TOT 2022 MEER 'GIFTREINEN' DOOR BOXTEL

Geen extra maatregelen
op drukke Brabantroute

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur & Milieu neemt geen extra veiligheidsmaatregelen nu er meer goederentreinen rijden over de Brabantroute. Vanwege werkzaamheden in Duitsland, is de capaciteit van de Betuweroute tot 2022 op gezette tijden gering en rijden er ook meer goederentreinen met gevaarlijke stoffen door Boxtel. Gemeenten, provincies en de Tweede Kamer maken zich zorgen over de veiligheid.

Op Kamervragen van de SP en de VVD antwoordt Mansveld dat extra veiligheidsmaatregelen niet nodig zijn omdat de Brabantroute slechts eenmaal per maand één week als omleidingsroute wordt gebruikt. ,,Ook met deze extra transporten zal het vervoer van gevaarlijke stoffen binnen de risicoplafonds van het basisnet moeten blijven", geeft de minister aan. In deze regeling staat wat de maximale risico's voor omwonenden van het spoor mogen zijn.

De Kamervragen werden gesteld nadat eerder dit jaar duidelijk werd dat de informatievoorziening over ladingen van goederentreinen niet altijd klopt. De Inspectie Leefomgeving & Transport constateerde tijdens 412 controles dat in 37 gevallen de lading niet klopte. In veertien gevallen ging het om gevaarlijke stoffen. Bij een calamiteit kan onjuiste informatie over gevaarlijke stoffen grote gevolgen hebben voor de veiligheid op én langs het spoor.

Na de ontsporing van een goederentrein in Tilburg eerder dit jaar ontstond grote bezorgdheid onder gemeenten over de groei van het aantal 'giftreinen'. De SP pleit voor een grotere capaciteit van de rampenbestrijding, de VVD wil dat vervoerders de samenstelling en inhoud van alle wagons moeten registreren.

De staatssecretaris geeft aan dat ProRail de controles op gevaarlijke stoffen op emplacementen heeft uitgebreid. Verder wordt met de spoorsector bekeken hoe het Informatiesysteem Gevaarlijke Stoffen kan worden verbeterd. Een van de plannen is om wagons te voorzien van een GPS-systeem.

De gemeente Boxtel volgt de ontwikkelingen op de Brabantroute op de voet, zo meldde een woordvoerder deze week. Boxtel zit met andere gemeenten, waaronder de grote steden en de provincie Noord-Brabant regelmatig aan tafel met de staatssecretaris. Daarbij wordt niet alleen gesproken over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer maar is ook de veiligheid onderwerp van gesprek.