...NICO SWAANS...
...NICO SWAANS... Foto: Henk van Weert

Nico Swaans wint kermisschieten op gildeterrein Boxtel

Jaarlijks houdt het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris tijdens de Boxtelse kermis een kruisboogwedstrijd voor leden en hun familie. Zondag spanden veertien deelnemers de kruisboog op het schietterrein aan het Essche Heike. Nico Swaans uit Liempde, partner van Ruud van Casteren, schoot het laatste stukje van de houten vogel uit de ruim twaalf meter hoge schutsboom. Een jaar lang mag hij zich kermiskoning noemen.

In de bijna twintig jaar dat het Boxtelse gilde heropgericht is, werden de kermiskoningen steevast met een kleurige narrenkap gekroond. Steeds meer leden vonden dat hoofddeksel echter ongepast en daarom is besloten dat de kermiskoning voortaan herkenbaar is aan een witte in plaats van de kenmerkende rode veer op de gildehoed die de leden dragen. Voor een familielid dat de wedstrijd wint, ligt voortaan een rode hoed met veer klaar.

Swaans was zondag de eerste die zich met de nieuwe hoed mocht tooien. Daarnaast kreeg hij uit handen van waarnemend hoofdman Henk Voermans het zilveren wisselschild dat speciaal voor kermiskoning is vervaardigd. Er waren twaalf ronden nodig om de kermisvogel van de mast af te schieten. Er werd veel gemist en daardoor nam de wedstrijd bijna twee uur in beslag.

KONINGSSCHILD

Voorafgaand aan het moment dat de schutters de kruisboog ter hand namen, presenteerde Guus Eltink een nieuw koningsschild. Hiermee voldeed hij aan de voorwaarde waar een nieuwe gildekoning moet voldoen. Eltink won die titel in april van dit jaar voor de tweede keer. Voor het ontwerp het zilverstuk dat hij twee jaar mag dragen, liet hij zich inspireren door de koninklijke onderscheiding die hij daags na het koningschieten kreeg opgespeld.