De Enterprise, de cirkelvormige attractie met gondels die over de kop gaat, was in 1988 ook al eens  te vinden op de kermis in Boxtel. De attractie keert dit jaar terug. Bezoekers kunnen vanaf morgenavond, vrijdag 14 augustus, ritjes maken in de attractie op het Breukelsplein. (Archieffoto: Brabants Centrum).
De Enterprise, de cirkelvormige attractie met gondels die over de kop gaat, was in 1988 ook al eens te vinden op de kermis in Boxtel. De attractie keert dit jaar terug. Bezoekers kunnen vanaf morgenavond, vrijdag 14 augustus, ritjes maken in de attractie op het Breukelsplein. (Archieffoto: Brabants Centrum). Foto: Piet van Oers

Kermisattractie keert terug naar Boxtel

Enterprise: over de kop, zónder beugels

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een goudmijntje. Dat was kermisattractie Enterprise in vroegere tijden. Passagiers zaten zonder beugels in de gondels en gingen tóch over de kop. De attractie in de vorm van grote cirkel is niet vaak meer op kermissen te zien, maar de komende vijf dagen zal hij volop draaien tijdens het volksfestijn op het Breukelsplein in Boxtel.

Op allerlei kermiswebsites was het al te lezen: de Enterprise keert weer terug naar Nederland. De attractie, bekend van vroeger, was de voorbije jaren vooral in Duitsland te zien. Ook kunnen mensen in pretparken als Slagharen en Drievliet nog een ritje maken in de attractie.

Rudi Geelen en zijn zoon Shane zijn eigenaar van de Enterprise die naar Boxtel komt. Het duo kocht de attractie na een lange zoektocht uiteindelijk in Schotland, van de zoon van de eigenaren van attractiepark Slagharen. ,,We hebben ook nog in Florida gekeken naar een Enterprise, maar slaagden uiteindelijk in Europa." De kermis is voor Geelen geen onbekend terrein. ,,Als kind liep ik er de hele dag rond. Uiteindelijk werd ik zo enthousiast, dat ik zelf attracties bouwde en op de kermis stond. Ook heb ik een aantal jaar met een mobiele bioscoop door Nederland gereisd. Nu hebben we nog een aantal kinderattracties, zoals een draaimolen die we honderdvijftig keer per jaar opbouwen." De Enterprise werd in 2007 aangeschaft. ,,In de jaren negentig was de attractie op veel kermissen te vinden, maar uiteindelijk verdween hij. Het leek me mooi om weer terug te keren met de Enterprise", legt Geelen uit.

achteruit

Inmiddels is de kermisattractie niet zo vaak meer op kermissen te zien. ,,Dit jaar stond de Enterprise onder meer bij voetbaclub FC Twente. De inkomsten wegen niet altijd op tegen de kosten die gemoeid zijn met het vervoer en de opbouw van de attracties", legt Geelen uit. ,,Maar als het ding in de hal blijft staan, is hij ook niet rendabel. Vandaar dat ik nu op de kermis in Boxtel sta." Richard Schuurs van de gemeente Boxtel zag de Enterprise op een kermis en benaderde de exploitant. ,,De pachtsom is niet te hoog en de kermissen in Noord-Brabant draaien nog redelijk, dus het leek me een mooi plan."

Volgens Geelen is de Enterprise met name populair vanwege het feit dat je niet vastgesnoerd in de attractie zit, maar tóch over de kop gaat. ,,Dat is griezelig, maar geeft óók een kick. Kinderen van acht jaar gaan tegenwoordig niet meer in de draaimolen, maar vinden attracties als de Enterprise véél leuker." De attractie is toegankelijk voor mensen met een lengte vanaf 1.20 meter. Er is plek voor veertig mensen in de gondels. ,,En onze Enterprise heeft nog iets unieks: hij kan óók achteruit draaien. Dit doen we overigens niet altijd, het blijft een verrassing..."