Afbeelding
Foto: Henk van Weert

historische lekkernij te koop op boxtelse kermis

Kermiskoek, makelaar voor 't huwelijk

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tot in de jaren dertig was het gebruikelijk dat een verlegen jongeman een kermiskoek gebruikte om een meisje te tonen dat hij verliefd op haar was. Ook diende deze lekkernij vaak als huwelijksmakelaar. Frans en Karin van Morkhoven bliezen in 2006 de traditie nieuw leven in en staan jaarlijks met hun koekenkraam op de kermis in Tilburg. Dit jaar maken ze een uitstapje naar Boxtel...

Frans van Morkhoven kwam de 'koekentraditie' jaren geleden tegen in een oud boek over de kermis in Tilburg. ,,Als de jongen een oogje had op het meisje of haar ten huwelijk wilde vragen, leverde hij zo'n koek bij de familie af. Als deze koek werd aangesneden, was het geregeld. De kermiskoek diende dus als tastbaar onderpand en heette dan ook huwelijksmakelaar", grinnikt Frans. Er zijn allerlei benamingen, zoals wenshart en jaarkoek, omdat de lekkernij slechts eenmaal per jaar verkrijgbaar was.

In 2006 bracht het echtpaar de traditie terug naar de Tilburgse kermis. ,,Soms staan we wel eens op een kermis in de buurt, zoals Best en Oisterwijk. En nu dus Boxtel", aldus Frans. ,,Kermisambtenaar Richard Schuurs benaderde me en wilde de koeken graag op de Boxtelse kermis hebben, omdat het zo'n mooie traditie is."

anderhalve kilo

De koeken, in de vorm van een hart, zijn een kruising tussen speculaas en peperkoek en zijn versierd met suiker. ,,Mensen kunnen bij ons terecht voor koeken met een standaardteksten als 'Mijn hart voor jou', maar wij kunnen ook een zelfbedachte tekst van suiker op een onbeschreven exemplaar spuiten", legt Frans uit. Hij geeft aan dat het vooral bedoeld is als een cadeau voor vrienden of familie. ,,Er zijn kleine koekjes verkrijgbaar, maar mensen kunnen óók een lekkernij van anderhalve kilogram kopen..."

De kraam staat op de hoek van de Markt en de Rozemarijnstraat, schuin tegenover het gemeentehuis. ,,In Tilburg zijn deze kermiskoeken weer een échte traditie geworden. Mensen komen jaarlijks bij ons terug. Misschien is dat in Boxtel ook wel zo. Als het goed bevalt, zijn we hier volgend jaar ook te vinden." De Tilburger laat weten dat de opbouw van de kraam meer werk behelst dan de opbouw van een draaimolen. ,,We zijn behoorlijk wat uurtjes bezig met het uitpakken en uitstallen van de koeken."

FOTO LINKS: Karin en Frans van Morkhoven blazen met hun kermiskoeken een oude traditie nieuw leven in. Hun kraam staat op de hoek Markt/Rozemarijnstraat. (Foto: Henk van Weert).

Karin en Frans van Morkhoven uit Tilburg blazen met hun kermiskoeken een oude traditie nieuw leven in. (Foto: Henk van Weert).