Theodoor van Leeuwen (links), initiatiefnemer van de Voedseltuin Boxtel, bekijkt samen met milieukundig veldmedewerker Joost Cox de tekening van het perceel waar de tuin moet verrijzen. Cox verrichtte gisterochtend tien grondboringen. (Foto: Peter de Koning).
Theodoor van Leeuwen (links), initiatiefnemer van de Voedseltuin Boxtel, bekijkt samen met milieukundig veldmedewerker Joost Cox de tekening van het perceel waar de tuin moet verrijzen. Cox verrichtte gisterochtend tien grondboringen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

grondonderzoek op perceel aan de parallelweg zuid

Voedseltuin past prima in 'nieuw ommetje'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Theodoor van Leeuwen is op sponsor- en vrijwilligersjacht. De Boxtelaar richtte in 's-Hertogenbosch al een Voedseltuin op en ook zijn eigen woonplaats krijgt zo'n tuin waar groenten en fruit worden verbouwd die met name voor cliënten van de Voedselbank bestemd zijn. De gemeente vond al snel een perceel voor hem: een weiland aan de Parallelweg Zuid, net ten zuiden van bedrijvencentrum De Baanderije. Gisterochtend verrichtte een medewerker van onderzoeks- en adviesbureau MILON uit Schijndel grondboringen in het gebied. Uiteraard deed hij dit kosteloos...

Vooraan wordt een langgerekt gedeelte van het perceel ingezaaid met bloemen die geschikt zijn voor de bijen, achterin verschijnt een bijenhotel, daarvoor worden groenten en fruit verbouwd en de andere helft van het perceel is voor Helicon Opleidingen. Van Leeuwen heeft de indeling van de Boxtelse Voedseltuin al volledig in zijn hoofd zitten.

Om bodemverontreiniging uit te sluiten, werd in eerste instantie het gemeentearchief aangesproken. Daaruit bleek dat eerder bestrijdingsmiddelen werden aangetroffen in de strook waar de bloemen worden ingezaaid. ,,Bij een herbemonstering werd echter niets aangetroffen. Natuurlijk willen we zeker weten dat de bodem schoon is voordat gestart wordt met de Voedseltuin", legt Van Leeuwen uit. Het bedrijf MILON werd in de arm genomen. Milieukundig veldmedewerker Joost Cox kwam gisterochtend naar Boxtel en verrichtte tien grondboringen tot één meter diep. Hij nam monsters af, die nader worden bekeken door laboratoriummedewerkers van het bedrijf. ,,Over een week weten we meer", aldus Cox.

bolken

Ondertussen timmert Van Leeuwen hard aan de weg. Volgende week wordt de stichting officieel opgericht. ,,Dan heb je meer mogelijkheden en kun je bijvoorbeeld subsidie aanvragen." Ondertussen probeert de Boxtelaar een bestuur samen te stellen. ,,Ik ben nog met verschillende mensen in gesprek." Een secretaris is er inmiddels: Boxtelaar Jan Boogers, voormalig advocaat-generaal bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch. Van Leeuwen neemt zelf geen bestuursfunctie op zich, hij zal fungeren als projectleider van de Voedseltuin. ,,Naast de oprichting van de stichting probeer ik allerlei partners aan de Voedseltuin te binden. Ik ga met een notitie met de actuele stand van zaken over dit initiatief op pad en benader hiermee allerlei potentiële sponsors."

De initiatiefnemer kreeg al verschillende suggesties voor een naam voor de nieuwe Voedseltuin. ,,Zelf ben ik gecharmeerd van Bolken, een oude veldnaam", aldus Van Leeuwen. Na de zomer ga ik aan de slag met het werven van vrijwilligers. Met name twee ervaren tuinmannen- of vrouwen, die dagelijks op dit perceel aan de slag gaan, zijn van belang.

Hein Hoppenbrouwers, beleidsmedewerker van de gemeente Boxtel, was gisterochtend ook aanwezig op het perceel aan de Parallelweg Zuid. ,,Ik verwacht niet dat de grondmonsters iets negatiefs uitwijzen. Je ziet dat de maïs hier volop groeit. Toch is het belangrijk om het zeker te weten. Dat is ook prettig voor Helicon Opleidingen, die de andere helft van het perceel gaat gebruiken, onder meer voor teeltplannen." Hij geeft aan dat het perceel 'al snel kwam opborrelen' toen Van Leeuwen bij de gemeente Boxtel aanklopte met het initiatief. ,,We hebben ook nog aan een aantal andere percelen gedacht, maar deze plek bleek uiteindelijk het meest geschikt. Zo moet de Voedseltuin straks goed bereikbaar zijn voor vrijwilligers." Een ander voordeel is de ligging van het perceel. Hoppenbrouwers: ,,Deze plek grenst aan kasteelpark Stapelen. Je kunt een prachtig nieuw ommetje realiseren van natuurgebied Dommelbimd naar de Voedseltuin, via Stapelen."

Vrijwilligers die graag een bijdrage willen leveren aan de Voedseltuin, groene vingers hebben en minimaal vijf uur per week beschikbaar zijn, kunnen contact opnemen met Theodoor van Leeuwen via e-mailadres tvleeuwen@xs4all.nl. Ook ervaren tuinmannen of -vrouwen nodig die goed zicht hebben op wat voor de tuin noodzakelijk is en goed leiding kunnen geven aan een groep vrijwilligers, worden gezocht. Ook sponsors, donateurs en vrienden die een financiële bijdrage willen leveren aan het initiatief, kunnen een e-mail sturen.