Myrthe (links) en Nohr maken samen een ritje in de Break Dance op de Boxtelse kermis. (Foto: Peter de Koning).
Myrthe (links) en Nohr maken samen een ritje in de Break Dance op de Boxtelse kermis. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NOHR EN MYRTHE MAKEN ZICH OP VOOR EINDSTRIJD ÉN STEUNEN SOS KINDERDORPEN

'Niemand verliest bij Junior Songfestival'

MARC CLEUTJENS

Natuurlijk, de hernieuwde kennismaking met Jan Smit en de presentatie van de cd met daarop alle liedjes van het Junior Songfestival 2015 waren vrijdag in Hilversum echte hoogtepunten van een spannende middag. Maar misschien nog leuker was dat de halve finalisten Nohr uit Boxtel en Myrthe uit Oirschot bekend maakten dat ze met de andere kandidaten een kindje adopteren via SOS Kinderdorpen. ,,Zo helpen we de vijfjarige Naomi uit Ivoorkust", zegt het tweetal.

Geen beter moment om een afspraak te maken met Nohr de Vos uit Boxtel en Myrthe Hendrix uit Oirschot, die op het Jacob-Roelandslyceum zit. Ze hebben allebei genoten van een heerlijke zomervakantie en maken zich na de lancering van de cd op voor de liveshows van het Junior Songfestival in september. En dat het in Boxtel kermis is, is mooi meegenomen. ,,Of we samen een ritje in de Break Dance willen maken? Gaaf!", jubelen de meiden.

Voorafgaand aan hun kermisavontuur vertellen de twee halve finalisten over de aanloop naar de eindstrijd van het Junior Songfestival, die op 19 september losbarst met de eerste liveshow. ,,Wij zitten samen in de tweede live-show op 26 september", vertelt Myrthe. ,,In elke halve finale worden door het publiek en de jury twee winnaars aangewezen. Daarna wordt nog een wildcard uitgedeeld, zodat er op 3 oktober vijf finalisten zijn", vervolgt Nohr.

En dan? ,,De winnaar van het Junior Songfestival gaat naar de Europese finale die in november in Bulgarije wordt gehouden", legt Myrthe uit. ,,Natuurlijk hopen we allemaal dat we winnen", straalt Nohr. ,,Maar we weten ook dat we eigenlijk allemaal winnaars zijn omdat er honderden kinderen auditie hebben gedaan en wij bij de laatsten horen. Je zou kunnen zeggen dat er straks één winnaar is, maar dat verder niemand verliest."

GRAPPENMAKER

Tijdens de cd-presentatie bij AVROTROS in Hilversum waren alle finalisten van het Junior Songfestival present, net als presentator Jan Smit. Die ontmoetten de kandidaten al een keer aan de voordeur toen hij als een donderslag bij helderde hemel aanbelde om het grote nieuws bekend te maken. ,,Jan is een echte grappenmaker", grinnikt Nohr. ,,Niet alleen als er gefilmd wordt, maar altijd. Het is heel leuk om met hem te mogen werken."

De zanger-presentator verbleef deze week een paar dagen in Ivoorkust om opnamen te maken die te zien zijn tijdens de liveshows én een bezoek te brengen aan Naomi, de kleuter die door de finalisten van het Junior Songfestival geadopteerd is via SOS Kinderdorpen. ,,Jan Smit is al heel lang ambassadeur van SOS Kinderdorpen en mensen die straks via de telefoon of per sms op ons gaan stemmen, steunen zo kinderen als Naomi", legt Myrthe uit. ,,We hebben allemaal een filmpje opgenomen om SOS Kinderdorpen te promoten", zegt Nohr.

