De achterzijde van Villa Catharina is nagenoeg onherkenbaar. (Foto's: Albert Stolwijk).
De achterzijde van Villa Catharina is nagenoeg onherkenbaar. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Marielle Wijffelaars

Nijs van Hekezen en Bibi van der Veen: trotse eigenaars van villa catharina in boxtel

'We hebben hier ons droomhuis kunnen creëren...'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Twaalf jaar geleden kocht ondernemer Nijs van Hekezen het gemeentelijk monument Villa Catharina aan de Bosscheweg in Boxtel. Het eens zo prachtige en statige pand was in verval geraakt en het was bij de aankoop al duidelijk dat het een flinke klus zou worden om het weer in oude luister te herstellen. Vol enthousiasme ging Van Hekezen samen met zijn partner Bibi van der Veen aan de slag en anno 2015 is de prachtige villa uit 1899 weer een pláátje. Menig Boxtelaar zou er vast eens graag een kijkje nemen. Die kans is er nu, op papier althans. Nadat Brabants Centrum vorige week al de historie belichtte, neemt de krant de lezer deze week mee op bezoek...

,,Ik kom eraan, even de koeien eten geven." De drie koeien - twee van henzelf en een logeer-stier - staan al verlangend over de omheining te gluren. Want etenstijd laten de dieren niet zomaar voorbij gaan. Het drietal graast op een stuk weiland tussen Villa Catharina en de Dommel. Deze grond is sinds een tijdje eigendom van Nijs en Bibi en de twee nieuwsgierige koeien zijn niet meer weg te denken uit het weiland. Om kalfjes te krijgen, is gedurende acht weken een stier op bezoek bij Scotch en Soda. Maar of het ook effect gaat hebben, dát zal over een paar maanden pas blijken. ,,De grond van het weiland wordt nog geëgaliseerd, maar verder blijft het intact", vertelt Nijs. ,,Het is een prachtig stukje groen en dat willen we koesteren."

Vanaf het terras aan de achterzijde van Villa Catharina is er een prachtig uitzicht over het weiland en de Dommel. Hoge bomen scheiden het pand van de woningen van bouwplan Den Bergh en hoewel het gemeentelijk monument gelegen is aan de drukke Bosscheweg, is daar in de tuin helemaal niks van te merken. Het is een oase van rust. ,,Lekker hè?" zegt Bibi. ,,We zitten heel graag op deze plek, dat is écht genieten."

LANDELIJK

Maar al snel staat ze op richting haar favoriete plek in huis: de keuken. Deze is voorzien van allerlei inbouwapparatuur, maar heeft door de groene houten kastjes een landelijke uitstraling. ,,Ik ben dol op koken dus ik wilde per se een complete en sfeervolle keuken", vertelt Bibi enthousiast. ,,Ik zit hier het allerliefst en voel me daar helemaal op m'n gemak." In haar vroegere woonplaats Eindhoven gaf Bibi kookworkshops voor belangstellenden en mochten deelnemers in haar keuken eten bereiden. Daar waagt ze zich nu niet meer aan: ,,Ik moet er niet aan denken dat er iets gebeurd met mijn aanrechtblad of apparaten. De keuken is écht mijn domein."

PARADIJSJE

Nijs kocht Villa Catharina in 2003 van de toenmalige eigenaar Marcel van Galen. Hij werd in 1994 eigenaar nadat de familie Pennings de villa te koop zette. ,,Maar het onderhouden van zo'n pand valt niet mee", zegt Nijs. ,,Veel mensen verkijken zich daar toch op. Voor mij was meteen duidelijk dat hier flink wat werk in zou zitten. Járen werk, zelfs." Van Galen gebruikte het historische pand als kantoor. En de inrichting was dan ook vooral gericht op kantoormedewerkers. Nijs: ,,Denk aan tl-verlichting en systeemplafonds. Hartstikke lelijk en het deed echt afbreuk aan het pand. Dat dat ooit heeft gemogen, is ongelooflijk."

