Afbeelding
Foto: Henk van Weert

'Thuiszorg blijft in eigen beheer'

Bewoners Elisabethsdael behouden zorg van Elde

MARIËLLE WIJFFELAARS

De ontwikkelingen rond woonzorgcentrum Elisabethsdael in Boxtel hebben bij bewoners voor onzekerheid gezorgd. Locatiedirecteur Jan Kees Metz benadrukt dat de zorg in handen blijven van Zorggroep Elde en dat cliënten deze niet bij andere aanbieders hoeven af te nemen.

,,De zorg gaat niet de vrije markt op", legt Metz uit. ,,De mensen die in Elisabethsdael wonen blijven zorg ontvangen van Elde volgens hun huidige indicatie. Ze kunnen namelijk gebruik maken van het overgangsrecht." Dit houdt in dat mensen met een AWBZ-indicatie de zorg die daarin vermeld staat behouden. Zo ook de bewoners van Elisabethsdael.

Het Boxtelse woonzorgcentrum wordt ingericht met thuiszorg. De cliënten hebben een lichte zorgvraag en in de nieuwe invulling komt de 24-uurszorg te vervallen. In plaats daarvan krijgen bewoners thuiszorg van Elde. Voor de bewoners is dat een grote verandering omdat er niet meer continu iemand aanwezig is. Metz: ,,Maar het is niet zo dat ze daardoor mínder zorg krijgen. Die indicatie blíjft."

De meeste bewoners blijven in Elisabethsdael, enkelen worden verplaatst naar andere woonzorgcentra waaronder het tegenovergelegen Vinckenrode. ,,Met elke cliënt gaan we in gesprek om te bekijken of de zorgindicatie de afgelopen jaren veranderd is", meldt de locatiedirecteur. ,,Zo kunnen we iedereen de zorg bieden die hij of zij nodig heeft. Het moet passen bij de individuele situatie van de bewoners."

Het is dus niet zo dat cliënten zorg moeten inkopen bij een andere aanbieder, ze blijven deze krijgen van Zorggroep Elde. Metz: ,,Alleen op een andere manier, namelijk van onze eigen thuiszorg."

De veranderingen binnen Elisabethsdael hebben alles te maken met de nieuwe regels die landelijk zijn ingesteld. Hierbij komen verzorgingshuizen te vervallen, de Rijksoverheid wil namelijk dat mensen langer zelfstandig blijven wonen en eventueel thuiszorg afnemen. Ook Zorggroep Elde heeft alle complexen bekeken en een aantal wijzigingsplannen gemaakt. Eerder werden de woonzorgcentra Buitenhuis in Esch en De Vlaswiek in Liempde al aangepast. Na Elisabethsdael is Molenweide aan de Achterberghstraat aan de beurt, hier wordt het Wereldhuis gevestigd. Woonzorgcentra Sefkat in Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel krijgen hier onderdak. De werkzaamheden starten hier na de feestdagen, de wijzigingen binnen Elisabehtsdael worden op korte termijn ingevoerd. Dat zal in ieder geval nog dit jaar zijn.

FOTO ONDER: Elisabethsdael krijgt nog dit jaar een nieuwe invulling. (Foto: Henk van Weert).