Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Eindelijk even écht vakantie'

Tien Palestijnse jongeren ontmoeten Boxtelse jeugd

MARIËLLE WIJFFELAARS

Tien Palestijnse jongeren van 15 tot en met 20 jaar komen van 20 tot en met 27 september op bezoek in Boxtel. Op uitnodiging van de Assumptie-stichting komen de jongeren samen met twee begeleiders naar Nederland. Niet alleen om rust en ontspanning te vinden, maar ook om Nederlandse leeftijdsgenoten te ontmoeten.

De Assumptie-stichting, beheerder van het Boxtelse kasteel Stapelen, heeft veel activiteiten bedacht. Zo wordt onder meer een bezoek aan Amsterdam gebracht waarbij het Rijksmuseum, een rondvaart en picknick in het Vondelpark op het programma staan. Ook gaat de groep naar deltapark Neeltje Jans in Zeeland.

De jongeren logeren bij Boxtelse gastgezinnen en gaan ook een ochtend naar het Baanderherencollege, Jacob-Roelandslyceum en mbo-opleiding SintLucas. ,,Ze wonen daar lessen bij", vertelt directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-stichting.

Verschillende Boxtelaren gaven gehoor aan de geldinzameling die werd gehouden om het bezoek van de Palestijnse jongeren mede te financieren. In totaal werd vijfduizend euro ingezameld die gebruikt zal worden voor het verblijf.

De jongeren zijn afkomstig uit Bethlehem wat bezet gebied is. Om de twee jaar gaat een groep uit Boxtel naar het Midden-Oosten voor een vredespelgrimage, dit jaar wordt dat omgedraaid. De trip van de Palestijnse delegatie wordt georganiseerd samen met het Arabic Educational Institute in Bethlehem. Beirnaert: ,,De reis naar Nederland zal voor hen een flinke cultuurschok zijn. Zij leven daar zo ontzettend anders."

OORLOGSDREIGING

De Palestijnse jongeren hebben weinig toekomstperspectief. In het gebied zijn wel middelbare scholen, maar een vervolgstudie is voor de jeugd niet weggelegd. Ook is er weinig bewegingsvrijheid en zijn overal controleposten. Beirnaert: ,,Ze leven in een onveilige en onzekere situatie, een heel verschil met Nederland. En als ze even een week kunnen ontspannen, is dat heel veel waard. Een week niet op je hoefde hoeven zijn, dat is écht vakantie."

Het doel van het bezoek is om Nederlandse jongeren bewust te maken hoe het is om in een gebied als de regio Bethlehem te leven. Naast de uitstapjes is er dan ook volop ruimte voor ontmoeting en gesprek over de oorlogsdreiging, razzia's en aanslagen waar de Palestijnse jongeren mee te maken hebben.


samen met wageningen universiteit

Gemeente Boxtel onderzoekt bloedingsziekte bij kastanjes

De gemeente Boxtel gaat samen met BTL Bomendienst en Wageningen Universiteit onderzoek doen naar een nieuwe beschermingsmethode tegen de kastanjebloedingsziekte. Er is nog geen goede bestrijdingsmethode tegen deze ziekte die paardenkastanjebomen aantast.

Ook in de gemeente Boxtel werden diverse kastanjes getroffen door de ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De monumentale kastanjeboom bij de Zwaanse Brug in het centrum, maar ook de al gerooide bomen langs de Kastanjelaan bij begraafplaats Munsel ende Burgakker werden aangetast.

De bloedingsziekte kenmerkt zich door rood-bruine en zwarte bloedingsplekken op de stam en takken van de betreffende boom. Ook de bast sterft af waardoor de kastanje verzwakt en sterft of breukgevaarlijk wordt. Er is nog geen bewezen bestrijdingsmethode en de gemeente Boxtel participeert in een onderzoek hiervoor.

Wageningen Universiteit ontdekte dat de bacterie die de ziekte veroorzaakt temperatuurgevoelig is. Bij de bestrijding wordt een warmtedeken verhit tot 40 graden Celsius waardoor de bacterie op de kastanjeboom gedood wordt. Tot en met 28 augustus worden enkele zieke kastanjes in de gemeente Boxtel behandeld volgens de nieuwe methode en de bomen worden gemonitord door het onderzoeksteam om de resultaten goed in de gaten te houden. Eerder werden in Tilburg al vijf kastanjes op deze manier behandeld, de resultaten hiervan maken ook deel uit van het onderzoek.

FOTO BOVEN: De kastanjeboom bij de Zwaanse Brug lijdt ook aan de kastanjebloedingsziekte. (Foto: Peter de Koning).