Joost van der Heijden neemt afscheid van zijn moeder en gezin. In twaalf dagen fietst hij naar de top van de Mont Ventoux, een tocht van ruim duizend kilometer. Hij voert actie voor bestrijding van de onbekende hersenziekte MSA waaraan zijn vader vorig jaar overleed. (Foto: Gerard Schalkx).
Joost van der Heijden neemt afscheid van zijn moeder en gezin. In twaalf dagen fietst hij naar de top van de Mont Ventoux, een tocht van ruim duizend kilometer. Hij voert actie voor bestrijding van de onbekende hersenziekte MSA waaraan zijn vader vorig jaar overleed. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

SPONSORTOCHT JOOST VAN DER HEIJDEN VOOR BESTRIJDING HERSENZIEKTE MSA

'Houdoe! Ik zie jullie weer op de Mont Ventoux'

HENK VAN WEERT

Enkele tientallen familieleden, vrienden en buurtgenoten zwaaiden zondagochtend Joost van der Heijden uit. Bij appartementencomplex Banier, aan de voet van klokkentoren Magere Josje, vertrok de Boxtelaar op de wielerfiets van zijn vorig jaar overleden vader naar de Mont Ventoux. Om aandacht te vragen én geld bijeen te brengen voor de onbekende hersenziekte MSA.

,,Ik heb flink getraind, maar niet in de bergen...", grinnikte de 39-jarige Boxtel vlak voor vertrek. Vorige week vertelde hij in deze krant al dat hij niet écht een fietser is. Zijn vader Christ wél. Die overleed vorig jaar aan MSA, een aandoening in de kleine hersenen die het menselijk besturingssysteem aantast. Het duurde ruim een jaar voor de juiste diagnose werd gesteld. Een maand later overleed Christ.

De onzekerheid over wat hun man, vader en opa mankeerde was zo frustrerend dat Joost besloot zich in te zetten om de ziekte meer bekend te maken en geld in te zamelen voor de bestrijding. Dat doet hij door op de fiets van zijn vader naar de Mont Ventoux te rijden; de plek waar Christ zelf zo vaak vertoefde.

Vriend Martijn Goossens reist als begeleider met de camper mee op de ruim duizend kilometer lange tocht. Donderdag 27 augustus, precies een jaar na het overlijden van zijn vader, hoopt Joost met Martijn op de top van de Franse alp te staan.

Wethouder Peter van de Wiel was zondagochtend een van de mensen die Joost uitgeleide deed. Dat de fietser zonder bergtrainingen de onderneming aangaat, is volgens hem niet onoverkomelijk. ,,Zelf heb ik de Marmotte gefietst met daarin onder meer de Alpe d'Huez. Ook zonder nauwelijks enige klimervaring. Met een beetje doorzettingsvermogen is het te doen", aldus Van de Wiel.

De wethouder prees het initiatief van Van der Heijden. ,,Een mooie uitdaging met een niet zo mooie aanleiding. Maar heel goed dat je dit doet. Als gemeente Boxtel hebben we er graag een steentje aan bijgedragen."

AFSCHEIDSKUS

Joost vertrok vanaf de Banier, het appartementencomplex waar zijn moeder Wies is blijven wonen na het overlijden van haar man. Na het handen schudden met de 'uitzwaaiers' was er ook een emotionele afscheidskus voor moeder, maar uiteraard ook voor echtgenote Bianca, zoontje Tigo en dochtertje Mika. ,,Houdoe. Ik zie jul-

lie volgende week weer graag op de Mont Ventoux!", riep Joost terwijl zichzelf in gang zette. En naar begeleider Martijn: ,,Wij treffen elkaar op de afgesproken plek bij de Belgische grens."

