Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'bevallen op de a2 is bijzonder, maar wel heel spannend...'

Baby Tim: nu al bekende Nederlander

MARIËLLE WIJFFELAARS

In een wiegje op de slaapkamer van zijn ouders Robbie en Marieke de Groot ligt baby Tim rustig te slapen. Onder een dekentje met autootjes erop. Heel toepasselijk, want Tim kwam zondagochtend, om drie minuten na middernacht, ter wereld in de auto op snelweg A2. De geboorte van de kleine Boxtelaar werd landelijk nieuws. De gelukkige ouders kijken terug op een paar hectische dagen...

Tim heeft zelf geen weet van zijn spannende start op de wereld, Robbie en Marieke des te meer. Geen moment had het tweetal verwacht dat de geboorte van hun tweede zoon zó snel zou gaan, zeker niet omdat de geboorte van Kevin (inmiddels een jaar) 22 uur duurde. ,,Toen we richting het ziekenhuis gingen, was daar echt nog geen haast bij", vertelt Marieke. ,,Natuurlijk had ik pijn, maar het was goed te doen. Ik heb zelfs nog de radio harder gezet toen er een leuk liedje voorbij kwam."

Op rijksweg A2 bleek dat de baby niet van plan was te wachten tot papa, mama en de verloskundige in het ziekenhuis waren. Robbie stopte op de vluchtstrook maar verloskundige Sanne van Verloskundig Centrum Midden-Brabant uit Boxtel dacht dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis nog wel te halen was. Robbie: ,,Maar ik moest dan wel flink doorrijden." Op de uitvoegstrook van de A2 was er écht geen houden meer aan. De aanstaande vader zette de auto stil en ook de verloskundige moest stoppen op de snelweg. ,,Ik hield het echt niet meer vol", blikt Marieke terug. ,,Ik heb nog wel geroepen dat ik dit zo niet wilde en gewoon naar het ziekenhuis wilde gaan, maar Tim dacht daar heel anders over."

En zo gebeurde het dat de kleine ter wereld kwam op de voorstoel van de auto terwijl de verloskundige en Robbie in de stromende regen stonden om Marieke te helpen. Ambulancemedewerkers en de twee politieagenten waren snel ter plaatse en zorgden ervoor dat de rijbaan werd afgesloten en moeder en zoon na de bevalling naar het ziekenhuis konden. En in één klap was de kleine Tim landelijk nieuws.

Wijkagent Jack van Rijs plaatste een bericht op Twitter waarna vrijwel alle media bovenop het nieuwsbericht doken. Vanaf zondagochtend stond de telefoon bij het gezin De Groot roodgloeiend, maar ook Van Rijs werd platgebeld. ,,Echt bizar", blikt de wijkagent van Centrum en Breukelen terug tijdens een bezoekje aan baby Tim. ,,Het was een gekkenhuis. En dat terwijl ik er zelf niet eens bij was..."

Voor Robbie en Marieke was al die aandacht wel even slikken. ,,Je bént al ondersteboven, want een bevalling is altijd een aangrijpende gebeurtenis. En in deze omstandigheden nog eens extra heftig. Ik had geen tijd om het zelf te verwerken want het was een drukte van belang", legt Marieke uit. ,,Ik had amper tijd voor bezoek van familie en vrienden omdat er zoveel aanvragen vanuit de media kwamen. We zijn daar dus ook heel selectief in geweest." Robbie was maandag te zien in het televisieprogramma van Eva Jinek en belde met radiodeejay Edwin Evers. Hart van Nederland besteedde aandacht aan de geboorte en ook regionale en lokale media waren welkom bij het gezin. Robbie: ,,Maar de vele vriendschapsverzoeken op Facebook heb ik genegeerd. Mensen hoeven niet uit nieuwsgierigheid een kijkje te nemen in ons privéleven."

De kleine Tim heeft aan de hectische bevalling niks overgehouden en is volgens zijn trotse ouders een tevreden en rustige baby. Zijn peetoom heeft alle mediaberichten verzameld zodat Tim later nog eens terug kan zien en lezen wat zijn geboorte allemaal teweeg heeft gebracht. Marieke: ,,De aandacht is best leuk, maar ik ben blij dat het nu rustiger wordt. Ik begin nu bij te komen en wil verder lekker genieten van Tim." En Robbie? Die is vooral heel trots op zijn vrouw. ,,Ze heeft het supergoed gedaan en we hebben er een prachtig mannetje bij. Dan kun je alleen maar trots zijn."

Verloskundig Centrum Midden-Brabant meldt in een reactie nog niet eerder een geboorte midden op de rijksweg te hebben begeleid. ,,We komen vaak voor verrassingen te staan, maar dit was wel heel erg uniek..."

FOTO BOVEN: Baby Tim kreeg gisterochtend bezoek van wijkagent Jack van Rijs (links). Ouders Robbie en Marieke namen trots de bos bloemen in ontvangst. (Foto: Peter de Koning).