Ondanks dat het fris was, beleefden 75 kwetsbare ouderen een ontspannen uitje op de kermis. (Foto: Peter de Koning).
Ondanks dat het fris was, beleefden 75 kwetsbare ouderen een ontspannen uitje op de kermis. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'EET MET JE HART' ORGANISEERT UITJE VOOR KWETSBARE OUDEREN BIJ DE BOTSAUTO'S

Kermiskienen: opnieuw een schot in de roos!

HENK VAN WEERT

,,Kienen? Ik heb het nog nooit gedaan. Hoe ze aan mijn adres zijn gekomen, weet ik niet. Maar het is leuk dat ik ben uitgenodigd. Zo kom je nog eens ergens." Gerda Rovers is 86 en gooit een dekentje over haar benen. Want echt warm is het niet op de botsautobaan op deze dinsdagochtend. Stichting Eet met je hart houdt er voor het tweede jaar het kermiskienen. En dat slaat aan.

Een van de circa twintig vrijwilligers die voor Eet met je hart met hun auto de deelnemers aan het kermiskienen thuis ophaalden, heeft mevrouw Rovers naar de Markt gebracht. Ze woont in een van de Hoogheemflats en heeft haar onderbuurvrouw meegenomen, Gerda Kemps (75). ,,Ik ben dit jaar nog niet op de kermis geweest. Maar ja, met al die regen is ook niet echt kermisweer hè?", vertelt mevrouw Rovers. Haar buurvrouw was zondagmiddag wel even op de kermis. ,,Met mijn dochter en de kleinkinderen. Hoort erbij toch? Maar inderdaad, het weer nodigde niet echt uit."

Mevrouw Rovers had naar Stichting Eet met je hart gebeld met het verzoek of ze haar buurvrouw mee mocht nemen. ,,Alleen is ook maar alleen. Maar Gerda mocht ook mee, het was helemaal geen probleem." Ze had nog nooit van Eet met je hart, een stichting die sociale activiteiten organiseert voor kwetsbare ouderen, gehoord. ,,Maar het is een leuk initiatief."

Tijdens een etentje in restaurant Knus las mevrouw Kemps het kaartje op tafel met daarop de werkwijze van de stichting. Bezoekers van de deelnemende restaurants betalen bij het afrekenen één euro extra. Van deze opbrengst worden de diverse uitstapjes betaalt die Eet met je hart organiseert om te voorkomen dat ouderen vereenzamen. ,,Inderdaad, een heel goed initiatief", meldt mevrouw Kemps.

VIJFDUBBELE KIEN

Een van de vrijwilligers komt het tafeltje langs en schenkt koffie in. Een ander komt vragen of het niet te koud is. Het dekentje dat om de benen wordt geslagen, is welkom. Mervrouw Rovers: ,,Maar ik heb me lekker warm aangekleed met een trui en een dikke jas." José Wagenaars van de stichting Eet met je hart vertelt dat honderd ouderen zijn uitgenodigd: uiteindelijk zijn er 75 deelnemers.

Het is tijd om met het spelletje te beginnen. Presentator Steven Snow van artiestenbureau De Grapjurk is net als vorig jaar met zijn assistenten Juliëtte en Germaine present om de lottoballen te trekken en de prijzen uit te delen. Het duurt even voordat zich iemand meldt die alle nummers in een horizontaal rijtje op de kienkaart heeft afgestreept, maar als het dan zover is zijn het er meteen ook vijf. Of eigenlijk vier, want één kien blijkt ongeldig. ,,Een vierdubbele kien, dat heb ik in mijn loopbaan als quizmaster nog nooit meegemaakt", meldt Steven Snow.

Er moet dus worden geloot wie de prijs, een cadeaubon van Kwalitaria Strik, in ontvangst mag nemen. Bets van der Geld is de gelukkige. Ze krijgt haar prijs én een kus van de in een smoking geklede presentator. In de derde ronde, voor een volle kaart, is mevrouw Van der Geld opnieuw de gelukkige: ze gaat ook nog met een sjaal van Filipe Mode naar huis.

Hierna is er een korte pauze waarin Nohr de Vos een zelfgeschreven liedje zingt. Nohr, die voor de zomervakantie het laatste jaar op basisschool De Spelelier heeft afgesloten, is een van de halve finalisten in het Junior Songfestival dat in september op televisie losbarst. En vol overtuiging brengt ze 'Ik ben mezelf' ten gehore en spontaan wordt mee geklapt.

HOOFDPRIJS

Uiteindelijk wint mevrouw Van den Broek uit Liempde de hoofdprijs: een gratis jaarabonnement op Brabants Centrum én een Boxtelaartjespas met duizend gratis spaarpunten. Het prijzenpakket is samengesteld door lokale ondernemers. Mark van de Moosdijk en Claire Wijnstok, uitbaters van respectievelijk café Markzicht en Le Temps Perdu, verzorgden de aankleding. De EHBO is met diverse vrijwilligers present om assistentie te verlenen. En Maurice Radermaker stelt zijn attractie beschikbaar voor het evenement. ,,Het is hartstikke leuk en ik werk er met plezier aan mee. Ik kom er graag een uurtje eerder mijn bed voor uit."

