Hans Barelds neemt na acht jaar afscheid van de Rabobank in deze regio. (Foto: Peter de Koning).
Hans Barelds neemt na acht jaar afscheid van de Rabobank in deze regio. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DIRECTEUR HANS BARELDS VERLAAT REGIONALE RABOBANK

'We kunnen ons meten met alle banken'

HENK VAN WEERT

In zijn carrière bij de Rabobank heeft Hans Barelds (57) liefst acht fusies geheel of gedeeltelijk geleid. De laatste samenvoeging die onder zijn verantwoordelijkheid tot stand kwam, was die van Rabobank Hart van De Meierij. Een jaar na de fusie neemt Barelds afscheid als directievoorzitter. Maar hij keert niet terug naar zijn geboortegrond in Drenthe. ,,De Brabantse warmte én de levendigheid spreken me aan."

Rabobank Boxtel en Sint-Michielsgestel waren net samengegaan op het moment dat Barelds in het najaar van 2007 Cees Menger opvolgde als directeur. ,,Toen was achter de schermen de wens al bekend om deze fusiebank op den duur te laten fuseren met die van Sint-Oedenrode/Schijndel. In de bedrijfsvisie 2005-plus van Rabobank Nederland stond een landkaart waarop deze vier gemeenten al waren ingetekend als één toekomstig werkgebied vanwege de culturele en economische samenhang. Het is een 'groene bank' in de stedendriehoek 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg", vertelt Barelds in het Rabo-adviescentrum in Sint-Oedenrode, waar hij ook woont.

De regionale bank, met statutair haar hoofdkantoor in Boxtel, staat er volgens Barelds perfect voor. ,,Het bedrijfsresultaat is goed, de leden van de coöperatie zijn content en ook de tevredenheid van klanten neemt toe. ,,Bovendien werk ik dit jaar veertig jaar voor Rabobank. Ik heb veel mogen doen en het is tijd om nu een prachtige periode af te sluiten. Ik ga me bezighouden met projecten, niet meer met organisatiestructuren."

In de afgelopen twintig jaren fuseerden lokale Rabobanken doorlopend. Aan die ontwikkeling is in deze regio nu wel een einde gekomen. ,,Ons hoofdkantoor in Utrecht houdt een verdere opschaling tegen. We hebben een organisatie neergezet die zich in alle opzichten kan meten met andere banken. Het was niet vol te houden om al die kleine coöperaties zelfstandig te houden. De wereld is transparanter en meer uniform geworden. En de Rabobank is daarin meegegroeid. Aan de achterkant is het bedrijf strak en efficiënt ingericht, aan de voorkant laten we ons lokaal coöperatief gelden", zegt Barelds.

COMFORTABELE MAAT

Elke regionale Rabobank is verantwoordelijk voor de eigen baten en lasten, voor het aantal beschikbare kantoren en geldautomaten, voor het personeel en voor sponsoring van verenigingen en evenementen. Barelds: ,,We hebben nu een comfortabele maat met een goed netwerk van contacten. Als we verder zouden groeien, verliezen we de lokale focus. Bij de laatste fusie is afgesproken dat de reistijd voor zowel klanten als medewerkers niet mocht toenemen; passend binnen de gedachte van maatschappelijke verantwoord ondernemen."