Toen Bibi een relatie kreeg met Nijs, had hij Villa Catharina net aangekocht. Maar ook zijn kersverse partner zag vooral mogelijkheden en ging vol enthousiasme mee aan de slag om van het gemeentelijk monument een paradijsje te maken.

Bibi zorgde voor de creatieve invulling, terwijl Nijs de verbouwingswerkzaamheden grotendeels zelf voor zijn rekening nam. ,,Ik hoopte vooraf dat er nog íets bruikbaar zou zijn, maar vrijwel alles in de villa was verrot of zwaar beschadigd", blikt hij terug. ,,Alleen de antieke voordeur en trap zijn nog origineel, verder is alles vervangen. Wel in oude stijl, want dat hoort bij zo'n historisch pand." Ook in de schuifdeuren zitten nog oude elementen; stukjes van de oude glas-in-loodramen zijn hergebruikt.

NIET MEER WEG

Ongeveer een/derde van de werkzaamheden werd uitgevoerd door Nijs, de overige klussen werden uitbesteed. Gedurende drie jaar verbleef het stel in een bungalow achter het monumentale pand. Bibi: ,,Dat betekende wel dat Nijs vaak tot laat aan het klussen was. Want als je er zo dichtbij woont, ga je 's avonds heel makkelijk even door. En er was nou eenmaal altijd wel íets te doen."

Het tweetal had een heel duidelijk beeld van het eindresultaat voor ogen. Nijs stelt dat dat ook nodig is om een dergelijk project goed te laten slagen. ,,Je moet weten wat je wilt en daar gaandeweg niet meer van afwijken. Als je dat wél doet, wordt het nog kostbaarder en zo'n grote renovatie is al een behoorlijke uitgave. En als je weet wat je wilt, werk je echt ergens naartoe. Dat eindbeeld is al die klusuren wel waard." Bibi: ,,Ik wilde een mooie keuken, Nijs wilde een mooie bar. Ook waren we het snel eens over de inrichting. Ik heb me daar echt creatief op uit kunnen leven en het eindresultaat is zeker naar onze tevredenheid. We hoeven hier echt niet meer weg."

RESTAURANT

Jarenlang was Villa Catharina een restaurant maar Bibi en Nijs hebben nooit de ambitie gehad om deze functie weer terug te brengen. ,,We wilden hier wonen, dat was meteen duidelijk", zegt het tweetal. ,,We hebben de kans gekregen ons droomhuis te creëren en dat is hier zeker gelukt."

Hoewel Villa Catharina helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd, ademt het pand nog altijd de oude sfeer uit. De benedenverdieping heeft een grote keuken mét eettafel voor gezellige etentjes met vrienden. Ook een prachtige zitkamer is er te vinden. Deze is ingericht met meubels die passen bij het pand; grote eikenhouten tafels en kroonluchters trekken de aandacht. De lange hal en brede trap naar de bovenverdieping geven het interieur van de woning een imposante uitstraling.

'ONS PLEKJE'

Villa Catharina lijkt een heerlijke plek om te wonen en de sfeer is warm en gezellig. Maar Bibi en Nijs hebben dan ook negen jaar gewerkt om dát voor elkaar te krijgen. ,,Officieel waren we in 2012 klaar, maar eigenlijk is een pand als Villa Catharina nooit helemaal af", zegt Bibi.

Nijs vult aan: ,,Ik ben nu alweer bezig met schilderen. Telkens als er iets klaar is, dient zich weer een ander klusje aan. Vervelen doet het nooit, en het is gewoon leuk om te doen. Het is helemaal ons plekje en dat blijft het nog heel lange tijd..."

De keuken is hét domein van Bibi die er graag zit én kookt.
De zitkamer is ingericht met eiken meubels en prachtige kroonluchters.
De lange gang past helemaal bij de villa, de kamers op de benedenverdieping grenzen er allemaal aan.
De grote tafel leent zich perfect voor gezellige etentjes met vrienden.
De zitkamer is ingericht met eiken meubels en prachtige kroonluchters.
De trap naar boven geeft de villa een imposante uitstraling.