In de autoscooters bleef je mooi droog tijdens de hevige regenbuien. En dat was op de belangrijkste kermisdagen mooi meegenomen. (Foto: Gerard Schalkx).
In de autoscooters bleef je mooi droog tijdens de hevige regenbuien. En dat was op de belangrijkste kermisdagen mooi meegenomen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ZESDAAGS VOLKSFEEST GROTENDEELS VERREGEND

Kermismolens blijven te vaak leeg...

Na een mooie openingsavond op vrijdag met veel kermispubliek, klaarde dinsdagmiddag het weer pas op en dat was ook meteen te merken. Al snel stroomden vooral jongeren de twee Boxtelse kermisterreinen op om hun zakgeld in te wisselen voor ritjes in hard ronddraaiende machines. De Enterprise, voor het eerst in ruim 25 jaar weer in Boxtel, was in trek. De dertienjarige Melanie twijfelden of ze nógmaals een rondje zou maken. ,,Het is heel gaaf, maar je maag draait er bijna van om. Figuurlijk dan hè...", grinnikte het meisje. Haar een jaar oudere vriendin Jessica trekt haar aan de arm: ,,Vooruit we doen het!" ,,Nog even wachten. We gaan eerst bij de andere attracties kijken. Misschien straks", hield Melanie nog even de boot af.

Jasmijn en Max Frederiks kwamen met hun oppas naar de kermis. De twee kinderen die na de zomervakantie weer naar de Molenwijkschool gaan, vinden de snelle kermismolens maar niks. ,,Daar word ik misselijk in. Ballen gooien is veel leuker", gaf de tienjarige Jasmijn. ,,Zaterdag zijn we ook al met mama geweest. Ik heb een pluche knuffelbeertje gewonnen." Haar vier jaar jongere broertje liep ook al met zo'n beertje rond. ,,We zijn heel goed in ballen gooien. We hadden wel 360 punten. Goed hè?", glunderde het ventje.

De twee kleinkinderen van Wilma van Oorschot, hun oppas, waren er ook bij. ,,Wij wonen in Aalst-Waalre. Daar is ook elk jaar een kermis, maar die is saai. Hier in Boxtel is het altijd leuk. Vorig jaar waren we er ook", vertelde de achtjarige Milan. Zijn broertje Jesse vertelde dat hij even tevoren veel plezier beleefde in de cakewalk. De twee jongens wonnen twee enorme zilveren voetballen bij het eendjes vissen op de Markt.

ENIGE PASSAGIER

Zondagmiddag draaide de Bomber ook voor slechts één 'passagier'. Eigenlijk kunnen er acht mensen in de tweearmige mean machine die voor het gemeentehuis stond opgesteld. Maartje Bodelier had er het rijk alleen. Met 85 kilometer per uur werd ze rond geslingerd. Toch stapte ze na afloop niet 'groen en geel' uit de attractie. ,,Eng? Ben je mal. Het is juist erg leuk. En je hebt ook nog eens een prachtig uitzicht over Boxtel."

Linksom, rechtsom. De tweearmige molen draaide op volle toeren. En de wieken niet alleen. Ook de stoeltjes tolden rond. Als je er alleen al naar kíjkt, draaide je maag om. Voor sommigen althans. Niet voor Maartje dus. ,,Ik was nog nooit eerder in zo'n attractie, maar het is een prachtige ervaring. Een echte aanrader", glunderde de 26-jarige Boxtelse.

Hoewel droog, was het op dat moment niet druk op de Markt. ,,Ja, het weer is echt een domper", zei kermisambtenaar Richard Schuurs terwijl hij naar de bewolkte hemel keek. Hij vertelde veel lovende reacties te hebben gehad. ,,De kermisbazen zijn tevreden over de opstelling en ook de bezoekers die er zijn, reageren enthousiast."

NIET VEEL VERDIENSTEN

De aanhoudende regen was zaterdag spelbreker en zondagavond was dat niet anders. ,,Tel daarbij op dat het bouwvakvakantie is en je weet dat de bezoekersaantallen fors tegenvallen. Helaas, het is niet anders, maar wel heel erg zonde..." Dat vond ook Maurice Rademaker. Voor het vijfde jaar op rij stond hij met de autoscooter. ,,Het weer heb je niet in de hand. 's Avonds draai ik nog redelijk, natuurlijk mede omdat ik een overdekte attractie heb. Maar echt veel valt er dit jaar niet te verdienen in Boxtel..."

Vanaf dinsdagmiddag veranderde het weerbeeld, bleef het droger en werd het wat warmer. Dat was direct merkbaar. Dinsdagavond was het gezellig op de Marktterrassen en veel mensen vergaapten zich om halfelf aan het vuurwerk dat werd ontstoken achter het gemeentehuis.

MELKKOE

Autoscooter-exploitant Rademaker vertelde dat de kermisbazen veel concurrentie ondervinden van festivals. ,,Het publiek heeft volop keus voor een uitje. Vroeger keken de mensen uit naar de jaarlijkse kermis, maar dat is definitief verleden tijd." Dat veel gemeenten de kermis nog altijd zien als een melkkoe is de kermisbaas en zijn collega's een doorn in het oog.

,,Ik heb het ook hier in Boxtel op tafel gelegd toen we over de verpachting spraken. De publieke belangstelling neemt af, maar onze kosten voor personeel, elektriciteit, verzekering en dieselolie worden niet minder. Maar we krijgen nul op het rekest als we vragen om minder pachtgeld te hoeven betalen. Dat is jammer", aldus Rademaker.

Een ballonnenclown zorgde voor extra vermaak bij de Octopussy. De kindermolen stond opgesteld bij de entree van het kermisterrein op de Markt,  op de hoek van de Rozemarijnstraat.
In enorme luchtballonnen over het water lopen. Heerlijk!
Rondjes draaien in de Tornado was een van de topattracties op de Markt.
De Break Dance blijft jaarlijks populair.
Na ruim een kwarteeuw weer terug in Boxtel: de Enterprise. Die attractie was een echte aanwinst.
Aan het uiteinde van de twee wieken van de Bomber tol je in de stoel in de rondte met 85 kilometer per uur.
Afbeelding
Afbeelding