van den Berg benutte na negen minuten een strafschop, enkele minuten later was het Bas Verkaik die met een bekeken schot doelman Tommie Verhagen verschalkte.

Boxtel stelde daar weinig tegenover. Youri Tooren deelde enkele speldenprikjes uit, maar slaagde er niet in de ODC-defensie te misleiden. Enkele fraaie aanvallen van Ruud Biesheuvel op de rechterflank waren niet gevaarlijk genoeg om ODC-goalie Coen Hermans - overgekomen van Irene uit Gemonde - te verontrusten.

De grootste kans voor de Munselploeg was voor het duo Biesheuvel-Tooren. In de 35e minuut lepelde Biesheuvel de bal bijna over Hermans, die slechts met een uiterste krachtsinspanning de bal onder de lat weg tikte. In de scrimmage die volgde leek Tooren te kunnen scoren, maar de bal rolde miraculeus de doelmond uit. ODC-captain Rob Scholten had even daarvoor 0-3 moeten scoren, maar in plaats van hard uit te halen, trachtte hij keeper Verhagen door de benen te spelen.

SLORDIG

In de tweede helft was de bekerderby weinig attractief. Boxtel verscheen na de peptalk van de uit Oisterwijk afkomstige coach Henri van den Braak een stuk scherper binnen de lijnen, maar kon in het strafschopgebied van ODC geen vuist maken. Te veel aanvallen strandden op de zestien. De tricolores van Frank van den Berg waren slordig bij balbezit.

Het resultaat was een matte wedstrijd die zich vooral op het middenveld afspeelde en nauwelijks spannende momenten voor beide doelen opleverde. Het publiek - toch massaal op de bekerwedstrijd afgekomen - veerde in de 80e minuut nog eenmaal op toen ODC-aanvaller Bart Dammers kans zag het net te vinden en ODC in veilige haven schoot. De kansen die Remco Schellekens van ODC in de slotfase kreeg, waren niet dreigend genoeg. Beide ploegen leken zich te kunnen vinden in het eindresultaat: 0-3.

FOTO BOVEN: Sjoerd van Lokven (links) is Anwar Lafhailat in een heerlijk duel te snel af en verovert de bal. (Foto: Peter de Koning).

Drinkpauze! De spelers van Boxtel en ODC onderbraken de bekerderby zaterdagavond tweemaal vanwege de zomerhitte. (Foto: Peter de Koning).