Marie-José Meertens van de WNLB-poelenwerkgroep vindt in de tuin van het waterschapshuis aan de Bosscheweg fris ruikende watermunt. (Foto: Peter de Koning).
Marie-José Meertens van de WNLB-poelenwerkgroep vindt in de tuin van het waterschapshuis aan de Bosscheweg fris ruikende watermunt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DOORLOPEND ONDERHOUD AAN POELEN

Poelenwerkgroep WNLB blij met hulp schooljeugd

HENK VAN WEERT

Sinds een jaar of tien is binnen de jubilerende Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) een groepje vrijwilligers actief dat zich inzet voor poelen en amfibieën. Die vond diverse basisschoolklassen bereid om paddenpoelen te adopteren. Jaarlijks trekken de leden er in het voorjaar op uit om te voorkomen dat padden, kikkers en salamanders worden doodgereden als ze drukke wegen oversteken.

Marie-José Meertens is een van de ruim twintig leden van de WNLB-poelenwerkgroep. Enthousiast vertelt ze over de werkzaamheden die door het jaar heen worden verricht. Vooral in de periode van begin februari tot midden april hebben ze het druk. Dat is de tijd waarin de amfibieën uit hun winterslaap ontwaken en op zoek gaan naar poelen om hun eitjes af te zetten. ,,Langs de Kempseweg en de Molenwijkseweg plaatsen we dan schermen om te voorkomen dat de padden en andere amfibieën de weg op lopen op weg naar poelen waar ze elkaar bevruchten en hun eitjes af zetten."

Er worden kuilen gegraven met emmers erin. De amfibiëen die daarin vallen worden door de vrijwilligers van de poelenwerkgroep aan de overkant van de rijbaan weer losgelaten. ,,Dat best een heel werk, je bent vooral na zonsondergang en voor zonsopgang bezig. Gelukkig helpen aan de Kempseweg ook diverse bewoners mee", vertelt de in Gemonde woonachtige Meertens. Ze glundert: ,,Dit jaar hebben we 2.350 amfibieën overgezet. Het merendeel padden, een kleine vijfhonderd kikkers en vijftien salamanders."

Tien jaar geleden werd Meertens door het WNLB-bestuur benaderd om de poelenwerkgroep vorm te geven. ,,Dankzij subsidies werden mensen in de jaren daarvoor gestimuleerd om poelen aan te leggen. Maar vaak weten ze niet hoe ze die moeten onderhouden. We zijn met te weinig mensen om daarbij actief te helpen maar geven wel advies." Dankzij het herinrichtingsproject Dommel door Boxtel van het waterschap en de gemeente zijn er zo'n tien poelen bijgekomen. Boxtel telt er ruim tweehonderd, weet Meertens. Die zijn allemaal geïnventariseerd.

ADOPTEREN

Tot voor kort was Meertens ook vrijwilligster bij Het Bewaarde Land, de stichting die kinderen van de basisschool een


paar dagen intensief meeneemt om de natuur te laten beleven. ,,Onderzoek wees uit dat het goed is om hen na afloop nogmaals met een natuurproject bezig te laten zijn. Zo zijn we op het idee gekomen om schoolklassen een paddenpoel te laten adopteren. Leerlingen van de Prinses Amaliaschool ontfermen zich over de poel bij het waterschapshuis aan de Bosscheweg, de Molenwijkschool over de poel bij de Achterberghstraat en in Sparrenrijk."

Ook De Vorsenpoel doet mee en beheert de poelen bij het vlonderpad op de zuidelijke Dommeloever nabij de visvijver Vorsenpoel en de Angelaschool bekommert zich over de vijver bij het Smalwater, nabij de Corpus. Dit jaar is ook De Spelelier aangesloten. ,,Die leerlingen gaan vooral bezig in de poel op het terrein van De Kleine Aarde. Ook de twee poelen achter het voormalige Joris Meubelen zouden zij kunnen beheren, maar die ontwikkelen zich nog niet zo goed", zegt Meertens. En de Theresiaschool in Lennisheuvel heeft ook al interesse getoond. De kinderen daar zouden zich kunnen ontfermen over de poel in het twee jaar geleden geopende natuurpark Boscheind.

Ook met het Jacob-Roelandslyceum heeft de poelenwerkgroep sinds dit jaar een samenwerking opgezet. ,,We helpen scholieren van havo 4 bij biologiewerkstukken en zij helpen ons met poelenonderzoek."

LOGISTIEKE HULP

Net als de andere WNLB-onderdelen kampt ook de poelenwerkgroep met vergrijzing. ,,Ook wij zoeken jonge mensen die mee willen doen aan diverse projecten. Met name tijdens de paddentrek is het moeilijk om voldoende mensen beschikbaar te hebben, die de amfibieën over te zetten. Vooral aan logistieke medewerkers is behoefte. Wie belangstelling heeft om zich aan te sluiten, kan zich melden via www.wnlb.nl.

FOTO BOVEN: Marie-José Meertens van de WNLB-poelenwerkgroep vindt in de tuin van het waterschapshuis aan de Bosscheweg fris ruikende watermunt. (Foto: Peter de Koning).


Steunpunt zoekt netwerkcoaches voor mantelzorg

Het vrijwilligerssteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern zoekt een viertal netwerkcoaches voor het steunpunt Mantelzorg. Netwerkcoaches proberen cliënten uit hun isolement te halen door het sociale netwerk rondom hen te vergroten.

Belangstellenden worden in vier ochtenden intern opgeleid en nemen drie keer per jaar deel aan regiobijeenkomsten. Wie positief ingesteld, enthousiast en creatief is én beschikt over overtuigingskracht, kan contact opnemen.
Het project Taalmaatjes zoekt een vrijwilliger om een Poolse vrouw te begeleiden. Bij voorkeur iemand die ook de Poolse taal spreekt, maar dit is niet noodzakelijk.

VOORLEESFIETS

Volgende maand start het nieuwe voorleesseizoen van De Voorleesfiets. Het steunpunt zoekt vrijwilligers die één keer per week, en dat twintig weken lang, voorlezen bij gezinnen waar kinderen een taalachterstand hebben. De voorleestijden worden in onderling overleg bepaald. Het is belangrijk om de ouders zoveel mogelijk bij het voorlezen te betrekken.

Meer weten over deze of andere vacatures of een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar telefoonnummer (0411) 65 58 99 of mail: vwsboxtel@contourdetwern.nl.