De bomen in de bakken die vanwege de kermis tijdelijk vanaf het Breukelsplein naar de Stationsstraat zijn verplaatst, beginnen al te verkleuren en blad te verliezen. (Foto: Henk van Weert).
De bomen in de bakken die vanwege de kermis tijdelijk vanaf het Breukelsplein naar de Stationsstraat zijn verplaatst, beginnen al te verkleuren en blad te verliezen. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

WETHOUDER: 'BOOMBAKKEN IN STATIONSSTRAAT SERIEUS BEKIJKEN'

Levendige discussie over boombakken

HENK VAN WEERT

In de krant van volgende week reageert wethouder Eric van den Broek uitgebreid op de voors en tegens van plantenbakken in de Stationsstraat. Hij vindt de bakken 'een prachtig gezicht' en zegt dat het voorstel om boombakken te plaatsen in de Stationsstraat ook is gedaan in klankbordgroepen waarin met centrumbewoners over de herinrichting werd gesproken.

Over die bijeenkomsten schrijft Van den Broek: ,,De beste ideeën komen in het algemeen op tafel door mensen mee te laten denken over hun eigen woonomgeving. En door daarbij het gezond verstand te gebruiken. De suggestie om permanent planten- en boombakken in de Stationsstraat en eventuele andere aanloopstraten in het centrum te plaatsen, zullen we dan ook heel serieus in de verdere planvorming voor het centrum meenemen."

De boombakken fleuren niet alleen het straatbeeld op, maar zorgen er ook nog voor dat fietsers vaart moeten minderen op de winkelpromenade. En dat is een goede zaak, vindt Patriesja Kreté. Zij reageerde vrijdag als eerste via Facebook op de oproep aan lezers om een mening te geven over de tijdelijke groenvoorziening in de Stationsstraat. In totaal ontving de redactie zo'n vijftig meningen.

Ruim de helft van de mensen die reageerden, is er voorstander om de boombakken definitief te verplaatsen naar de Stationsstraat. Negen mensen zijn van mening dat de zeventien bakken verspreid moeten worden: een deel terug naar het Breukelsplein, een deel laten staan op de promenade. ,,Veel mooier in het centrum en wellicht meer parkeerplek op het Breukelsplein. Die bakken hadden daar in ieder geval geen meerwaarde. In het centrum wel, want het oogt meteen gezelliger", schrijft Steffi Strik. Marlieke van Esch daarentegen vindt het Breukelsplein zonder de bomen maar kaal en pleit voor extra geld om meer bakken aan te schaffen. ,,Als bewoner mis ik het groen. Ik ben ervoor om ze op beide plekken neer te zetten." Slechts vijf mensen vinden dat de boombakken níet in de Stationsstraat moeten blijven.

BEETJE ONZINNIG

Bas Batenburg vindt het 'een beetje onzinnig' om de boombakken in de Stationsstraat te laten staan: ,,Ze zijn juist verplaatsbaar omdat dit nuttig is voor het openhouden van het Breukelsplein. Zo kan hier nog een evenement plaatsvinden. Het kost relatief meer geld om bakken water te blijven geven en het risico op vernieling is groter (en daarbij duurder). De Stationsstraat verdient wel meer groen, maar hier kan Boxtel beter de straat opnieuw herinrichten (en dat zijn ze toch al van plan!). Hierin kunnen eenvoudig extra gaten in de grond komen om meer bomen te planten. Dus wat mij betreft meer groen, niet alleen in de Stationsstraat maar ook de overige centrumstraten (ahum, Markt) kunnen meer groen gebruiken. Maar niet van die dure metalen verplaatsbare bakken. Die fleurden juist het Breukelsplein mooi op."

Rick Groenewegen sluit zich bij Batenburg aan en denkt dat de financiering geen belemmering hoeft te zijn: ,,Het huidige college van B. en W. had toch één miljoen euro uitgetrokken om het centrum uit het slop te trekken? Dat lijkt me dan ook opgelost." ,,Laten staan zodat de ondernemers daar (Stationsstraat - red.) óók eens het gevoel krijgen dat er aan hen gedacht wordt", vindt Ingrid van Veen. Ze vervolgt: ,,Een aangeklede Stationsstraat trekt naar mijn mening ook meer publiek en wordt zodoende weer interessant voor nieuwe ondernemers."

IN DE VOLLE GROND?

Een viertal mensen vindt dat er bomen in de volle grond moeten worden geplant. Jan van Meersbergen noemt het verplaatsen van de boombakken 'waanzin' en vindt dat 'deze jaarlijkse (belasting)geldverkwisting moet stoppen'. Henny van Zwam daarentegen is tegen bomen in de volle grond en wil de bakken voorzien van mooie kleuren. ,,Beslist geen bomen planten, want dan kan men constant opnieuw bestraten omdat de boomwortels die tegels omhoog duwen. Het is nu al moeilijk om daar met je rolstoel te rijden zonder dat je gelanceerd wordt door ongelijke straatstenen. Het is momenteel een ramp met de trottoirs hier in Boxtel."

Ook op de Facebookpagina 'Je bent Boxtelaar als...' wordt gecommuniceerd over de boombakken naar aanleiding van de publicaties van Brabants Centrum. Groenexpert Christian van Zogchel zegt dat bomen planten in een stedelijke omgeving 'vaak erg moeilijk' is. ,,Bedenk dat onder de bestrating in de Stationsstraat een wirwar is ontstaan aan kabels en leidingen. Ook de gele grond die onder de bestrating ligt is vaak niet geschikt voor wortelontwikkeling. Laat staan dat er dus überhaupt ruimte voor is. Daarom worden er vaak speciale boombakken toegepast. Natuurlijk dien je deze aan te vullen met voeding en op tijd water te geven. Ook hier zijn allerlei systemen voor bedacht. Een beetje afhankelijk van de toegepaste soorten kan het dus een prima oplossing zijn ten opzichte van in de straat planten met een vaak te krappe plantplaats. In Boxtel dus een welkome aanvulling."

OP DE FOTO'S: Sommige bomen in de bakken die vanwege de kermis tijdelijk vanaf het Breukelsplein naar de Stationsstraat zijn verplaatst, beginnen al te verkleuren en blad te verliezen (boven). In het smalle deel van de winkelboulevard (onder) doen de bakken óók dienst al verkeersremmer... (Foto's: Henk van Weert).

Afbeelding