Afbeelding
Foto: Peter de Koning

THE EXPLOSION ROCKETS TREEDT OP IN PARTYCENTER DENZIZ

'Ogen dicht en je hoort Elvis zingen...'

The Explosion Rockets is al vaker verkozen tot de beste rock-'n-rollband van Nederland. Zaterdag 22 augustus is in partycenter Denziz aan de Stationsstraat 71 in Boxtel te horen waarom. ,,Met je ogen dicht is het net of alle grootheden van toen weer op het podium staan", zegt slaggitarist Thom Sens.

Zanger Ruud Kuijpers weet de rock-'n-rollgrootheden van toen feilloos neer te zetten. ,,Bij een nummer van Elvis, kruipt Ruud ook in de huid van The King. Niet alleen zijn stem, maar ook zijn bewegingen en uitstraling zijn echt Elvis.
Op zijn eigen wijze vertolkt Ruud naast Elvis Presley ook Cliff Richard, Eddy Cochran en Buddy Holly om enkele muzieklegenden uit het eind van de jaren vijftig en begin van de jaren zestig te noemen. Natuurlijk staat er achter hem een voortreffelijke begeleidingsband die alle licks en tricks van toen prima weten neer te zetten", omschrijft Boxtelaar Sens het orkest waarin hij al decennia lang met veel plezier musiceert.

THE SHADOWS

Dat The Explosion Rockets een grote voorliefde heeft voor instrumentale gitaarmuziek is meerdere malen op de avond te horen. The Shadows genieten wel de voorkeur bij de muzikanten. ,,Nummers als Apache, F.B.I., Kontiki, maar ook het heerlijke nummer Little 'B' met een minutenlange drumsolo staan op het programma in Boxtel", blikt Sens vooruit.
Opgericht in 1959 kreeg The Explosion Rockets bekendheid via talentenjachten en was de band al snel te horen op Radio Luxemburg. In de jaren zeventig vormden de muzikanten het huisorkest van de TROS top 50. Ook speelden zij live in de 150e editie van Felix Meurders' programma Het Stenen Tijdperk. In die tijd bracht de band diverse geluidsdragers uit die later op cd verschenen en ook werden dvd's opgenomen. Enkele daarvan zijn te koop tijdens de optredens.
De band bestaat naast zanger Kuijpers en slaggitarist Sens uit sologitarist Joost Roest, bassist Hank van Empel, toetsenist Martien van Engelen en drummer Frans van Esch. Partycenter Denziz gaat zaterdag 22 augustus om 20.00 uur open. Wie verzekerd wil zijn van een goede zitplaats, dient tijdig aanwezig te zijn. Het optreden begint om 21.00 uur en duurt tot 01.00 uur. Entreebewijzen kosten acht euro de voorverkoop en zijn te bestellen via telefoonnummer 06-45 92 85 86 of 06-34 34 85 94. Aan de zaal kosten de kaarten op de avond van het optreden twee euro duurder.

FOTO BOVEN: Zanger Ruud Kuijpers kruipt tijdens optredens van The Explosion Rockets onder meer in de huid van Elvis Presley. (Foto: Peter de Koning).


veel activiteiten bij kasteel

Voorlezen en toneelspelen

in ridderzaal van Stapelen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Kasteel Stapelen in Boxtel heeft dit najaar allerlei activiteiten op het programma staan. Naast diverse lezingen en concerten, presenteert de Assumptie-stichting ook nieuwe evenementen waarbij vooral aandacht is voor kinderen.

De paters assumptionisten willen het kasteel meer toegankelijk maken voor publiek, de activiteiten zijn er dan ook op gericht meer mensen naar Stapelen te trekken. ,,We hebben daar dit jaar al een voorschot opgenomen tijdens de vele festiviteiten", legt directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-stichting uit. ,,Met een vol najaarsprogramma geven we hier een vervolg aan."

Nieuw zijn de activiteiten voor kinderen. Op diverse woensdagmiddagen wordt voorgelezen voor peuters van 2 tot 5 jaar. Ook (groot)ouders zijn daarbij welkom. Het voorlezen wordt gedaan door opa's en oma's en na het lezen mogen de jonge bezoekers ook nog even spelen. Vanaf 17 september staat er elke donderdagmiddag kindertheater op het programma. Onder leiding van Hetty van Beek gaan de kinderen aan de slag om van een bestaand verhaal een mooie toneelvoorstelling te maken. Donderdag 15 oktober wordt deze gespeeld voor publiek.

In samenwerking met Podium Boxtel staat een aantal filmavonden op het programma. Voor aanvang wordt een inleiding gegeven en aansluitend is er gelegenheid tot napraten. Beirnaert: ,,Het zijn wel films die ergens over gaan en waar men over na kan denken. We hebben dan ook gekozen voor het thema 'Films die beroeren'."

Het Boxtelse kasteel krijgt vanaf maandag 16 november een heel speciale gast. Sinterklaas logeert drie weken lang op Stapelen. Op doordeweekse dagen ontvangt de goedheiligman de basisscholen, in het weekend kunnen de kinderen met hun ouders een kijkje komen nemen. ,,Dit organiseren we samen met Boxtel Vooruit", licht Beirnaer toe. ,,We waren erg blij dat de paters assumptionisten enthousiast waren over de komst van Sinterklaas. Ze zijn natuurlijk niet meer de jongste en het kan veel drukte opleveren bij het kasteel. Maar dat vinden ze juist wel gezellig."

Rond de kerstdagen is er ook van alles te doen bij het kasteel. Zo wordt zondag 20 december een fakkeloptocht voor de vrede gehouden. ,,We lopen dan door het centrum en hopelijk sluiten veel Boxtelaren zich aan", meldt Beirnaert. Donderdag 24 december, Kerstavond, zijn mensen welkom in het park van Stapelen. Vanaf daar gaan deelnemers gezamenlijk naar de binnenplaats waar verhalen worden verteld en ruimte is voor ontmoeting. ,,Niet echt kerkelijk, maar wel voor mensen die de kerstgedachten op een moderne manier willen beleven."

Kijk voor het volledige programma op www.kasteelstapelen.nl.