Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BRABANTS FIETSEVENEMENT BOEKT GEEN RECORDS

Veel kilometervreters in de Leyetocht

De Leyetocht die zaterdag en zondag voor respectievelijk mountainbikers en toerfietsers werd gehouden, gaat niet als de meest zonnige editie in de boeken. Ondanks een grote opkomst, viel het aantal deelnemers wat tegen maar daarvoor was een goede verklaring: regen. Héél veel regen…

De liefhebbers voor de toertochten die zondag werden verreden vanuit de startplaatsen Helvoirt en Son hadden geen moeite om het slechte weer te trotseren. Ze zijn wel iets gewend… De drukte kwam weliswaar wat later op gang, maar de Leyetocht beloofde desondanks aardig wat deelnemers op de pedalen te krijgen. Welgeteld 1.846 deelnemers schreven zich in voor de afstanden 25, 39, 50, 75, 100 en 150 kilometer.

Vanuit Son gingen de deelnemers voor de 75 en 100 en 150 kilometer. Deze vroege vogels waren rond de klok van tien uur al naar Helvoirt gefietst en dronken daar koffie met iets lekkers erbij. Ze spraken met bewondering over de gekozen route door het nationaal landschap Het Groene Woud.

GEWONE FIETS

De snelle wielrenners lieten zelfs café Vingerhoeds aan de Oude Grintweg links liggen. ,,Ik heb geluk gehad en nooit iets gemankeerd", vertelde Gerard van de Put (90) uit Tilburg. Ook hij koos voor een tocht van 100 kilometer. Op een gewone fiets… ,,Ik heb nog een krantenknipsel liggen over een fietstocht van 100 kilometer in 1932. Toen fietste ik al op zevenjarige leeftijd mee in een tocht van wielerclub Vitesse."

De aanhangfiets van Hetty van Voorden met haar dochter Alizee (5) achterop bleek net als de krasse Tilburger een blikvanger in de Leyetocht. Met vader Richard en dochter Amelie (7) uit Etten-Leur schreven ze zich in. Iedere zaterdag traint de familie bij fietsclub Lolpassiebikers. ,,Volgend jaar zijn we weer van de partij", vertelde Hetty. ,,Nu gaan we eerst douchen en in Den Bosch winkelen."

MOUNTAINBIKERS

De mountainbike-editie van de Leyetocht, die zaterdag op het programma stond, lokte 971 fietsers, 150 minder dan vorig jaar. Vooral de zomervakantie, die in het zuiden nog in volle gang is, is volgens de organisatoren debet aan het lagere deelnemersaantal. Mountainbikers schrikken namelijk niet zo gauw terug van een spatje regen.

Mark van den Hurk uit Helvoirt voltooide zijn vierde mountainbiketocht. Met onervaren vrienden koos hij voor de tocht over 40 kilometer. ,,De duinen en de bossen rond de Guldenberg vind ik het mooist", zei hij bij het eindpunt. ,,In mijn ogen zijn ze heel uniek. Die vind je niet overal. Jammer dat het nu voorbij is. Ik kijk er weken vooraf naar uit en nu is het

alweer voorbij. Moeten we een jaar wachten op de volgend editie."

Peter Adams, een atleet met podiumervaring uit Breda, raakte geïnspireerd door zijn dochter om te gaan fietsen. Vorige zomer beklom zij voor het goede doel de Mont Ventoux en huurde hij ter plaatse een mountainbike om de Franse berg te beklimmen. Meerdere dagen spierpijn leverde hem dat op, maar bereikte de top van de col. In Helvoirt proefde hij voor de tweede keer aan een georganiseerde tocht.

MONT VENTOUX

De in Brabant geboren Ad van Zeeland uit het Friese Handtumeruitburen sprong dertien maanden geleden voor het eerst op een mountainbike. Dit jaar koos hij voor een tocht over 50 kilometer door Het Groene Woud. Om vijf uur in de morgen reed hij 250 kilometer naar Helvoirt om mee te doen aan de Leyetocht.

De jongste deelnemer was Maarten den Burger (8) uit Houten. Met vader Eric koos hij voor de mountainbiketocht in de omgeving van Helvoirt. De laatste kilometers fietsten ze in de stromende regen. Het was een domper op het fijne gevoel bij de organisatoren die in de ochtenduren nog konden genieten genoten van het fraaie zonnetje.

De Leyetocht blijft een fietsevenement van formaat, ook al werden de grote records niet gebroken. Door de jaren heen begroette voorzitter Christ Pijnenburg met zijn grote team aan vrijwilligers zo'n 160.000 fietsers. In 2016 is de Leyetocht op zaterdag 20 en zondag 21 augustus.

FOTO BOVEN: Deelnemers aan een van de toerritten van de Leyetocht doorkruisen Lennisheuvel. Bij Den Eijnghel slaan ze linksaf de Koevoortseweg in. (Foto: Gerard Schalkx).