Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Landschapsprojecten krijgen vorm

'Natuurbeleving is ook goed voor de economie'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Er wordt hard gewerkt aan de veertien deelprojecten van het plan Kloppend Hart van Het Groene Woud. In het plan werken de gemeenten Boxtel, Best en Oirschot samen met ondernemers, buurtschappen, kerkdorpen en maatschappelijke organisaties om landschapsprojecten te realiseren. In januari 2017 moeten de veertien onderdelen klaar zijn. Maar dat gaan niet alle projecten halen...

In 2013 maakte de provincie Noord-Brabant bekend dat de gemeenten Boxtel, Best en Oirschot 9,6 miljoen euro zouden krijgen vanuit het provinciale project Landschappen van Allure. Dit bedrag dient volledig besteed te worden aan natuurbelevingsplannen. In de drie gemeenten wordt volop gewerkt aan het uitvoeren van de diverse projecten en deze krijgen inmiddels vorm.

Vier projecten worden gerealiseerd op Boxtels grondgebied. Het Groot Duijfhuis in Kasteren wordt omringd met vlechtheggen en in de voormalige potstal wordt een informatiepunt voor wandelaars en fietsers gerealiseerd. Ook in hartje Liempde komt een informatiecentrum: aan de Barrierweg. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde is daar momenteel hard aan het werk om de monumentale boerderij op te knappen. Onlangs werd het dak vernieuwd en de vrijwilligers zijn nu bezig aan de binnenzijde van het oude pand in het centrum van Liempde. Bij het informatiepunt kunnen recreanten straks meer te weten komen over nationaal landschap Het Groene Woud én het dorp Liempde.

STAPELEN

Ook in Lennisheuvel wordt al volop gewerkt. De vroegere herberg Den Eijngel wordt grondig gerenoveerd (zie elders op deze pagina) en gaat een centrale rol spelen in diverse wandelverbindingen. ,,Leo Koenraads en Carly Brussé zijn daar echt iets prachtigs van aan het maken", stelt ook de Boxtelse wethouder Peter van de Wiel. ,,Den Eijngel wordt straks betrokken bij verschillende wandelroutes vanaf het NS-station in Boxtel richting natuurgebieden."

Een vierde Boxtels project speelt zich af in het park van kasteel Stapelen. De paters assumptionisten willen dit openstellen voor publiek en het park moet een plek worden waar ruimte is voor natuur, cultuur, bezinning en educatie. Hier werd een tijdje geleden al een voorschot opgenomen toen gedurende een aantal weken een spiegeltent bij het kasteel te vinden was waar diverse evenementen, lezingen en bijeenkomsten werden georganiseerd.

ECODUCT

Van de veertien projecten zijn er vier 'gemeenteoverstijgend'. Zo wil Stichting De Brabantse Boerderij vijftien bijgebouwen van hoeves redden van verval. Het gaat daarbij met name om Vlaamse schuren. Van de Wiel: ,,Dit loopt al op een aantal plekken binnen de drie gemeenten en het is mooi om te zien hoe dit zich ontwikkelt. Een aanwinst voor het natuurgebied."

Eén gemeenteoverstijgend project gaat vertraging oplopen en dat is de realisatie van een ecoduct over de spoorlijn tussen Boxtel en Eindhoven, nabij de Monnikenweg. ,,ProRail heeft al gemeld dat dit niet in januari 2017 klaar kan zijn", aldus de Boxtelse wethouder. ,,Het project is wel al aanbesteed maar de daadwerkelijk uitvoering vindt iets later plaats. Voor de provincie was dat niet zo'n probleem." Voorts wordt ook geïnvesteerd in duurzaamheid én keert het edelhert terug in Het Groene Woud.

Wethouder Van de Wiel is razend enthousiast over de stimuleringsbijdrage van de provincie Noord-Brabant en volgt de ontwikkeling van de verschillende projecten op de voet. ,,Het is niet alleen goed voor de natuurbeleving, maar ook voor de leefbaarheid én de economie", stelt Van de Wiel. ,,De natuur en het landschap worden aantrekkelijker en dat zorgt voor meer recreanten en toeristen die gaan genieten van het prachtige Groene Woud."

De Boxtelse wethouder erkent dat het wel een hele klus is om alle projecten goed tot uitvoering te brengen. ,,Het kost veel energie, doorzettingsvermogen én enthousiasme", zegt hij. ,,Maar alle betrokkenen zetten zich ervoor in om de veertien onderdelen tot een goed einde te brengen. En ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken."

FOTO ONDER: Het Groot Duijfhuis in buurtschap Kasteren moet onderdak gaan bieden aan een informatiepunt. (Foto: Albert Stolwijk).

Het edelhert loopt vanaf 2016 rond in Het Groene Woud

Een van de omvangrijkste projecten in het plan Kloppend Hart van Het Groene Woud is de introductie van het edelhert. Brabants Landschap wil het dier uitzetten in diverse natuurgebieden, waaronder De Mortelen en in de omgeving van de Vleutstraat. In de loop van 2016 wordt dit uitgevoerd.

De vergunningsaanvraag voor het plaatsen van afrastering is inmiddels verstuurd, zo maakte de Boxtelse wethouder Peter van de Wiel deze week bekend. Zodra deze is behandeld, kan worden gestart met het plaatsen van de omheining in het omvangrijke gebied. ,,Deze moeten in de winter geplaatst worden zodat in de loop van 2016 het edelhert kan worden uitgezet", aldus Van de Wiel.

Het plan voor het uitzetten van het edelhert kreeg in het verleden veel kritiek vanwege de hoge kosten én omdat de leefruimte voor het dier te klein zou zijn. De initiatiefnemers zijn het hier echter niet mee eens en stellen dat het edelhert een aanwinst is voor Het Groene Woud. Ook zou het gebied - bestaande uit enkele honderden hectaren - groot genoeg zijn.

Het edelhert komt in Nederland momenteel voor op de Veluwe, bij de Oostvaardersplassen en in het Weerterbos.

Afbeelding