Enzo Smink (10) geeft met directeur René Fraaije van De Groene Poort de geconserveerde prehistorische leeuwenkaak die hij drie jaar geleden vond, een plekje in de expositieruimte van het Boxtelse oertijdmuseum. (Foto: Peter de Koning).
Enzo Smink (10) geeft met directeur René Fraaije van De Groene Poort de geconserveerde prehistorische leeuwenkaak die hij drie jaar geleden vond, een plekje in de expositieruimte van het Boxtelse oertijdmuseum. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BIJZONDER FOSSIEL LAG DRIE JAAR WEGGESTOPT IN EEN DOOS

Groene Poort toont kaak grottenleeuw

HENK VAN WEERT

De collectie van oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel is maandag uitgebreid met de onderkaak van een prehistorische grottenleeuw; het grootste roofdier uit de tijd van de mammoeten. Het fossiel werd drie jaar geleden gevonden door de toen zevenjarige Enzo Smink die aan het spelen was in een grindhoop langs de Rijn. Pas dit jaar werd duidelijk wat voor bijzondere vondst het was...

Woonachtig in het dorpje Wekerom in de Gelderse Vallei, vlakbij de Veluwe, speelt Enzo in de zomer regelmatig in grindhopen bij Oosterbeek. Op zoek naar mooie stenen om daarmee in het water te kunnen ketsen, zag hij op een afgelegen strandje in de Rosandepolder, niet ver van Arnhem, in 2012 plots enkele stukjes bot. Hij groef verder tussen het grind en het zand en vond diverse delen van een kaak met een grote hoektand en nog drie knipkiezen. ,,Ik heb een sabeltandtijger gevonden!", dacht Enzo opgewonden.

Er werd niet veel aandacht besteed aan de vondst. Die belandde uiteindelijk bij oma in een doos. Dit jaar kwamen de botjes en kiezen weer tevoorschijn toen Enzo een spreekbeurt moest houden op school. Moeder Dieuwke maakte foto's en stuurde die naar het oertijdmuseum in Boxtel.

Het duurde niet lang voordat directeur René Fraaije van De Groene Poort reageerde. Hij spreekt van een supervondst. ,,Het is de onderkaak van een grottenleeuw. Een roofdier dat zo'n tienduizend jaar geleden uitstierf. Deze kaak is waarschijnlijk twintig- tot vijftigduizend jaar oud", vertelde Fraaije maandag toen Enzo zijn vondst officieel overdroeg aan De Groene Poort.

PUZZELEN

Daar is het fossiel 'in elkaar gepuzzeld' door Fraaije. ,,Heel goed dat je alle botjes bij elkaar hebt geraapt. Ik heb alle delen met speciale bottenlijm aan elkaar geplakt." In totaal is in de afgelopen tweehonderd jaar naar schatting een tiental fossiele resten van de grottenleeuw gevonden, vertelde Fraaije. Hij legde een onderkaak van een hedendaagse leeuw bij de vondst van Enzo.

Boxtel

Gevonden huisdier

Op het Newtonplein in de Boxtelse wijk In Goede Aarde is vorige week een konijn gevonden. Het mannetjesdier is bruin en heeft grijze tinten in de snoet en op de pootjes. Meer informatie over dit gevonden huisdier en andere vermiste of gevonden dieren is verkrijgbaar bij de stichting Amivedi, telefoon (088) 006 46 83 of op internet: www.amivedi.nl.

,,Je ziet dat de prehistorische grottenleeuw zo'n 20 procent groter was dan de leeuw die wij nu kennen. Het was een gemene vleeseter", aldus Fraaije.

Enzo zelf was stil onder de grote mediabelangstelling die de overdracht van de onderkaak teweeg bracht. 's Ochtends was hij al op de radio te beluisteren in het programma van deejay Giel Beelen. En rond het middaguur waren er cameramensen van het Jeugdjournaal en Hart van Nederland, maar ook radioverslaggevers van regionale media in De Groene Poort om de officiële overdracht vast te leggen. Enzo plaatste samen met museumdirecteur Fraaije de onderkaak op een groene sokkel in de centrale expositieruimte. Daarna werd er een glazen kap overheen geplaatst. Voorlopig blijft de kaak op die prominente plek te zien. Later wordt het bot opgenomen in de vaste collectie van het drukbezochte museum.

FOTO ONDER: De Gelderse Enzo (10) plaatst met directeur René Fraaije van De Groene Poort de geconserveerde prehistorische leeuwenkaak op een expositiesokkel. (Foto's: Peter de Koning).

De kiezen en stukjes bot van ruim 20.000 jaar oud zijn door René Fraaije van De Groene Poort 'in elkaar gepuzzeld' tot een bijna complete onderkaak van een grottenleeuw.