Liempdenaar Jos van Gerwen (rechts) prepareert de Solex voor de berijders Jan van der Lee (midden) en Koen Smits. Op de foto ontbreekt Bram Mutsaarts. (Foto: Gerard Schalkx).
Liempdenaar Jos van Gerwen (rechts) prepareert de Solex voor de berijders Jan van der Lee (midden) en Koen Smits. Op de foto ontbreekt Bram Mutsaarts. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

SOLEXTEAM LIEMPDE MIKT OP EREPLAATS IN 24-UURS RACE

'Genieten met een slakkengangetje'

MARC CLEUTJENS

Als het even kan zou de Solex nog een paar kilometertjes harder moeten rijden. Maar met een beetje mazzel is de klassieke fiets met aandrijfmotor van Solexteam Liempde klaar voor het grote werk: de 24-uurs Solexrace van Heeswijk-Dinther. Meer dan honderd teams uit Nederland, Belgiƫ, Duitsland, Engeland en Frankrijk strijden komend weekeinde om een podiumplaats en halen intussen een heleboel geld op voor KiKa.

Jos van Gerven uit Liempde is voor het tweede jaar als monteur verbonden aan het team, dat verder bestaat uit drie coureurs: Jan van der Lee, Koen Smits en Bram Mutsaarts. Stuk voor stuk zijn ze idolaat van de Solex. ,,Ik heb er een paar in de garage staan", vertelt Jos, die deze week de laatste hand legde aan de machine waarmee 24 uur over het festivalterrein in Heeswijk-Dinther getoerd zal worden. ,,Ze zijn leuk voor uitstapjes, bijvoorbeeld naar een speeltuin in de buurt. Met mijn dochtertje achterop toer ik dan door het buitengebied. Onderweg een terrasje pikken en met een snelheid van 20 tot 25 kilometer per uur. Het is echt genieten met een slakkengangetje..."

Als Solexteam Liempde in actie komt, is van een slakkengangetje geen sprake meer. De opgevoerde Solex die de voorbije maanden door Jos is geprepareerd, kan een maximumsnelheid halen van zo'n 50 kilometer per uur. ,,Momenteel rijd hij niet harder dan 48, maar ik denk dat met een beetje inrijden de teller vast naar de 50 zal gaan", grinnikt de monteur. ,,We hebben de motor helemaal gereviseerd en vernieuwd en hopen geen materiaalpech te krijgen."

LEUKE KLASSERING

Jos weet uit ervaring dat pech met een Solex regelmatig kan voorkomen. ,,Ik heb in 2013 zelf meegedaan aan de 24-uurs race in Heeswijk-Dinther en toen de tiende plek veroverd. Dit jaar ben ik voor de tweede keer monteur. Vorig jaar hadden we echt heel veel pech. Achterband lek, trapper afgebroken, noem maar op. Hopelijk zit het dit jaar mee, want we willen niet alleen die 24 uur volhouden, maar ook een leuke klassering neerzetten."

Aan alles is gedacht om de Solex klaar te stomen voor het grote werk in Heeswijk-Dinther. ,,De Solex is een fiets met motoraandrijving waarbij de techniek vrij eenvoudig is. Door het frame te verstevigen en dikkere spaken te monteren, denken we dat de tweewieler beter geschikt voor deze uithoudingsrace. Het motorblokje is bovendien helemaal spic en span, al zal het voorafgaand aan de wedstrijd nog gekeurd moeten worden."

STIERENSTAL

De 24-uurs Solexrace in Heeswijk-Dinther maakt inmiddels deel uit van een driedaags festival in het buitengebied van het dorp. Aan de Heibloemdijk is een evenemententerrein ingericht, waar niet alleen 24 uur onafgebroken wordt gekoerst door de honderd Solexteams, maar waar ook andere wedstrijden worden gehouden. Zo zijn er allerlei crossen met brommers, onderverdeeld in onder meer de luierklasse, snotneuzenklasse en de gewoon-omdat-het-kan-klasse. ,,Het evenement is uit zijn jasje gegroeid", zegt Jos, doelend op het driedaagse muziekprogramma dat ook gehouden wordt. Er zijn tientallen optredens van onder meer de Band Zonder Banaan, WC Experience en Snollebollekes.

De leden van Solexteam Liempde gaan van dat feestgedruis niet veel meemaken, zo verwacht Jos. ,,Ons doel is zoveel mogelijk rondjes te rijden voor KiKa en na 24 uur nog steeds op het zadel te zitten. Om dat vol te houden, heb je vooral 's nachts een aardig uithoudingsvermogen nodig en zit feesten er niet in." Desondanks wordt het genieten voor de equipe. ,,Als je weet dat het parkoers ook voert door een stierenstal, een kroeg en de feesttent, dan weet je dat het een feestje wordt waar wij na afloop vast een pilsje zullen pakken."

Het startschot voor de 24-uurs solexrace in Heeswijk-Dinther klinkt zaterdag 22 augustus om 16.00 uur.

FOTO BOVEN: Liempdenaar Jos van Gerwen (rechts) prepareert de Solex voor de berijders Jan van der Lee (midden) en Koen Smits. Op de foto ontbreekt Bram Mutsaarts. (Foto: Gerard Schalkx).