Afbeelding
Foto: Henk van Weert

DEFECTE STUW OMLEIDINGSKANAAL PROVISORISCH HERSTELD

Zandbanken in de Dommel vallen droog

HENK VAN WEERT

Door een geknapte kabel van de stuw aan de noordkant van het Omleidingskanaal van de Dommel, daalde het waterpeil in de rivier dinsdag ongeveer een meter. Daardoor vielen met name in Boxtel-Oost diverse zandbanken droog. Onduidelijk is of de vijf jaar geleden geplaatste zandvang afdoende functioneert.

Waterschap De Dommel heeft nog dezelfde dag een bedrijf opdracht gegeven om de defecte stuwkabel te repareren. Maar dat bleek minder eenvoudig dan gedacht. ,,Daarom is besloten tijdelijk een schot te plaatsen waardoor het water bij de stuw weer wordt tegengehouden", meldt woordvoerder Martin Bouwman van het waterschap. Gisterochtend had de Dommel het gebruikelijke waterpeil alweer bereikt. En daarmee waren ook de drooggevallen zandbanken weer aan het oog onttrokken.

UITGEBAGGERD

Bijna vijf jaar geleden, tijdens het miljoenen euro's kostende herinrichtingsproject Dommel door Boxtel, werd de rivierbedding flink uitgebaggerd. Na afronding van dit project geldt de rivierbedding die door het centrum van Boxtel loopt weer als hoofdstroom van de Dommel. Het Omleidingskanaal doet alleen dienst als 'noodverband' bij hoogwater. Tijdens het project werd tussen de Dommelbrug in de rijksweg A2 en het Omleidingskanaal ten oosten van Boxtel een zogeheten zandvang gebouwd om te voorkomen dat de rivier opnieuw dichtslibt.

Door de zandbanken, die met name goed zichtbaar waren in de Dommelbocht achter de woningen aan De Strodekker in Boxtel-Oost (foto boven), lijkt de vraag gerechtvaardigd of de zandvang wel goed functioneert. Maar volgens het waterschap is het nog te vroeg om conclusies te trekken. ,,De zandvang wordt tweemaal per jaar leeg geschept en we houden de komende tijd goed in de gaten hoe het werkt", aldus woordvoerder Bouwman.

Dat zich opnieuw zand afzet in de rivierbedding, is volgens het waterschap logisch. ,,We zijn er niet helemaal gelukkig mee, maar het heeft ook voordelen voor de natuur. Pas als de zandbanken tot problemen leiden, bijvoorbeeld doordat er drijfvuil blijft hangen, zullen we ingrijpen. Maar dat willen we als het enigszins kan voorkomen. Niet alleen omdat het kostbaar is opnieuw te baggeren, maar ook omdat we flora en fauna zo min mogelijk willen verstoren", stelt de zegsman van het waterschap.

Een visser die het waterpeil dinsdag bekeek zei dat hengelsporters niet zo blij met het feit dat de Dommel sneller is gaan stromen. Daardoor wordt blijkbaar aanzienlijk minder vis gevangen.

FOTO BOVEN: Met name in de Dommelbocht achter de woningen aan De Strodekker en Taxandrialaan waren de drooggevallen zandbanken dinsdag goed zichtbaar. (Foto: Henk van Weert).