De eerste fietsdag verliep moeiteloos en onderweg hielden Joost en Martijn het droog. Maandag werd door België gekoerst. Het fietsen ging zó lekker dat Joost zijn geplande stop voor de gevreesde Muur van Huy maar achterwege liet. ,,Het was een stevige klim en ik moest halverwege wel even lucht happen, maar daarna heb ik weer stevig door gefietst en ben boven gekomen", schreef Joost 's avonds in het verslagje op de Facebookpagina. De tweede dag in België viel wat tegen: ,,Ik heb het gevoel gehad de hele dag te moeten klimmen, terwijl mijn benen 's ochtends niet wilden meewerken."

Mensen die de actie van Joost van der Heijden financieel willen steunen, kunnen daarvoor de website raadplegen die hij heeft opgezet: www.lifecycletour.nl.


Gemoedelijke
Klumpkesdrive
in Liempde

De ruim 350 bridgers die zaterdag deelnamen aan de 21e editie van de Liempse Klumpkesdrive beleefden een gemoedelijk dagje kaarten. Daar kon de hevige regenval die hen 's middags parten speelde geen afbreuk aan doen. Het bridgepaar Joke Janssen en Nannie van de Vorst kwamen met een score van 71,35 procent als beste uit de bus.

Voorzien van het gebruikelijke 'klumpke' gingen de deelnemers 's ochtends op naar de diverse bridgelocaties. Oók naar beugelbaan De Klöskes aan de Oude Dijk, die nog niet eerder dienst deed als onderkomen. Deze plek was toegevoegd omdat de zaal van café De Punder niet meer beschikbaar is.

,,De weergoden waren ons voor de middag nog gunstig gezind. Maar na de lunch viel het hemelwater met bakken naar beneden. Alle sluizen gingen open. Dat is uniek, want dit hebben we nog niet eerder meegemaakt op de derde zaterdag van augustus als we steevast onze Klumpkesdrive houden", meldt voorzitter Frank van de Schans van Bridgeclub Liempde. ,,Maar de gezelligheid werd niet beïnvloed door het natte weer."

Rond vijf uur waren alle spellen gespeeld en vond in restaurant Hof van Liempde de prijsuitreiking plaats. Na het winnende bridgepaar Janssen/Van de Vorst werd de kop van het klassement ingenomen door de koppels Ries Dankers/Frans Sedee (67.01%) en René van Heeswijk/Jo Haeve (66.02%).

FOTO LINKS: Beugelbaan De Klöskes bleek een prima alternatief als bridgelocatie tijdens de Klumpkesdrive in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).

Bridge

Bridgeclub Boxtel

Uitslag donderdag 13 augustus

A-LIJN

Peter v.d. Ven/Piet Verstijnen        60.42

Jan Peerlings/Riet v. Stuivenberg        58.75

Henk Schalkwijk/Piet Raaijmakers        58.33

Uitslagen dinsdag 18 augustus

A-LIJN

Arnold Bosveld/Henk Schilder         57.29

Thea v. Bragt/Trees Hoppenbrouwers         53.23

Bab v. Asveldt/Ria v.d. Vorstenbosch         53.13

B-LIJN

Mieke v.d. Linden/Wilma de Wolf 66.52

Rietje & Gerrit Zunneberg 60.00

Ad v.d. Sande/Fons v.d. Spijker         51.04

Bridgeclub Rembrandt

Uitslag dinsdag 18 augustus

A-LIJN

Ab Feenstra/Jos Clercx         72.00

Henk v. Laatum/Annie v. Doremalen 55.21

Theo en Wil v.d. Lans 54.86

Toon v. Uden/Anthonie Moerdijk 54.86

Politie

Aanhoudingen op kermis

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie aanhoudingen verricht op de Boxtelse kermis. Een 28-jarige vrouw uit Boxtel werd ingerekend nadat zij een agent sloeg. Een vier jaar oudere plaatsgenoot die de aanhouding probeerde te verhinderen, moest ook mee naar het bureau. Een 17-jarig meisje, eveneens uit Boxtel, werd op de Markt aangehouden nadat ze een andere meisje probeerde te mishandelen. Het drietal moest de nacht doorbrengen in het politiebureau aan de Vogelstraat in 's-Hertogenbosch.

Afbeelding