Veel andere televisieopnamen hebben de twee meiden al achter de rug. Elke week zendt AVROTROS op dinsdag en donderdag nieuwe filmpjes uit en op zaterdagen zijn herhalingen te zien. ,,Kijkers zien beelden van onze audities en maken kennis met het huis waar we wonen", lacht Myrthe. Op één dag werd eerst in huize Hendrix in Oirschot gefilmd, daarna verplaatste de crew zich naar Boxtel. ,,We hebben de cameraploeg rondgeleid in ons huis en laten zien waar we wonen", vertelt Nohr. ,,Ze hebben overal gefilmd: in de woonkamer, de slaapkamer en zelfs in de keuken en de koelkast hihi"

REPETEREN

Deze week hebben Nohr en Myrthe hun activiteiten voor het Junior Songfestival weer opgepakt. ,,Een paar weken vakantie vieren was ook leuk", blikt de Oirschotse terug. Ze maakte met haar ouders een Middellandse Zee-cruise en bezocht onder meer een karaokebar in Monaco. ,,Daar heb ik mijn liedje een keer gezongen", lacht Myrthe. ,,De Franse deejay kende mijn nummer niet, maar via YouTube heeft hij 'Kinderen van de zon' gedraaid. Dat was heel leuk om mee te maken."

Nohr, die zelf het lied 'Ik ben mezelf' schreef, gunde haar stembanden ook even rust en beleefde een actieve vakantie in Baskenland. ,,Even niet zingen, maar wandelen, paardrijden en raften. Mijn volgers op sociale media hebben de foto's vast al gezien." Nu de vakantie erop zit, wordt weer regelmatig gerepeteerd. ,,We oefenen samen voor de live-shows", vertelt Myrthe. ,,Daarin zingen we samen het Junior Songfestivallied. We zingen samen, oefenen danspasjes en maken de beste opstelling voor tv-optredens."

Natuurlijk worden ook de eigen nummers flink geoefend. ,,We hebben een heel leuk team om ons heen met regisseurs, stylisten en choreografen, zodat we straks allemaal een goed optreden kunnen verzorgen", vertelt Nohr, die na de zomervakantie basisschool De Spelelier in Boxtel verruilt voor het Willem II College in Tilburg, waar naast het reguliere onderwijs ruimte is voor een specifieke dansopleiding.

CONCURRENTIE?

Nu de datum van de liveshows dichterbij komt en ook de halve finale in aantocht is, werpt de vraag zich op in hoeverre Nohr en Myrthe elkaar als concurrenten zien. Want er kan tenslotte maar één winnaar uit de bus komen. ,,Wat we vooral leren is dat we het met z'n allen doen en dat we samen een geweldige tijd met elkaar beleven", zegt Nohr. ,,Wij zijn dit jaar het Junior Songfestival en we beleven een geweldige tijd. Ik vind dat we als echte vrienden met elkaar omgaan en dat we heel close zijn."

,,Onderling kijken we niet echt naar elkaar als concurrenten", meent Myrthe. ,,Maar je ziet wel dat je stiekem kijkt hoeveel volgers je hebt op sociale media. En natuurlijk gaat het er straks om om zoveel mogelijk stemmen te krijgen en voer je dus campagne. Ik ben heel actief op Instragram en Facebook en reken erop dat heel veel leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum straks op me gaan stemmen."

Nohr werft onder leerlingen van De Spelelier en gaat over anderhalve week flink aan de slag op haar nieuwe school. ,,Wat ik merk is dat we natuurlijk graag zelf winnen, maar dat we het elkaar ook heel erg gunnen. Dat we elkaars liedje allemaal van buiten kennen, zegt toch genoeg?"

En dan is het tijd om naar de kermis te gaan. Op het Breukelsplein is de keuze snel gemaakt: Break Dance. Myrthe: ,,En daar gaan we lekker samen in! Maar... we gaan niet gillen hoor, we moeten onze stemmen sparen." ,,We hebben veel optredens voor de boeg", vult Nohr aan. ,,Ik zing bij het kermiskienen, met z'n allen zijn we binnenkort te zien in Volendam."

Vind alles over het Junior Songfestival op www.juniorsongfestival.nl. Volg Nohr en Myrthe ook op sociale media. Kijk op Facebook (Nohr JSF en Myrthe-JSF) en Instagram (NohrJSF15 en myrthejsf2015).

Zanger-presentator Jan Smit poseert tijdens de cd-presentatie in Hilversum met Myrthe (links) en Nohr. Vrijdag verscheen de cd met daarop alle liedjes van het Junior Songfestival. (Foto: AVROTROS).