Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

'bezwaar tegen schaliegasbesluit'

Cuadrilla stopt rechtszaak tegen gemeente Boxtel

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het Britse bedrijf Cuadrilla heeft de lopende procedure tegen de gemeente Boxtel ingetrokken. De rechtszaak zou op 8 september dienen bij de rechtbank in 's-Hertogenbosch. Aanleiding voor de gerechtelijke procedure was de weigering van Boxtel om de huurovereenkomst van de beoogde boorlocatie naar schaliegas op bedrijventerrein Vorst te verlengen.

Cuadrilla kreeg in 2009 een vergunning van het ministerie van Economische Zaken voor (proef)boringen naar schaliegas in de provincie Noord-Brabant. Het Boxtelse college van B. en W. verleende een jaar later een tijdelijke bouwvergunning voor een boorinstallatie op bedrijventerrein Vorst. Door de jaren heen kwam er steeds meer duidelijkheid over de wijze van winning naar schaliegas en de mogelijke negatieve gevolgen. Dat resulteerde erin dat de gemeenteraad in maart 2012 unaniem besloot Boxtel schaliegasvrij te verklaren. In de jaren erna voerden inwoners én de gemeente actie tegen schaliegasboringen in Nederland.

COMMERCIËLE WINNING

In november 2014 liep de door Boxtel aan Cuadrilla verleende vergunning af en de gemeente besloot deze niet te verlengen. Het boorbedrijf tekende hiertegen bezwaar aan en startte een gerechtelijke procedure. Cuadrilla wilde de potentiële boorlocatie blijven huren, maar Boxtel weigerde hieraan mee te werken.

Het kabinet besloot een maand geleden om in ieder geval de komende vijf jaar geen commerciële winning naar schaliegas toe te staan. ,,Cuadrilla heeft dus geen belang meer bij het handhaven van de positie als huurder", zo meldt het boorbedrijf op de website. Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat onderzoeken of schaliegaswinning in Nederland in beeld moet blijven en sluit onderzoeksboringen niet uit.

Wethouder Peter van de Wiel reageerde deze week opgetogen over het intrekken van de lopende procedure door Cuadrilla. ,,We hebben wel een brief gestuurd naar Cuadrilla om een definitieve bevestiging te krijgen", legde Van de Wiel uit. ,,Maar de inhoud van hun bericht spreekt eigenlijk voor zich en daar ben ik heel blij mee."

BEZWAAR

Nadat het kabinetsbesluit werd gepresenteerd, reageerde Cuadrilla al verbaasd en teleurgesteld. ,,Zo lang er perspectief is op schaliegaswinning in Nederland willen we onze huidige positie behouden", meldde het bedrijf. ,,Wel kunnen we ons vinden in de beleidskeuze van de minister voor een integrale visie. We beraden ons op onze mogelijkheden als vergunninghouder."

Cuadrilla heeft inmiddels besloten wél een bezwaarschrift in te dienen tegen het besluit van minister Kamp om de opsporingsvergunningen voor schaliegas in de gemeente Noordoostpolder en de provincie Noord-Brabant niet te verlengen. Belanghebbende partijen kunnen tot 21 augustus bezwaar aantekenen tegen het kabinetsbesluit.

FOTO ONDER: Op deze locatie op bedrijventerrein Vorst wilde Cuadrilla boren naar schaliegas. In 2013 hield Milieudefensie een bijeenkomst op het terrein. (Foto: Peter de Koning).


Boxtel in de Middeleeuwen (1)

Bijzondere ring uit de 12e eeuw gevonden nabij kasteel Stapelen

In oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg in Boxtel wordt zondag 6 september de expositie 'Boxtel in de Middeleeuwen' geopend. Tot en met 6 januari is de tentoonstelling dagelijks - behalve op maandag - te zien van 10.00 tot 17.00 uur. In aanloop naar de expositie publiceert Brabants Centrum elke week een artikel van de Heemkundekring Boxtel over dit onderwerp. Deze week deel 1.

In 1999 werd een ringetje gevonden. Het is eigenlijk te klein voor een vinger en zou hooguit om een dun pinkje geschoven kunnen worden. Jarenlang werd er weinig aandacht aan besteed. Onlangs is via een forum op internet duidelijk geworden dat er nog enkele tientallen van dit soort ringetjes gevonden zijn in Duitsland, Polen en elders in centraal Europa. De Boxtelse ring is van zilver en aan de buitenkant staan er letters en twee tekens op. Veel ringen tonen een tekst of afkorting daarvan. Sommige spreuken lijken Latijn, Grieks of Hebreeuws. Vaak staat ook het vroeg christelijke symmetrische kruis op de ring.

De mysterieuze tekst uit de Boxtelse ring lijkt te zijn: + + WL Ec cE cE cE cE cE ? Al deze ringen lijken gemaakt te zijn om geluk te brengen of ongeluk af te weren. In het graf van keizer Lotharius van het Heilige Roomse Rijk (1125-1137) is een zelfde ring teruggevonden, maar dan van goud. De allereerste bekende gevonden ring van dit type, had de inscriptie: THEBAL GUT GUTANI, wat geïnterpreteerd wordt als 'Dat je veel geluk mag brengen'. De ringen die te dateren waren, stammen uit de periode tussen 1100 en 1200.

De vindplaats lag 250 meter van kasteel Stapelen af. De oudste delen van het huidige kasteel lijken te stammen uit 1450. In de papieren archieven is tot nu toe niets gevonden dat nader informatie geeft over het oudste kasteel. Thans zijn wij nog slechts aangewezen op archeologische vondsten die iets over het oorspronkelijk kasteel kunnen 'vertellen'.

De archieven geven geen duidelijk begindatum voor het kasteel. Een charter uit 1167 noemt de naam Stapela, maar we hebben alleen een kopie van die tekst en weten dat delen van die kopie vervalst zijn. Het Casselboek uit 1312 is betrouwbaar en daarin is genoteerd dat Stapelen toen bestond als slotje. De vondst van de ring is een nieuwe aanwijzing dat er al meer dan een eeuw vóór 1312 rijke mensen verbleven op die plek. Op bijgaande foto zijn de letters leesbaarder gemaakt met witte verf. De provinciale archeoloog van Noord-Brabant spreekt van een opmerkelijke en zeldzame vondst.

Afbeelding