Veel cliënten naar 'Cronenborg'

Twee huizen van Cello in Boxtel sluiten deuren

MARIËLLE WIJFFELAARS

Zorginstelling Cello sluit twee van haar huizen in Boxtel. De woningen voor cliënten met een verstandelijke beperking aan de Adrianastraat en Munsel gaan over een jaar dicht. De bewoners worden grotendeels overgeplaatst naar het nieuw te bouwen complex Cronenborg.

De veranderingen hebben alles te maken met het overheidsbeleid. De Nederlandse regering stelt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen. Dat geldt niet alleen voor ouderen maar óók voor mensen met een beperking. Voor Cello betekent dit dat het woningaanbod niet mag uitbreiden; bij nieuwbouw moeten oudere huizen verdwijnen.

Volgens de zorginstelling passen de huizen aan de Adrianastraat en Munsel in Boxtel niet meer bij de vraag van de cliënten. ,,Ook de bewoners worden ouder en krijgen een andere zorgvraag", legt Jeannette Dorresteijn, sectormanager Wonen van Cello, uit. ,,De twee betreffende woningen sloten niet meer aan op de behoeftes van de cliënten. Zo waren bijvoorbeeld de doorgangen te smal en ook waren er bij beide huizen veel trappen aanwezig. Een traplift is voor deze bewoners geen mogelijkheid en dus was het voor hen beter om overgeplaatst te worden naar een ander complex."

EIGENDOM

Oudere cliënten van Cello moesten voorheen verhuizen naar Vught of Haaren omdat er in Boxtel weinig aanbod was voor ouderen met een verstandelijke beperking. Dorresteijn: ,,Het is natuurlijk fijn dat ze nu gewoon in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. De woningen aan de Adrianastraat en Munsel lenen zich gewoon niet voor mensen een intensievere zorgvraag en dat belemmert hen ook weer in hun zelfstandigheid. De nieuwe complexen sluiten daar beter op aan."

Het was geen mogelijkheid om de twee panden te behouden en er jongeren met een beperking te huisvesten. Dit komt door de nieuwe wetgeving, stelt Dorresteijn. ,,We mogen wel nieuwe woningen in gebruik nemen maar moeten dat dan compenseren. Dat betekent dus dat de panden aan de Adrianastraat en Munsel verkocht zullen worden, want deze zijn in eigendom van Cello. Ons totale aanbod zal zelfs nog iets moeten krimpen." De afgelopen jaren werden in Boxtel ook al zorgwoningen betrokken door Cello-cliënten binnen het project Bracbant en Princenlant. Ook aan de Molenstraat betrokken cliënten een woning.

BOUWSTART

De verhuizing van de huidige bewoners wordt pas over een jaar verwacht, want eerst moet het complex Cronenborg klaar zijn. Enkele bewoners verhuizen de komende tijd al naar andere gemeenten, het overgrote deel gaat naar de nieuwe appartementen.

De officiële bouwstart van Cronenborg vindt woensdag 19 augustus plaats. Om 10.00 uur wordt symbolisch de eerste paal in de grond geslagen door wethouder Peter van de Wiel. Naar verwachting wordt het complex - dat in totaal 44 appartementen omvat waaronder 27 voor Cello - na de zomer van 2016 opgeleverd.