FREIWALDS MENAGERIE CIRCUS IN BOXTEL

'Circus zonder olifant Buba is onvoorstelbaar'

MARC CLEUTJENS

Buba is hot. De bekendste circusolifant van Nederland, die vanaf donderdag 27 augustus in vijf shows van het Freiwalds Menagerie Circus in Boxtel te zien is, haalt regelmatig de krant. Natuurlijk als de nieuwe wetgeving voor circusdieren te sprake komt, maar ook als hij weer eens de benen neemt. Zoals afgelopen week op een rommelmarkt in Noordwijkerhout. ,,Buba is alles voor ons", zegt Natascha Freiwald. ,,Hij behoort al 35 jaar tot onze familie en we zouden hem nooit kunnen missen."

15 september. Dat is de datum waarop in Nederland een verbod op het gebruik van circuszoogdieren van kracht wordt en er in de piste dus ook geen plaats meer is voor Buba. Natascha windt er geen doekjes om, ze vindt de regeling 'idioot' en verkondigt die boodschap al maanden, op televisie bij Pauw en vrijwel wekelijks in de lokale krant van de gemeente waar haar circus te vinden is. ,,Als de regeling niet van tafel gaat, betekent dat dat we Buba uit onze show moeten schrappen. En dat zal heel veel pijn doen omdat we al die jaren zo goed voor haar hebben gezorgd."

Natascha hoopt dat de belangenvereniging van circussen in Nederland nog tot een andere afspraak kan komen met staatssecretaris Sharon Dijksma. ,,Misschien kunnen toch wat uitzonderingen gemaakt worden. Of liever nog: kies voor het Duitse model. Daar zijn circusdieren toegestaan, mits in elke gemeente waar een circus verschijnt er een controle door een dierenarts plaatsvindt. Ook moeten circussen daar logboeken bijhouden, zodat er altijd toezicht is op het welzijn van de dieren. Een prima zaak."

De nieuwe regels die landelijk worden voorgesteld, zouden niet alleen gevolgen hebben voor olifant Buba. ,,Ook de twee zebra's die bij ons optreden moeten dan stoppen. Gek genoeg mogen de kamelen en de geiten wel blijven optreden." Natascha verwacht dat de veelal buitenlandse circussen die nu nog met dieren werken, zullen vertrekken. ,,Wij spelen al enkele tientallen jaren in Nederland en willen hier blijven. Elk jaar weer presenteren we een nieuwe show met nieuwe acts. Dat ons huidige programma 'Buba' heet, is natuurlijk niet voor niks. Hiermee willen we het publiek nog eenmaal wijzen op onze bijzondere circusolifant."

Natascha kan zich geen circusleven voorstellen zonder haar olifant. ,,Denk je dat Buba gelukkig wordt in een dierentuin? Ik weet zeker dat ze ziek wordt. Al 35 jaar reist ze met ons mee en elke week krijgt ze nieuwe prikkels en uitdagingen, ontmoet ze andere mensen en staat ze op andere plekken. En als ze straks in Boxtel gewoon in een weiland zonder schrikdraad kan staan, is ze dolgelukkig." In het programma zijn twee optredens met Buba opgenomen, waaraan ook alle artiesten meedoen.

SPEELPROGRAMMA

Freiwalds Menagerie Circus staat van donderdag 27 tot en met zondag 31 augustus op een terrein aan de Schijndelsedijk in Boxtel. Het particuliere terrein kwam tijdens een rondgang door Boxtel in beeld, mede doordat het Breukelsplein niet meer gebruikt mag worden door circusgezelschappen.

De première is donderdag 27 augustus om 19.00 uur. Vrijdag 28 augustus is een familiedag en begint de voorstelling om 17.00 uur. Zaterdag 29 augustus zijn er shows om 15.00 en 19.00 uur, zondag 30 augustus is de laatste voorstelling om 14.00 uur. Kaarten kunnen is de voorverkoop gekocht worden via de reserveringstelefoon: 06-42 02 96 59. Meer informatie: www.circus-freiwald.nl.