Kermisambtenaar Richard Schuurs nam vorig jaar het initiatief voor het kermiskienen en de gemeente steunt de activiteit ook dit jaar. ,,We hebben de wekelijkse vergadering van het college van B. en W. even onderbroken om het kermiskienen officieel te openen", vertelt locoburgemeester Peter van de Wiel, die wordt vergezeld door de wethouders Eric van den Broek en Herman van Wanrooij.


VIER KIDS WINNEN MEET & GREET MET RAPPER EN DATINGBEMIDDELAAR

Yes-R trapt kermis feestelijk af met muziekprimeur

Vanaf de cakewalk heeft rapper Yes-R vrijdag aan het begin van de avond de zesdaagse Boxtelse kermis geopend. Aan het einde van zijn optreden van ongeveer een halfuur zong hij 'Hallo', de nieuwe single die eind deze maand wordt gelanceerd. Aansluitend werden confetti-kanonnen leeggeschoten over de enkele honderden belangstellenden en begonnen de attracties te draaien.

Tussen het publiek viel een enthousiaste groep jongeren op. De jongens, allen in een rood t-shirt, bewogen mee op het ritme van de rappende artiest, maar met name de in het blauw gehulde meiden gingen helemaal uit hun dak.

De dertienjarige Paulijn vond het 'te gek' dat ze het optreden van Yes-R in Boxtel meemaakte. ,,Zelf kom ik uit Amsterdam en de anderen vanuit allerlei delen van het land. We verblijven een weekje in sportcomplex De Braken voor een tennis- en hockeykamp van Sportmax. Morgen gaan we weer naar huis. We zagen op affiches dat Yes-R hier zou optreden", vertelde Paulijn.

Ze vervolgde: ,,Ik ben helemaal weg van Yes-R. Dat we nu ook nog zijn nieuwe single voor het eerst mochten horen, maakt het feest helemaal compleet. Dit is een geweldige afsluiting van een prachtige week die we hier in Boxtel beleefden!"

Naast rapper is Yes-R vooral ook populair als presentator. Voor het Zapp-datingprogramma 'Gek op jou' helpt hij kinderen tussen de 10 en 13 jaar verkering te vragen als ze dat zelf niet durven. Yes-R won het publiek op het Breukelsplein al snel voor zich door de Boxtelse kermis te betitelen als de 'allergezelligste van Nederland'. Dat hij een beetje verkouden was, mocht de pret niet drukken. Liedjes als 'Hee, schatje' en 'Leipe Mocro Flavour' sloegen aan bij de toeschouwers en werden volop meegezongen.

Tijdens zijn optreden haalde Yes-R een van de meiden uit het publiek om met hem de remix van 'Monster' te zingen. Britt was de gelukkige. ,,Een nummer van mijn grote voorbeeld Eminem", aldus de rapper.

VERLIEFD OP YES-R

Voorafgaand aan het optreden mochten vier kinderen even met de rapper op de foto tijdens een 'meet & greet'. Het waren de winnaars van een actie die kermisambtenaar Richard Schuurs had opgezet is samenwerking met Brabants Centrum. Kyra Pimenta (7) was een van hen en straalde toen Yes-R haar een hand gaf en ze samen poseerden voor de fotograaf. ,,Ik wilde Yes-R heel graag in het echt ontmoeten. Stiekem vind ik zijn zoontje Yessin ook erg leuk. Ik vond het super om hen samen te zien optreden bij SBS6. Yessin stal echt de show!", vertelde de leerling van basisschool De Vorsenpoel. Ook Lisa van der Maas (11) mocht met de rapper op de foto, net als Jaycee-Linn Huijberts (5), die zei verliefd te zijn op Yes-R. Haar anderhalf jaar oude broertje vond alle aandacht maar niks en liet de fotoshoot aan zich voorbij gaan...

Yes-R werd verwelkomd door wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. Die vertelde dat deze keer niet zoals andere jaren een ballonnenwedstrijd werd gehouden. De ballonnen die her en der terechtkomen vervuilen het milieu en dat past niet bij het imago van een groene en duurzame gemeente die Boxtel wil uitstralen. ,,Volgende jaar zorgen we voor een alternatief", aldus Van de Wiel.

FOTO'S ONDER: Rapper en tv-presentator Yes-R ontmoet achter de schermen in de cakewalk de winnaars van de meet & greet (links). De rapper tradt aansluitend op voor enkele honderden toeschouwers tijdens de opening van de kermis. (Foto's: Gerard Schalkx).