Afbeelding
Foto: Henk van Weert

bezwaarmakers willen wandelroute door oude boomgaard

'Hofje is mooiste hoek van de Markt'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De plannen om het VVV-kantoor in het Hofje aan de Markt te verbouwen, waren voor Louis Kallen en Jan Gemen aanleiding een bezwaarschrift in te dienen bij de gemeente Boxtel. De bezwaren van het tweetal hebben vooral te maken met de binnenplaats waar de huidige ingang van de VVV gevestigd is. Woonstichting Sint-Joseph heeft restaurant En Garde! de mogelijkheid gegeven hier een terras uit te baten. Doodzonde, volgens Kallen en Gemen.

De twee bezwaarmakers stellen dat de verbouwing van het VVV-kantoor en het pleintje meegenomen zouden moeten worden in het herinrichtingsplan van de Markt waar de gemeente momenteel mee bezig is. ,,Want het monumentale Hofje is de mooiste hoek van de Markt", vindt Kallen. ,,Het is een prachtig en beeldbepalend pand. Dat moet niet weggestopt worden door terrassen."

Verbouwing van het Boxtelse VVV-kantoor hangt samen met de wens van het hoofdkantoor in 's-Hertogenbosch om uit te breiden. Vorig jaar ontstond hiertoe de mogelijkheid toen de collectie van historisch museum Piet Dorenbosch verhuisde naar het nieuwe museum MuBo. Ook andere organisaties die betrokken zijn bij de promotie van Boxtel krijgen na de verbouwing een plaats in het Hofje. Aan de buitenzijde worden ook werkzaamheden verricht, de voordeur van het kantoor wordt verplaatst naar de zijde van het Magadalena's Pad. Het binnenplein - waar nu nog de ingang te vinden is - wordt ingericht als terras voor het naastgelegen En Garde!

En dat laatste stuit op verzet van Kallen en Gemen. ,,Op de Markt zijn al horecagelegenheden genoeg, op die plek is dat écht niet meer nodig", stelt Kallen. Het tweetal ziet meer in een ontsluiting van de Mgr. Bekkersstraat richting de Markt. Hierbij dient de oude boomgaard ook te worden betrokken. ,,Er ontstaan dan een looproute voor de parkeerders richting het centrum én een prachtige wandeling voor de ouderen van de diverse complexen." Kallen benadrukt dat hij het pleintje graag toegankelijk houdt voor publiek, maar zonder horeca: ,,Dat onttrekt de aandacht van de binnenplaats en het monumentale Hofje."

De bezwaarmakers erkennen dat de huidige situatie ook niet ideaal is. ,,Maar het plan zoals dat er nu ligt, is ook geen oplossing", vindt Kallen. ,,Het pleintje moet een publiek karakter krijgen, maar zonder de verplichting van een consumptie. Een monument als het Hofje moet in ere worden gehouden en dat wordt het op deze manier niet."

Het terras van En Garde! aan de marktzijde kan volgens de bezwaarmakers ook beter verplaatst worden, bijvoorbeeld in het hart van de Markt. ,,Dan is er vrij zicht op de twee monumentale panden", aldus Kallen. ,,De herinrichting van de Markt biedt kansen voor het gehele plein en zeker ook voor het Hofje."

Op 3 september buigt de commissie bezwaarschriften zich over het schrijven van de omwonenden.