Afbeelding
Foto: Peter de Koning

APPARTEMENTEN AAN BREDERODEWEG KLAAR IN ZOMER 2016

Boxtel heeft behoefte aan Cronenborg

MARC CLEUTJENS

Met de bouwstart van plan Cronenburg zet Boxtel opnieuw een belangrijke stap voor de volkshuisvesting. Daarover was iedereen het gisterochtend eens toen de eerste paal geboord werd op het nog vrijwel braakliggende terrein aan de Brederodeweg. De 44 woningen worden na de oplevering in de zomer van 2016 onder meer verhuurd aan cliënten van Cello, die voor tal van voorzieningen kunnen aankloppen bij de faciliteiten in de wooncomplexen Elisabethsdael en Vinckenrode van Zorggroep Elde.

Cronenborg is weer zo'n project waarover jarenlang is onderhandeld voordat daadwerkelijk een begin kon worden gemaakt met de bouw. Woonstichting Sint-Joseph slaagde er in 2007 om deze plek toe te voegen aan de portefeuille. ,,Acht jaar later staan we hier eindelijk om de eerste paal te slaan en begint de laatste fase, die een stuk minder tijdrovend zal zijn", gaf directeur-bestuurder Rob Dekker van de woonstichting aan. ,,Inmiddels zijn we drie plannen verder en herinneren we ons dat hier ook ooit een parkeergarage voor het centrum geprojecteerd was."

Dekker meldde dat Cronenborg voorlopig het laatste nieuwbouwproject is dat Sint-Joseph zal realiseren. ,,Het is een cruciaal project dat doorstroming van huurders op gang kan brengen", zo gaf hij aan. ,,Nog steeds zijn de wachtlijsten lang, is er heel veel vraag naar huurwoningen en moeten we plek vinden voor steeds meer vluchtelingen. Dankzij dit soort projecten slagen we erin wat lucht op de huurdersmarkt te creëren." Naast 27 eenheden voor Cello-cliënten omvat Cronenborg ook 13 appartementen en 4 patiowoningen voor ouderen.

MAALTIJDVOORZIENING

Bestuursvoorzitter Frank van Beers van Cello vertelde dat zijn organisatie met name oudere en dementerende cliënten zal vestigen in Cronenborg. ,,Het zijn mensen die intensieve zorg behoeven en kunnen profiteren van de nabijheid van de professionele zorg van de Zorggroep Elde. Natuurlijk bieden onze medewerkers ook zorg, maar er zullen straks korte lijntjes zijn met Elisabethsdael en Vincenrode."

Locatiedirecteur Jan Kees Metz van beide zorghuizen vulde aan dat op de plek van het vroegere bejaardenhuis Emmaus een 'conglomeraat' voor de ouderenzorg ontstaat. ,,Hierin is ook een plek voor de toekomstige bewoners van Cronenborg, die voor de avond- en nachtdienst kunnen meedoen met de faciliteiten van Vinckenrode en voor maaltijdvoorziening en recreatie terecht kunnen in Elisabethsdael."

Manager Jeanette Dorrestijn van Cello gaf aan dat haar organisatie blij is dat in Cronenborg 27 wooneenheden beschikbaar komen voor de Boxtelse cliënten. ,,Onze cliënten worden steeds ouder en zonder adequate voorzieningen in Boxtel zagen we ons vaak genoodzaakt mensen over te plaatsen naar Vught of Haaren. Terwijl ze juist in Boxtel en sociaal netwerk hebben."

Cello zal onder meer een aantal bewoners van de te sluiten woonvoorzieningen aan de Adrianastraat en op Munsel verhuizen naar de nieuwbouw aan de Brederodeweg, zo gaf bestuursvoorzitter Van Beers te kennen. ,,Een toplocatie, vlakbij de oude boomgaard en alle voorzieningen van het centrum."

NIEUWE WOONVISIE

Wethouder Peter van de Wiel woonde de officiële starthandeling van de bouw bij namens het gemeentebestuur. ,,Cronenborg draagt bij aan de grote diversiteit van woningen waaraan in Boxtel zo'n behoefte is", stelde hij. Van de Wiel gaf aan dat momenteel wordt gewerkt aan alweer een nieuwe woonvisie. ,,Het vorige werkstuk dateert van 2010, maar is eigenlijk hopeloos verouderd. Vandaar dat we intensief met Sint-Joseph samenwerken om een nieuwe visie op te stellen en de wensen en behoeften voor de toekomst in kaart te brengen."

Volgens directeur Rob Haarmans van de firma Hendriks Bouw & Ontwikkeling zal de realisatie van Cronenborg ongeveer een jaar duren. Juist de combinatie van wonen en zorg vormt voor het bouwbedrijf een uitdaging. ,,Vooral de logistiek rondom dit project is bijzonder", gaf Haarmans aan, onder meer doelend op de tijdelijke afzetting van het fietspad langs de Brederodeweg. Hier is een tijdelijke toegang voor bouwverkeer aangelegd; fietsers maken gebruik van het fietspad aan de oostzijde van de noord/zuid-as.

Voordat de eerste betonnen paal van Cronenborg werd geboord, klonk een officieel startschot. Dat waren de vijf confettikanonnen, die werden afgevuurd door de vertegenwoordigers van Sint-Joseph, Cello, Zorggroep Elde, gemeente Boxtel en Hendriks Bouw & Ontwikkeling.

Confetti bij de start van de bouwwerkzaamheden aan de Brederodeweg. Plan Cronenborg omvat 44 woningen, onder meer voor cliënten van Cello. (Foto's: Peter de Koning).
Schetsontwerp van bouwplan Cronenborg aan de Brederodeweg. De laagbouw laat de vier patiowoningen zien. (Foto: woonstichting Sint-Joseph).