Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

oertijdmuseum trekt bezoekers van heinde en verre

Groene Poort: visitekaartje van Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De auto's staan kriskras in de berm van de Bosscheweg geparkeerd en 's ochtends staat er al een flinke rij voor de kassa. De replica's van dinosaurussen worden driftig gefotografeerd en allerlei kinderen nemen deel aan een fotospeurtocht. Een gemiddelde dag bij De Groene Poort in de zomervakantie. Het gaat goed met het oertijdmuseum, vertelde directeur René Fraaije dinsdag. ,,Héél goed zelfs. Tegelijkertijd baart me dat zorgen..."

Vorige week besteedde televisiezender RTL in het programma Vakantie Magazine nog aandacht aan het Boxtelse oertijdmuseum. ,,Dat zorgt altijd voor nieuwe bezoekers", aldus Fraaije. ,,Langzaam merk je dat mensen van heinde en verre naar het museum komen. We laten mensen enquêtes invullen en daar zie je echt allerlei woonplaatsen terug." Zoals Tannie Castelein, die met haar kleinkinderen vanuit Apeldoorn naar Boxtel is gekomen voor 'een dagje dinosaurussen en fossielen'. ,,We zijn er pas een kwartiertje, maar de eerste indruk is goed. Er wordt veel informatie gegeven en voor de kinderen is hier enorm veel te doen."

Rob en An Delvaux uit Oss tikten op Google het woord 'dino's' in en kwamen op De Groene Poort uit. ,,Onze kleinzoon Vinn is vier jaar oud, hij vindt dinosaurussen erg interessant. Overigens geldt dat ook voor mezelf", grinnikt Rob Delvaux. ,,Zo heb ik vandaag geleerd dat er vóór de T-rex nog een andere dinosaurus leefde die iets kleiner was. Nooit geweten. Met onze kleinzoon gaan we natuurlijk wat sneller door de collectie heen. Hij heeft meer interesse voor de speeltuin. Als hij wat ouder is, komen we zeker eens terug. Hij zal er behoorlijk wat van opsteken."

Ook de cijfers geven aan dat mensen De Groene Poort steeds beter weten te vinden. ,,Momenteel hebben we 10 procent meer bezoekers ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar", aldus Fraaije. ,,Misschien tikken we dit jaar de zestigduizend mensen wel aan. Dat zou een mooie bekroning zijn. Het personeel werkt er hard voor."

Dat geldt ook voor Fraaije zelf. Rondleidingen geven, het begeleiden van studenten die de collectie bestuderen, de administratie van het museum, het beheer van de collectie en publiceren van wetenschappelijk werk: het meeste komt op zijn schouders terecht. ,,We draaien heel goed en ik doe het allemaal graag. Zo gaf ik net nog een rondleiding aan medewerkers van de Rabobank, erg leuk. Ik wil dat De Groene Poort echter een gezonde toekomst tegemoet gaat. Als ik nu om zou vallen, hebben we helaas een probleem."

studie en educatie

Onlangs deed Fraaije een subsidieaanvraag bij de gemeente van 60.000 euro voor de aanstelling van een conservator die gespecialiseerd is in geologie en paleontologie. Boxtel stelde echter dat de aanvraag niet was gericht op activiteiten, maar op personeel en wees het subsidieverzoek af. ,,Kijk", zegt de directeur als hij een vel papier tevoorschijn haalt waarop de definitie van een museum is geprint. ,,Een museum verwerft, behoudt, onderzoekt, presenteert, documenteert en geeft bekendheid aan de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving, voor doeleinden van studie, educatie en genoegen. De collectie is belangrijk en helpt om kinderen bewust te maken van wetenschappelijke onderwerpen."

Zo heeft De Groene Poort verschillende samenwerkingspartners, zoals waterschappen De Dommel en Aa en Maas en aannemingsbedrijf Heijmans. Zij zorgen er onder meer voor dat scholen waterlessen kunnen volgen bij het oertijdmuseum. Fraaije: ,,Het zou mooi zijn als de gemeente Boxtel ook partner werd."

Fraaije geeft aan dat de basis nu te wankel is. ,,Ik ben verantwoordelijk voor de collectie, maar moet tegelijkertijd ook zorgen dat de flesjes cola op tijd besteld zijn en dat de prullenbakken worden geleegd. De aanstelling van een academisch geschoold iemand zou dan ook enorm helpen." De directeur is nog steeds in gesprek met de gemeente Boxtel. ,,Ik hoop dat de gemeente inziet dat een museum niet alleen om de term 'genoegen' draait, maar ook om studie en educatie. Natuurlijk zouden we graag onze eigen broek willen ophouden en een conservator uit de eigen middelen betalen, maar daar hebben we het geld niet voor. En als de gemeente ook de financiële middelen niet heeft, moet zij mogelijk andere keuzes maken. We hebben ons recht van bestaan inmiddels wel bewezen en zijn een visitekaartje voor Boxtel."

OP DE FOTO'S : Een bezoekje aan De Groene Poort betekent lekker spelen tussen de dinosaurussen en kennis opdoen over bloemen en planten in de oertijdtuin. Het museum aan de Bosscheweg in Boxtel is ook in deze zomervakantie weer een populair dagje uit. (Foto: Annelieke van der Linden).

Afbeelding