Afbeelding
Foto: Henk van Weert

stroomkabel tussen ladonk en centrum

Fietspad Boseind dicht door werkzaamheden

MARIËLLE WIJFFELAARS

Netbeheerder Enexis start 3 september in Boxtel met het leggen van een elektriciteitskabel tussen het 150 kV-station aan de Keulsebaan en het verdeelstation aan de Konijnshoolsedreef. Gedurende de werkzaamheden is het fietspad Boseind gesloten en dat heeft ook gevolgen voor automobilisten.

In de eerste fase worden werkzaamheden verricht op het traject Keulsebaan, Boseind, Ladonkseweg en Van Salmstraat. De aan te leggen elektriciteitskabel komt onder het fietspad aan de straat Boseind te liggen en deze wordt om die reden open gegraven. Fietsers kunnen terecht op de naastgelegen rijbaan, die voor de helft bestemd is voor fietsverkeer.

Voor automobilisten is één rijbaan beschikbaar en tijdens de werkzaamheden geldt van het NS-station richting Lennisheuvel eenrichtingsverkeer. Auto's die van het kerkdorp naar het station willen, worden omgeleid, zo meldt Enexis. ,,De verkeersborden worden voor de start van de aanleg geplaatst en de omleidingsroute wordt duidelijk aangegeven."

STORINGEN

Het eerste deel van de werkzaamheden is eind oktober klaar, daarna volgt de tweede fase waarin de aanleg vanaf de Van Salmstraat richting de Konijnshoolsedreef plaatsvindt. De kabel loopt via kasteel Stapelen naar het verdeelstation. De totale klus moet medio december klaar zijn. De aanleg van een elektriciteitskabel is nodig om storingen te voorkomen, stelt de netbeheerder. De werkzaamheden worden uitgevoerd door het bedrijf Gebroeders Van der Steen uit Berlicum.

Het 10-150 kV-station op bedrijventerrein Vorst werd 3 februari in gebruik genomen. Het station is verbonden met het hoogspanningsnet dat door Oirschot voert. De bouw van het kV-station en aanleg van de hoogspanningsverbinding waren noodzakelijk om te kunnen voorzien in de vraag naar elektriciteit van particulieren en bedrijven.


Oxalis viert

lustrum met

toekomsttuin

Dertig jaar geleden startte de Boxtelse ondernemer Antoon van den Langenberg zijn hoveniersbedrijf Oxalis. Met een bijzondere openluchttentoonstelling en een open dag op zondag 6 september staat Van den Langenberg stil bij het zesde lustrum en kunnen bezoekers kennismaken met de tuin van de toekomst.

Tijdens de open dag kunnen bezoekers vrijblijvend rondlopen over het woon- en bedrijfsterrein van Oxalis aan de Mijlstraat in het buitengebied van Lennisheuvel. Belangstellenden zijn welkom van 10.00 tot 16.00 uur. ,,De Oxalis Tuin van de Toekomst bestaat uit verschillende onderdelen", vertelt Van den Langenberg. ,,Naast een wandelroute over het terrein, laten we projecten en installaties van jonge ontwerpers en kunstenaars zien die bij ons te gast zijn. Onze medewerkers laten hun vakmanschap zien en geven tuinadvies." Daarnaast zijn voor de liefhebbers verschillende zwembaden toegankelijk en worden een hapje en een drankje geserveerd.

Brabants Centrum besteedt in haar editie van donderdag 27 augustus meer aandacht aan Oxalis.


Bewoners De Munsel krijgen vip-behandeling op kermis

Dertien bewoners van Cello-woongroep De Munsel keken er al wekenlang naar uit. Maar toen het maandagavond pijpenstelen regende, moesten ze toch nog een dag langer geduld opbrengen. Dat werd ruimschoots beloond. Dinsdag beleefden een heerlijk uitje op de Boxtelse kermis.

,,Elk jaar trakteren kermisexploitanten en horecaondernemers onze bewoners op een avondje kermis", vertelt Eddy van Hummel, die sinds acht jaar vrijwilliger is in de woon- en leefgroep De Munsel voor mensen met een beperking.

Wie wil, mag in Welsings Schietsalon met de luchtbuks aan de gang. Cor en Ad schromen niet en halen een aantal keren achter elkaar de trekker over. En dat doen ze met verve. Natúúrlijk winnen ze een knuffel, net als hun elf medebewoners. ,,We geven deze mensen al jaren op een vip-behandeling. Gewoon omdat ze dat verdienen. Het zijn écht vip's", vertelt Erik Temminck van de schietsalon

De uitbater van de tegenovergelegen cafetaria Mikies, Martien van Son, blijft niet achter. Iedere bewoner krijgt een snack of een ijsje. En Mark van de Moosdijk van café Markzicht serveert een drankje.

Met een zak vol lollies én ook nog wat oliebollen achter de kiezen, keert de groep na een uurtje of twee huiswaarts. Ze verheugen zich nu al op het volgende uitstapje: een middagje kanoën met De Pagaai. Ja, ook de rolstoelers mogen weer mee. Zondag 6 september worden de kano's weer samengebonden tot een soort catamaran.

FOTO RECHTS: Cor (met pet) en Ad van Cello-woongroep De Munsel richten het vizier van de luchtbuks op de roos in Welsings schietsalon. (Foto: Henk van Weert).